Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 576 / 11 / 0
Z tą granicą temperaturową to chodzi chyba o to, by grzybki się nie sfajczyły. W wodzie może być spokojnie temperatura wrzenia (wody).
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 18 / / 0
Minus taki, że po wrzuceniu grzybków będziesz miał około 70*C. Raczej muszą się wygotować.
  • 173 / / 0
Ktoś wie coś więj na temat ów granicy temperaturowej? Czy rzeczywiście chodzi jedynie o to, by grzybki się nie sfajczyły?

Myślę, że zalewając amanitki temperaturą 90 stopni, w dodatku dodającej więcej wody, tak mniej więcej dwa dwa - trzy razy tyle ile trzeba by pokryło materiał, temperatura nie spadnie niżej 80 stopni. A leżąc w takiej temperaturze ze dwie godzinki chyba zajdą w nich interesujące nas reakcje?
Oko którym Bóg patrzy na mnie, jest tym samym okiem, którym Ja patrzę na Boga.
  • 576 / 11 / 0
W wodzie nie zachodzi dekarboksylacja nawet w 100*C. Zachodzi za to w pH ok. 2,7. Trzeba sprawdzić ile trzeba dodać kwasu, czy octu.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 303 / 1 / 0
Jeśli by użyć soku z cytryny, to domieszka wody musiałaby być niewielka. PH soku to ok. 2,3, więc wody trzeba by tylko tyle, aby podnieść PH do 2,7. Dobrze myślę?
Uwaga! Użytkownik nomas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 576 / 11 / 0
Sok ma od 5 do 7% kwasu cytrynowego, a wynik pH jest pewnie wzięty z 7%. 5% roztwór kwasu octowego ma pH=2.4. Myślisz dobrze, ale nie wiadomo np. czy mniej kwasku, albo octu by wystarczyło, przynajmniej nie trzeba by było tyle kwasu łykać ;-). A kwas octowy wyparowuje, więc jak ktoś chce zrobić ekstrakt to lepiej użyć octu. I obliczyłem (nie wiem czy dobrze) ile potrzeba % kwasu octowego do pH 2,7, mianowicie tylko 1,3%. Czyli do 100 ml octu należy dolać ok. 2/3 litra wody.
  • 173 / / 0
Szybkie, syntetyczne ujęcie wątku o wywarze i termosie:

Mając na celu stworzenie wywaru (nie ekstraktu) z amanit, kroję ów grzyby, wrzucam do termosu, zalewam wodą o temperaturze 100 stopni C, czekam godzinkę. Otrzymuję pełnowartościowy wywar z amanit. Gdzieś się mylę?
Oko którym Bóg patrzy na mnie, jest tym samym okiem, którym Ja patrzę na Boga.
  • 576 / 11 / 0
Musiałbyś wsadzić suszone grzyby, a nie surowe. W surowych byłoby pełno kwasu ibotenowego.
  • 48 / / 0
Był ktoś w lesie ostatnio? Pewnie za wcześnie, noga mi House'uje, ciężko mi chodzić na spacer.
  • 1384 / 14 / 0
Ja byłem-wprowadziłem się do mamy na jakiś czas(leczenia od opoidów),a tu są piękne amanitowe lasy w pobliżu-choć PL muchomorów nigdy nie zbierałęm(zawsze się bałem)-to jednak zapamiętałęm kilka miejsc gdzie rosły gromadnie.
No i chodze sobie z koleżanką na spacerek kiedy mam ciśnienie na opio-czyli chodzimy na spacerek codziennie ;-) . Mimo że w ostatnim tygodniu pada co drugi dzień,to jeszcze nie zaówarzyłęm ani jednego czerwonego kapelusza.Nawet w poradnikach grzybiarskich napisane jest że wysyp zaczyna się od lipca-myśle że za 2-3tyg będą muchomory :-)
Ale w tym roku to muchomorka skosztuje-już kiedyś go brałem(kupiony extrakt ze smartschopu w NL) i było naprawdę zajebiście-świetny psychodelik. :finger:
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.