Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 19 / / 0
Kurde jp już nie wypisuje więcej niż 3 opakowania medi. Siada ten system.
  • 33 / 6 / 0
Nie lepiej wam iść normalnie do lekarza prywatnie. 150 zł i macie 3 paki klonazepamu i tyle samo baklofenu
  • 3 / / 0
Cześć! Wracam po kilku ładnych latach. Mam problem z dostaniem recepty na kodeinę jak i tramadol. Konkretnie chce erecepte, lecz strony już nie są chętne na ich wypisywanie. Znacie stronki które na 100% przepiszą tramal? Lub jakiś inny sposób w miarę tanio?

Przeniesiono ~ Atro
  • 59 / 17 / 0
Hej
Dzisiaj dostałem receptę na leki zupełnie niepsychiatryczne. Więc według nowego schematu ma to tak wyglądać:
4 op. po 28 szt.
D.S. 1 x 1, przez 112 dni; doustnie
Odpłatność R

2 op. po 56 szt.
D.S. 1 x 1, przez 112 dni
Odpłatność 100%

1 op. po 90 szt.
D.S. 1 x 1, przez 90 dni; doustnie,
wieczorem
Odpłatność 30%.

Natomiast w prasie przeczytałem taka informację: " Zgodnie z założeniem nowy schemat ma ułatwić wystawianie w e-recepcie schematu dawkowania. Teoretycznie ma to ułatwić pacjentowi rozeznanie w tym, jak przyjmować dane leki. A jak to wpłynie na komfort pacjentów, przekonamy się dopiero w praktyce.

Co zmiany oznaczają dla pacjentów?
Od 9 maja mają obowiązywać nowe zasady dotyczące przepisywania leków. W tym czasie już nie będą zapisywane recepty roczne, choć dotąd wypisane oczywiście będą działać.
Teoretycznie zmiana ta będzie odczuwalna przez lekarzy, bowiem to oni wypisują leki.
Pacjenci dostrzegą zmiany przy wykupywaniu lekarstw. Mowa tu o sytuacji, w której lekarze nie dostosują się do nowych przepisów. Wtedy też mogą pojawić się trudności z wykupieniem lekarstw w aptece."

Czyli lekarz będzie mógł sobie przepisywać, tylko w aptece i tak nie wydadzą. Nie wiem jak to będzie, gdy w trakcie kuracji lekarz stwierdzi, że dawkę należy zwiększyć? Pewnie będzie to musiał gdzieś na recepcie odnotować. Miałoby to jakiś sens powiedzmy przy lekach refundowanych, żeby środki publiczne "trzymać w garści", ale przy 100% odpłatności nie widzę sensu. Może do 8 maja jeszcze najdzie ich jakaś refleksja? Zobaczymy.
  • 159 / 10 / 0
@TajsonOG
nieprawda bylem prywatnie i co dostalem escitaloram..
  • 59 / 17 / 0
26 kwietnia 2024andi3033 pisze:
Hej
Dzisiaj dostałem receptę na leki zupełnie niepsychiatryczne. Więc według nowego schematu ma to tak wyglądać:
4 op. po 28 szt.
D.S. 1 x 1, przez 112 dni; doustnie
Odpłatność R

2 op. po 56 szt.
D.S. 1 x 1, przez 112 dni
Odpłatność 100%

1 op. po 90 szt.
D.S. 1 x 1, przez 90 dni; doustnie,
wieczorem
Odpłatność 30%.

Natomiast w prasie przeczytałem taka informację: " Zgodnie z założeniem nowy schemat ma ułatwić wystawianie w e-recepcie schematu dawkowania. Teoretycznie ma to ułatwić pacjentowi rozeznanie w tym, jak przyjmować dane leki. A jak to wpłynie na komfort pacjentów, przekonamy się dopiero w praktyce.

Co zmiany oznaczają dla pacjentów?
Od 9 maja mają obowiązywać nowe zasady dotyczące przepisywania leków. W tym czasie już nie będą zapisywane recepty roczne, choć dotąd wypisane oczywiście będą działać.
Teoretycznie zmiana ta będzie odczuwalna przez lekarzy, bowiem to oni wypisują leki.
Pacjenci dostrzegą zmiany przy wykupywaniu lekarstw. Mowa tu o sytuacji, w której lekarze nie dostosują się do nowych przepisów. Wtedy też mogą pojawić się trudności z wykupieniem lekarstw w aptece."

Czyli lekarz będzie mógł sobie przepisywać, tylko w aptece i tak nie wydadzą. Nie wiem jak to będzie, gdy w trakcie kuracji lekarz stwierdzi, że dawkę należy zwiększyć? Pewnie będzie to musiał gdzieś na recepcie odnotować. Miałoby to jakiś sens powiedzmy przy lekach refundowanych, żeby środki publiczne "trzymać w garści", ale przy 100% odpłatności nie widzę sensu. Może do 8 maja jeszcze najdzie ich jakaś refleksja? Zobaczymy.
Z drugiej strony pomyślałem, że wszystkie apteki powinny być systemem zsynchronizowane i widzieć , co gdzie, kiedy pacjent kupił. To już chyba bardziej lekarz mam możliwość, jak poprosi o wgląd do IKP. Wszystko to jakieś takie "zamydlone" i jeżeli wejdzie to zrobi się nowy bajzel.
  • 33 / 6 / 0
Mindus widać nie umiesz ogarniać albo masz 17 lat
  • 159 / 10 / 0
@TajsonOG
chłopaku mam 29 lat co mam powiedzieć prosto z mostu proszę zapisaćmi bromazepam ? by mnie wyśmiała
  • 439 / 36 / 0
@Mindus No tak. Nie wiem jakiego masz lekarza, ale wal prawdę/ lekko ponad i powinno być ok. Jak ktoś kogoś, kto tnie benzo nagle wysyła do ośrodka to zmień lekarza.
Lekarz (dobry?) ma z Tobą dobry wywiad, o wiele zapyta, wie jak wygląda Twoja obecna sytuacja.
Jak dla mnie warto znaleźć normalnego lekarza i iść na żywo na wizytę i mówić prosto jak jest, zwłaszcza, że teraz sie prawo tak pojebało, że już nie latam do 3 lekarzy w tygodniu. On ma w obowiązku Ci pomóc. A czy uzna, że jesteś tak uwalony, że ośrodek, czy uzna, że może pomoże wolne odstawianie to już od Twojej gadki i jego moralności zależy.
Ja tam dalej lecę w chuj na benzo niestety, ale praca i obowiązki ogarniete, wszystko jak ma być, związek sie posypał, ale chuj, tak musiało być.
Mam od długiego czasu dobrego lekarza, który jak usłyszał temat takich dawek benzo to pierwsze co było to skierowanie na kolejny odwyk, ale po przedstawieniu planu schodzenia (i pewnie zapewnienia sobie klienta przez lekarza) bylo ok.
Czas mija, a ja kolejny rok schodzę z alpry... Który to już rok ciągu, 5,6 lat?
W tamtym roku jak odstawilem calkiem alko to zszedłem do 0,25. Ale to już był taki hardcore, że już nie dawałem rady pracować, a byłem na podkładce z rolek.

Teraz piszę to razem, ale może tą cześć wstawimy do benzo odstawienie.
Będę z ciekawości sprawdzał stężenie benzo w organiźmie co pewien czas. Mi to pomoże bardzo, a ludziom, którzy walą jakieś ciągi zapali lampkę w głowie.
  • 159 / 10 / 0
@PolitoxyJunkie

ol ja nie chodze po lekarza od jakiś 5 lat benzo ogarniam przez neta. bo jak mam słuchjać ich umoralniającej gadki i typu "ja ci tego nie zpaisze bo uzależnia" to mnie normanlie nerwy biorą. Chociaż nie mogę mówić raz byłem u babki prywatnie to najpierw dała mi klorazepat powiedziałem ze muszę 4 tabsy zarzucić i wtedy pomaga to lorka zapisała xD
Zablokowany
Newsy
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów

Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.

Alkohol ma zniknąć z pola widzenia? Jest petycja do resortu zdrowia

Polska Organizacja Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) złożyła w Ministerstwie Zdrowia petycję, w której proponuje wprowadzenie jednolitych zasad tzw. sprzedaży bezwitrynowej alkoholu. To rozwiązanie nie polega na zakazie sprzedaży ani na ograniczaniu konkretnych kanałów dystrybucji. Chodzi o to, by alkohol nie był eksponowany wprost w przestrzeni zakupowej.

Szokujące zatrzymania! Ksiądz i lekarz zamieszani w narkobiznes

Ponad 150 tysięcy tabletek i ampułek, fentanyl, morfina, fikcyjne recepty i miliony złotych poza systemem bankowym. Śledczy rozbili zorganizowaną grupę przestępczą działającą w całej Polsce, która przez lata dystrybuowała nielegalne leki i narkotyki z wykorzystaniem darknetu, kurierów i „słupów”. Wśród zatrzymanych są m.in. lekarz oraz duchowny.