Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 1 / / 0
Siema, jesli chodzi o ikp w tym stanie jaki mamy na ten moment, jak to wyglada z tym kto moze sprawdzic historie naszych recept? Jezeli w miesiacu dostaloby sie, np. dwie recepty na ten sam lek od innych doktorow czy jest mozliwosc ze ktos by to zauwazyl i by sie tym zainteresowal?
  • 133 / 51 / 0
@rokttt Odpowiadam dla potomnych: udało się! Nie rozmawiałem nawet z lekarzem tylko w aptece, która odmówiła poprosiłem o wydruk adnotacji, że jest wypisane nieprawidłowe dawkowanie i nie mogą po prostu wydać leku, wziąłem ten papier i wrzuciłem w przychodni do skrzynki na prośby o wypisanie recepty (nie wiem czy w każdej takie coś jest, ale w mojej w mieście +- 20 tyś mieszkańców jest). Na drugi dzień przyszła mi SMSem już normalnie wypisana recepta. Wiadomo, oczywiście lepiej nie nadużywać dobroci lekarza i nie dzwonić co tydzień czy nawet dwa tylko najlepiej co miesiąc. Zresztą jeśli ma kiedyś w którymś momencie uciąć wypisywanie recepty to po prostu odmówi i już kodzik na erecke nie przyjdzie, trzeba być tak czy inaczej gotowym na taki scenariusz będąc benzowrakiem więc ja profilaktycznie od niedawna ucinam dawki i próbuje zejść do zera, w wybrane dni nie brać i ogólnie oszczędzać antidotum na psychike biorąc tylko wtedy kiedy naprawde trzeba. Mnie lorek ratuje przed występującą co jakiś czas w chwilach napięcia i stresu padaczką i atakami paniki, w dodatku działa mocno przeciwpsychotycznie (F20.0 here) także nabrałem respektu do dawkowania.

@Winstoon jest taka możliwość, że dostaniesz na pałe benzynke, której nigdy nie miałeś przedtem i w historii leczenia w IKP, ale to zależy tylko od dobrej woli lekarza albo od tego, że ma wywalone i po prostu realizuje recepte na prośbe i słowo pacjenta albo jeśli wrzucasz na papierze prośbe o recepte do skrzynki w przychodni. Ja pewne benzo otrzymałem bez żadnego udowadniania i dawania papierów, tylko zadzwoniłem do przychodni powiedziałem, że lek taki i taki, dawkowanie takie i jeszcze dla niepoznaki poprosiłem o drugi lek, który akurat miałem w historii leczenia (na refluks %-D ).
Róbcie zapasy póki możecie, oszczędzajcie i nie żryjcie więcej niż musicie, bo już kilka razy ostatnio czytałem na internecie artykuły, że będą zmiany z receptami. Zaczynają od ograniczania jakichś antybiotyków i innych specyfików, a zobaczycie, że skończą na psychotropach i będzie trzeba mieć żelazne, żółte papiery, żeby w ogóle dostać chociaż jedno opakowanko.

PS. Prawda to, że metylofenidat nie jest już na różową (narkotyczną) recepte tylko na zwykłą, białą? Gdzieś czytałem, ale pytam, bo może jest tu ktoś to bierze regularnie recki i wie. I jeśli tak to ciekawe dlaczego, nigdy bym się tego nie spodziewał, heh.
  • 1423 / 377 / 2
@punelektryk Szanowny Punie elektryku chkorowodorek metylofenidatu był, jest i będzie nadal na receptę narkotyczną RPW i nic nie zanosi się na zmiany tego, z resztą nie widzę i raczej nikt więcej również sensu w tym aby był na zwykła tj. RP receptę wypisywany, jeśli natomiast został Ci tak wypisany i sprzedamy to lekarz jak i magister farmacji który Ci to sprzedał będą mieć niemałe kłopoty. Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka. z fartem
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
  • 96 / 5 / 0
Podbijam pytania a’propo WYMOGU udostępniania IKP przed wystawieniem recepty. Miał wejść 31 marca, ale system nadal nie blokuje tak jak to było w sierpniu. Wcześniej cos ludzie pisali, że do 8 maja powinien być spokój, ale dlaczego akurat 8 maja? Wiadomo kiedy system będzie blokować bez udostępnienia? Ma ktoś taką wiedzę?
Pozdro
  • 7 / 1 / 0
19 kwietnia 2024nd2137 pisze:
Czy ktoś może polecić którąś z tych stron na których można dostać receptę na medyczną m? Jakieś opinie, jak to wygląda?
Jest cały temat poświęcony temu zagadnieniu. Ja testowałem https://marihuanamedyczna.com.pl/ i mogę śmiało polecić.
  • 40 / 11 / 0
8 maja 2024 roku kończy się okres przejściowy dla realizacji recept rocznych, ale o blokadach na psychotropowe nic tam nie ma powiedziane, w ogóle wygląda to tak, jakby o tym zapomnieli, recepty przechodzą, blokad nie ma, nie ma też żadnych nowych informacji odnośnie tej kwestii.
  • 188 / 15 / 0
To strachy na lachy byly, "pisiaki" mieli pewnosc ze wygraja a tu dupa ;d
boja sie ze wyjdzie co "UŻYWAJĄ"
mysle, ze jakies porozumienie poszlo miedzy Donaldem a tym drugim "Jasiem"
Chill
  • 159 / 10 / 0
@rokttt
Racja nawet na stronkach gdzie kiedyś wystawiali benzo, poźniej już nie wystawiali bo się bali tej nagonki sprawa troche ucichła. A teraz znowu zaczynają wystawiać :-)
  • 242 / 32 / 0
Jest szansa w ogole na UB u JP? juz dobre kilka miesiecy mam bana, mam teraz podstawe ze chodze do magika/psychoterapeuty, mysle ze warto zapytać, najwyzej wyjde na obrzydliwego cpuna.
@Mindus odpisalem PW, sorki.
  • 188 / 15 / 0
nie ma szans raczej :P
Zablokowany
Newsy
Dyrektorka szkoły w powiecie łańcuckim podejrzana o utrudnianie śledztwa ws. narkotyków

Dyrektorka szkoły podstawowej z powiatu łańcuckiego zatrzymana przez policję. Śledczy podejrzewają ją o działania utrudniające postępowanie dotyczące grupy przestępczej handlującej narkotykami.

Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina

Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.

„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach

Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.