Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 1519 / 20 / 0
niósł ze sobą zapach i smak amanity, coś ohydnego
A mi suszone amanity smakują całkiem dobrze, i pachną :D
Żeby życie miało smaczek, raz grzybek a raz maczek...

Breslau jest niemieckie!
  • 576 / 11 / 0
Wygląda na mieszankę kwasu ibotenowego i muskaryny. A muchomorki czerwone pięknie pachną i smakują jak połączenie borowika z kurczakiem mniam :cool:.
Uwaga! Użytkownik howlman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 80 / 3 / 0
(dokładnie dokładnie howlman) pisałem już gdzieś wcześniej, że blaszki przypominają w zapachu i smaku kurczaka, nie jem mięsa od 2 lat, może dlatego mi przestało to smakować
WSZYSTKO co napisałem na tym forum to moja wyobraźnia, fikcja, własność intelektualna, nieprawda pisana pod wpływem upojenia alkoholowego
  • 128 / 6 / 0
Szukając łysiczek (znalazłem tylko 3 sztuki, modlę się o deszcz) zauważyłem na skraju łąki zbiorowisko brzóz... I od cholery amanitek :) Naprawdę dużo dorodnych sztuk, takich niemalże wysuszonych z pomarańczowymi już kapeluszami. Na miejscu oderwałem blaszki z dwóch sztuk (praktycznie same odpadały) i zapakowałem w żółte klonowe liście. Teraz suszą się na kaloryferze.
Strasznie długo chciałem spróbować muchomora. Szkoda, że nie mam zielska na walkę z mdłościami... no trudno.
W każdym razie, zacieram rączki. Czekam aż się ściemni i zaczynam przygotowania muchomorów do konsumpcji.
  • 80 / 3 / 0
muchomorów naprawdę w ciul, a to piękny wielki kapelusz znaleziony dzisiaj, dla porównania kawałek buta rozmiar 47 z blachą, kapelusz gigant %-D

[ external image ]
WSZYSTKO co napisałem na tym forum to moja wyobraźnia, fikcja, własność intelektualna, nieprawda pisana pod wpływem upojenia alkoholowego
  • 182 / 2 / 0
Robi wrażenie, aż ślinka cieknie :-D
@Destroyer: Opisz później jak wrażenia.
  • 80 / 3 / 0
wcześniej położone tylko w temperaturze pokojowej na 12h, umyte, 70 minut w temperaturze 78*C~
będą dobre, czy podsuszyć suszarką?

[ external image ]
  • 381 / 12 / 0
wcinaj, kwas co mial przereagowac to juz to zrobil. Ew podsususzenie moze zmienic jedynie walory smakowe
  • 128 / 6 / 0
Dwie sztuki wczoraj wieczorem dały mi jedynie sedację na poziomie graniczącym z placebo. Czy dekarboksylacja następuje tylko przy suszeniu? myślałem, że wystarczy wysoka temperatura, więc zrobiłem zupę grzybową. I nie mówcie mi, że gotowanie niszczy substancje aktywne, zarówno kwas ibotenowy jak i muscymol mają temperatury topnienia grubo powyżej stu stopni.

Spróbuję wysuszyć grzyby z tej samej miejscówki. Jak nie zadziała, to poszukam innych albo zjem 3-4 kapelusze.
  • 22 / / 0
ostatnio znalazłem jednego w lesie , i tak pomyślałem może by go zasadić to wyrwałem z grzybnią :-D

ps. ile można trzymać nie przygotowanego i można lać go wodą ?

Scalono - PcP
sorry ale zapomniałem jak było by po jednym 10 cm w szer. na grzejniku suszonym.
kamcys
ODPOWIEDZ
Newsy
Magiczne grzyby w walce z uzależnieniem od nikotyny - przełom czy obiecujący eksperyment?

Nowe badania sugerują, że psylocybina - substancja psychoaktywna zawarta w tzw. "magicznych grzybach" - w połączeniu z psychoterapią może znacząco zwiększyć skuteczność rzucania palenia. Choć wyniki są obiecujące, naukowcy podkreślają potrzebę dalszych badań.

Polak zatrzymany na granicy. Próbował wwieźć do Rosji 40 kg haszyszu

Na przejściu granicznym w Grzechotkach polskie służby zatrzymały mężczyznę, który próbował wjechać do Rosji z ponad 40 kg haszyszu o czarnorynkowej wartości ponad 2 mln zł - poinformowała Krajowa Administracja Skarbowa w Olsztynie.

Kawa - budzi i wydłuża życie

Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.