uprawa na dworze lub w szklarni poprzez użycie specjalnych technik
ODPOWIEDZ
  • 11 / 2 / 0
Wybaczcie że pytam ale czy jeśli na zwykłej działce rosną same sobie jakieś roślinki to czy mogę je wywalić i na ich miejsce wstawić konopie czy jakoś bardziej glebę przygotować i czy jeżeli gleba bedzie jakąś nie taka ty czy mi krzak umrze? W wiosnę pierwszy krzoczek będzie dlatego tyle pytań (też głupich) bardziej mnie interesuje czy nie mając jakieś dużej wiedzy i umiejętności ogrodniczych coś sensownego mi wyrośnie
  • 12630 / 2442 / 0
Lepiej przekopać, bo inne rośliny będą robić konkurencję.
Jak ziemia będzie zła (nieodpowiednie pH), to prędzej czy później zaczną się problemy z przyswajaniem pierwiastków.
Bez umiejętności ogrodniczych można mieć mega wynik - to zależy, czy ma się tzw. rękę do roślin (widziałem naprawdę bardzo udane debiuty). Możesz też zwiększyć szanse i poczytać sobie o uprawie - do wiosny jeszcze dużo czasu.
  • 74 / 23 / 0
Wykop dziure, wsadz donice, wsyp do niej dobrą jakościowo ziemię (fajne są gotowe mieszanki dla growerów w growshopach) i tą donicę przesadzaj planta. Każdy mój out tak wyglądał, nawet jak 20-30 pestek wysadzałem to jechałem z 500kg ziemi na spota %-D
  • 97 / 2 / 0
@KacperekBombelek jakościową ziemie? Nie uważasz że te mieszkanki dla growerów w growshopach to jest przepłacanie za to samo? To jest dokładnie to samo co shoty z kofeiną/energetyki a kofeina w tabletkach w sklepie dla sportowców.
Może ktoś tutaj się wypowiedzieć na temat "jakościowych ziemii"?
Ja zawsze uprawiałem z zwykłej ziemii, nie najtańszej ale chyba było napisane że filtrowana.
  • 515 / 102 / 0
Za wszystko przepłacasz w growshopie, ziemia nie jest tutaj na pierwszym miejscu w tej kwestii. Największa przebitka to chyba na nawozach jest. Cyk na butelke jakąś kolorową naklejke, hipsterską nazwe i można gonić towar kilka razy drożej, a w środku większości z nich to samo co w nawozie z marketu czyli jakieś azotany potasu, diwodorofosforany itd.

A wracając do ziemi to ja od lat używam ziemie od Compo, a gdy mam coś więcej na oucie to tańszy Kronen. To taka górna półka ze sklepu ogrodniczego. Raz, że ograniczam kontakt ze światkiem konopnym nie kupując w growshopach, a dwa, że jest taniej. Compo ma zwłaszcza bardzo dobrą ziemię do siewu i pikowania w 20l workach, przypomina growshopowego LightMixa. Kosztuje ok 25zł za worek 20l. Jednocześnie Compo BIO do siewu w workach 5l nie polecam.
Wiele i tak zależy od umiejętności rolnika, bo jeden kupi ziemie w growshopie, dokupi cały zestaw nawozów za tysiaka i po miesiącu kończy uprawe, bo popalił krzaki xD a drugiemu na ziemi z biedronki wrosną piękne krzaki, bo ma skilla i wie jak się z tym obchodzić.
Ja wole jednak mieć jako taką pewność, że ziemia jest dobra i jeśli coś poszło nie tak, to z innego powodu. Czytam fora dla ogrodników i z tego źródła wiem, że zdarzają się wtopy u producentów najtańszych ziem gdzie całe paletki z pomidorami i innymi warzywami szły się jebać, bo coś nie tak było z ziemią.
  • 12630 / 2442 / 0
Od biedy to konopie nawet w piachu dadzą radę (sprawdzone), tylko musi być woda. Cudów nie należy się spodziewać, ale to już pokazuje, z jak niewybredną rośliną mamy do czynienia.
Odkąd przeszedłem na doniczki materiałowe, to wtedy też zacząłem mieszać 3 różne ziemie + dodatki. Obowiązkowo perlit, bo poprawia strukturę, zwiększa drenaż i dotlenia.
A ziemię kupuję najtańszą uniwersalną, jakąś "bio" z kompostem (12zł za 5L) i kwiatową - tłustą i czarną (też mega tania). A kupuję, bo nie chce mi się kopać,, ale rezultaty na miejscowej ziemi (spod mega pokrzyw blisko rzeki) były imponujące.
Też zgadzam się, że ziemia to czynnik drugorzędny. Najważniejsze jest światło, temperatura i wilgotność optymalne do stadium rozwoju.
  • 1 / / 0
Re:
Nieprzeczytany post autor: rafaelakutch »
18 kwietnia 2006ganjasmoker=) pisze:
z tego co widac nie jest to glina albo jakis shit ale jesli masz fundusze to lepiej zainwestowac w kwiatowa lub zrobic mieszankeSprunki Game. ale w tej glebie beda raczej dobrze rosnac
Zgadza się, wygląda na to, że to nie glina. Jeśli możesz, wzbogac ziemię ziemią kwiatową lub kompostem i dodaj perlitu albo piasku dla lepszego drenażu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rozbita grupa pseudokibiców zajmująca się przemytem narkotyków

Ponad 2,5 tony narkotyków mogło trafić na polski rynek dzięki działalności zorganizowanej grupy przestępczej wywodzącej się ze środowiska stołecznych pseudokibiców. Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji i Komendy Stołecznej Policji pod nadzorem Prokuratury Krajowej skutecznie uderzyli w struktury przestępcze, zatrzymując jej kluczowych członków.

Jak starzeć się wolniej? Odpowiedź tkwi w... grzybach halucynogennych

Badacze z Uniwersytetu Emory w stanie Georgia odkryli zaskakujące właściwości psylocyny – aktywnego metabolitu psylocybiny – które mogą mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia.

Brazylijska roślina jurema preta skuteczna w walce z depresją.

Brazylijska roślina jurema preta, używana od wieków w rytuałach rdzennych mieszkańców, przyciąga uwagę naukowców jako możliwy środek w leczeniu depresji. Zawiera silnie działające DMT – psychodelik, który może przynieść szybką poprawę nastroju. Choć wyniki badań są obiecujące, eksperci podkreślają, że to nie jest lek dla każdego.