Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
22
31%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 72

ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Myślę, że większość powinna poznać prawdziwe właściwości kurkumy. Ostatnio dużo o niej czytam i dużo dowiedziałam się również w tym temacie. Dla uzupełnienia polecam tą publikację zdrowyportal.pl
Co do przyjmowania kurkumy to przyjmuje się ją z pieprzem bo jest słabo wchłanialna.
  • 66 / 2 / 0
kurkumina uwrażliwi receptory dopaminergiczne? mogę ją połączyć z choliną, fenylopiracetamem i małymi dawkami DXM? wszystkie ponoć uwrażliwiają receptory a na tym mi w tej chwili bardzo zależy bo już chyba jestem na dnie
Uwaga! Użytkownik sticks95 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1130 / 48 / 0
Uwrazliwi. Jest zalecana do stosowania u osob naduzywajacych stymulanty. Co do laczenia to mozna z DXM. Najlepiej mala dawka dexa rano a kurkuma pozniej w ciagu dnia. W odwrotnej kolejnosci moze zbic troche jego dzialanie. Co do pozostalych substancji nie wypowiem sie, bo nie wiem :)
  • 296 / 19 / 0
Kurcze właśnie chyba odkryłem w necie najlepszy sposób spożywania tej kurkumy. Tak zwane 'złote mleko'. A mianowicie chodzi o to żeby zagotować kurkumę razem z mlekiem, najlepiej prawdziwym z dodatkiem miodu, imbiru, pieprzu. Okazało się że tak: kurkumina łączy się z mlekiem które jest tłuste, wstrętne fusy opadają na dno a mleko w połączeniu z miodem łagodzą palące działanie pieprzu. Tylko użyłem mleka takiego prawdziwego od krowy, które specjalnie w tym celu kupiłem :D
Dlatego mimo druty, wieże i strażnice
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
  • 296 / 19 / 0
Serio. To znacznie lepsze niż bełtanie surowej kurkumy z zimną wodą. Wszystkie substancje łączą się w jednej miksturze która do tego jest podgrzana. Poza tym można wylać fusy.
Dlatego mimo druty, wieże i strażnice
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
  • 848 / 286 / 0
Tyle, że mleko tak jak masło i śmietana nawierają MCT, które są transportowane do wątroby a tam kurkumina razem z nimi. W wątrobie kurkumina jest rozkładana do nieaktywnych związków.
  • 10 / / 0
Czy próbowaliście polecanej przez Johnego metody "pod język"? Ja mam w słoiku wymieszaną kurkumę z pieprzem w proporcji 3:1. Kiedy jestem w domu i czytam np. książkę, to trzymam żółty to pod językiem około pół godziny, a nawet godzinę, jeżeli kniga jest ciekawa. Pieprz drażni język(najbardziej po ok. dziesięciu minutach), ale potem przestaje mi to przeszkadzać...Następnie połykam to z olejem lnianym. Robię tak od dwóch, do trzech razy dziennie.

Co najistotniejsze, mam wrażenie, że działa to znacznie lepiej na nastrój, niż spożycie jej od razu. Czy ktoś z Was ma podobne odczucia?
  • 195 / 6 / 0
Jest kurmkuma imao a a imao stosuje sie w depresji tak jak ssri
Mozna odczuwac poprawe nastroju np kawa lub energolem zapilem lyche stolowa prymat i humor mi wrocil nie polecam z innymi laczy roslinami co maja wplyw na seretonine zwlaszcza receptor 5-htp1 bo na ten dziala w okolo 70% a 30 % na ten drugi.Po polaczeniu z ashwaganda litrem energola bujalo mi sie w bani cos ala alko po dorzuceniu 120mg pseudoefedryny i DMAE (500mg) czulem sie 2h ekstatycznie ale wirnik w bani przpominal klasyczny helikopter czyli uczucie mocnego wirowania od nadmiaru seretoniny bez zespolu seretoninowego czyli belkotu dreszczy goraczki.
Pozdrawiam.
  • 394 / 10 / 0
jak smak jest dla was nie teges to polecam tak: lyzeczke/dwie kurkumy zalać szklanką mleka, pieprz(piperyne)+siemie lniane daje do blednera a potem do szklanki i mieszam, nawet smaczne :*)
Uwaga! Użytkownik BetterThan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 195 / 6 / 0
Bioscirep.org
Wpiszcie curcumin
Wyskoczy kwas octowy ocet inaczej bo rozpuszcza sie kurkumina w nim amoniak fluor powstaje struktura z amina NH2 ktora jest dodatnia i CF3COOO ujemna(oczywiscie to duze uproszczenie ale sa tam modyfikcje jej czasteczki da sie )
Wiadomo fluor przyswajalnosc zwieksza ,wchlaniamie zwiazku,porawiona jest sila dzialania ,dlugosc dzialania amina zwieksza tez wyrzut neuroprzekaznikow,sila imao tez zwielokrotnia sie ciekawe.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuanoholik – nowa definicja dla nowego języka debaty o uzależnieniu

W świecie, w którym alkoholik nie jest „ćpunem”, tylko „osobą z chorobą alkoholową”, a osoby uzależnione od leków otrzymują wsparcie zamiast pogardy i aresztów – czas również na zmianę języka wokół marihuany, która prędzej niż później zostanie w Polsce zdepenalizowana. Dlatego proponujemy wprowadzenie nienaukowego terminu „marihuanoholik” – jako neutralnego określenia osoby, która straciła kontrolę nad swoim używaniem marihuany i odczuwa tego konsekwencje w codziennym życiu. Zaznaczamy, że definicja ta nie ma zastąpić klasyfikacji medycznej, a jedynie usunąć stygmantyzację.

Palenie marihuany trzykrotnie zwiększa ryzyko raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat

Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego pokazują, że osoby z zaburzeniami związanymi z używaniem marihuany (CUD) mają ponad trzykrotnie wyższe ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej w ciągu pięciu lat. Związek ten utrzymuje się nawet po uwzględnieniu takich czynników jak palenie tytoniu czy wiek. Wyniki rzucają nowe światło na potencjalne zagrożenia zdrowotne związane z długotrwałym i intensywnym używaniem konopi.

Farmaceuta skazany na 2 lata więzienia za nieumyślne doprowadzenie do śmierci

Sąd Najwyższy rozpatrywał niedawno wniosek o kasację wyroku, jaki wydano w sprawie farmaceuty, który miał nieumyślnie doprowadzić do śmierci kobiety. Z akt sprawy wynika, że wsypał zmarłej narkotyk do napoju, co doprowadziło do jej śmierci. Farmaceutę skazano na 2 lata pozbawienia wolności.