Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
22
31%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 72

ODPOWIEDZ
  • 1 / / 0
Myślę, że większość powinna poznać prawdziwe właściwości kurkumy. Ostatnio dużo o niej czytam i dużo dowiedziałam się również w tym temacie. Dla uzupełnienia polecam tą publikację zdrowyportal.pl
Co do przyjmowania kurkumy to przyjmuje się ją z pieprzem bo jest słabo wchłanialna.
  • 66 / 2 / 0
kurkumina uwrażliwi receptory dopaminergiczne? mogę ją połączyć z choliną, fenylopiracetamem i małymi dawkami DXM? wszystkie ponoć uwrażliwiają receptory a na tym mi w tej chwili bardzo zależy bo już chyba jestem na dnie
Uwaga! Użytkownik sticks95 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1130 / 48 / 0
Uwrazliwi. Jest zalecana do stosowania u osob naduzywajacych stymulanty. Co do laczenia to mozna z DXM. Najlepiej mala dawka dexa rano a kurkuma pozniej w ciagu dnia. W odwrotnej kolejnosci moze zbic troche jego dzialanie. Co do pozostalych substancji nie wypowiem sie, bo nie wiem :)
  • 296 / 20 / 0
Kurcze właśnie chyba odkryłem w necie najlepszy sposób spożywania tej kurkumy. Tak zwane 'złote mleko'. A mianowicie chodzi o to żeby zagotować kurkumę razem z mlekiem, najlepiej prawdziwym z dodatkiem miodu, imbiru, pieprzu. Okazało się że tak: kurkumina łączy się z mlekiem które jest tłuste, wstrętne fusy opadają na dno a mleko w połączeniu z miodem łagodzą palące działanie pieprzu. Tylko użyłem mleka takiego prawdziwego od krowy, które specjalnie w tym celu kupiłem :D
Dlatego mimo druty, wieże i strażnice
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
  • 296 / 20 / 0
Serio. To znacznie lepsze niż bełtanie surowej kurkumy z zimną wodą. Wszystkie substancje łączą się w jednej miksturze która do tego jest podgrzana. Poza tym można wylać fusy.
Dlatego mimo druty, wieże i strażnice
tam chcemy dotrzeć gdzie nam dotrzeć zabroniono;
Bezużyteczne, śmieszne posiąść tajemnice
Byleby jeszcze raz gorączką tęsknot płonąć
  • 849 / 289 / 0
Tyle, że mleko tak jak masło i śmietana nawierają MCT, które są transportowane do wątroby a tam kurkumina razem z nimi. W wątrobie kurkumina jest rozkładana do nieaktywnych związków.
  • 10 / / 0
Czy próbowaliście polecanej przez Johnego metody "pod język"? Ja mam w słoiku wymieszaną kurkumę z pieprzem w proporcji 3:1. Kiedy jestem w domu i czytam np. książkę, to trzymam żółty to pod językiem około pół godziny, a nawet godzinę, jeżeli kniga jest ciekawa. Pieprz drażni język(najbardziej po ok. dziesięciu minutach), ale potem przestaje mi to przeszkadzać...Następnie połykam to z olejem lnianym. Robię tak od dwóch, do trzech razy dziennie.

Co najistotniejsze, mam wrażenie, że działa to znacznie lepiej na nastrój, niż spożycie jej od razu. Czy ktoś z Was ma podobne odczucia?
  • 195 / 6 / 0
Jest kurmkuma imao a a imao stosuje sie w depresji tak jak ssri
Mozna odczuwac poprawe nastroju np kawa lub energolem zapilem lyche stolowa prymat i humor mi wrocil nie polecam z innymi laczy roslinami co maja wplyw na seretonine zwlaszcza receptor 5-htp1 bo na ten dziala w okolo 70% a 30 % na ten drugi.Po polaczeniu z ashwaganda litrem energola bujalo mi sie w bani cos ala alko po dorzuceniu 120mg pseudoefedryny i DMAE (500mg) czulem sie 2h ekstatycznie ale wirnik w bani przpominal klasyczny helikopter czyli uczucie mocnego wirowania od nadmiaru seretoniny bez zespolu seretoninowego czyli belkotu dreszczy goraczki.
Pozdrawiam.
  • 393 / 10 / 0
jak smak jest dla was nie teges to polecam tak: lyzeczke/dwie kurkumy zalać szklanką mleka, pieprz(piperyne)+siemie lniane daje do blednera a potem do szklanki i mieszam, nawet smaczne :*)
Uwaga! Użytkownik BetterThan nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 195 / 6 / 0
Bioscirep.org
Wpiszcie curcumin
Wyskoczy kwas octowy ocet inaczej bo rozpuszcza sie kurkumina w nim amoniak fluor powstaje struktura z amina NH2 ktora jest dodatnia i CF3COOO ujemna(oczywiscie to duze uproszczenie ale sa tam modyfikcje jej czasteczki da sie )
Wiadomo fluor przyswajalnosc zwieksza ,wchlaniamie zwiazku,porawiona jest sila dzialania ,dlugosc dzialania amina zwieksza tez wyrzut neuroprzekaznikow,sila imao tez zwielokrotnia sie ciekawe.
ODPOWIEDZ
Newsy
Dwóch 15-latków z mefedronem. "Zwrócili uwagę nerwowym zachowaniem"

W ręce policjantów z Mińska Mazowieckiego wpadło dwóch 15-latków, którzy chwilę wcześniej zachowywali się nerwowo. Okazało się, że mieli przy sobie mefedron. O ich losie zadecyduje sąd rodzinny.

30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.

Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.