Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kava Kava działa na Ciebie
1.Tak
63
48%
2.Cos działa
29
22%
3.Słabo działa
15
12%
4.Nie czuje nic a nic.
10
8%
5.Działa ale w ogromnych ilościach.
13
10%

Liczba głosów: 130

ODPOWIEDZ
  • 2129 / 30 / 0
Z tych kav które wymieniłeś próbowałem Szefa dżungli, Extra Strong. Vanuatu ciętą mam w domu ale jeszcze jej nie próbowałem. Oprócz tego próbowałem też kavy tradycyjnej i czarny piasek. Jak dla mnie najlepsza pod względem jakość/ cena była kava tradycyjna. Extra Strong też niczego sobie- najbardziej euforyczna odmiana, aczkolwiek za drugim razem jak ją zamawiałem jej działanie było bez rewelacji. Szef Dżungli to kava z Papui Nowej Gwinei - ohydna w smaku, zawsze miałem odruch wymiotny jak ją piłem - samo działanie bardziej odurzające, mało euforyczne.
Dzisiaj zrobiłem sobie miks 10 g kavy czarny piasek + 20 g kavy tradycyjnej i było elegancko - totalny chill out, tylko siedziałem i słuchałem muzyki. Teraz czuję trochę taki ucisk na żołądku, tak więc lepiej nie przeginać z dawkami.
Ostatnio zmieniony 03 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 1 raz.
Toksyczna chemia z 15 metrów
  • 21 / / 0
Nieprzeczytany post autor: temporary »
Napisalem do gosci z etnobotaniki - nikt nic nie wie odnosnie mocy i dawkowania tego ekstraktu.
@Kuba Powiatowy - wygladasz na eksperta od kavy. Na ile porcji podzielilbys 5g tego ekstraktu? Czy lepiej sie nie pierdolic, i zjesc cala na raz? %-D
  • 2129 / 30 / 0
@temporary, ja bym spokojnie zjadł całe 5 g ekstraktu. Nie ma się czego bać, nawet jak przegniesz z kavą to będziesz się czuł jak po większej ilości alkoholu. Trzeba zaznaczyć, że kava obciąża wątrobę i żołądek, dlatego odradzam miksy z alkoholem. Najlepiej zjedz ten ekstrakt 4 h po ostatnim posiłku ( Unikaj tłustych potraw ).
  • 21 / / 0
Nieprzeczytany post autor: temporary »
Dobra, jeszcze jedno pytanie.

Kava wyglada tak: LINK
Rozumiem, ze mam rozpuscic ja w wodzie z dodatkiem lecytyny. A co z tymi fusami? Przefiltrowac przez cos, czy wypic?
  • 2129 / 30 / 0
No najlepiej jest rozpuścić kavę w wodzie z lecytyną, gdyż dość dobrze emulguje ona kawalaktony. Fusy najlepiej też wypij. W moim przypadku wypicie roztworu z fusami skutkowało mocniejszym działaniem, ale są różne szkoły na ten temat, ponoć miksowanie kavy w wodzie przez kilkanaście minut i następnie jej przefiltrowanie daje takie same efekty.
  • 1285 / 31 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
jak wy używacie tej lecytyny? ja dzisiaj wrzuciłem do wody 2 kapsułki z lecytyną to rozpuściła mi się tylko żelatynowa otoczka a lecytyna w środku w ogóle się nie chciała rozpuścić tylko zrobiły się z niej pływające fusy
mam kupić lecytynę w płynie?
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2129 / 30 / 0
Trzeba pamiętać, że lecytyna lepiej emulguje kavę w wodzie, nie powoduje jej rozpuszczenia ( sama też się słabo rozpuszcza ). Lecytyna jak i kava kava przypominają konopie - dobrze rozpuszczają się w tłuszczach. Najlepiej byłoby użyć kavy, lecytyny i rozpuścić wszystko w czymś tłustym, najlepiej mleku, no ale jako, że smak takiej mikstury byłby ohydny najczęściej zostaje się jednak przy wodzie. Dlaczego więc kava działa w miksie z wodą ? Po zmieszaniu kavy z wodą tworzy się emulsja ( czyli mieszanina niejednorodna ), lecytyna pomaga w procesie emulgacji, nie powstaje jednak żaden jednorodny roztwór.
Co do samej lecytyny to zaleca się używać lecytyny sojowej w ilości nie przekraczającej 5 g na porcję kavy.-->
https://www.nakamalathome.com/buy_kava/ ... ctid=16262
Edit : @ksionc, lecytynę staraj się rozpuścić w małej ilości gorącej wody ( i tak nie wszytko ulegnie rozpuszczeniu ), a następnie przelej do kubka z kavą zalaną chłodną wodą, zmiksuj wszystko mikserem i smacznego ;-)
Ostatnio zmieniony 15 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 4 razy.
  • 82 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kava man »
Oj kava to moja ulubiona używka pije ją juz od maja :diabolic: .Pije ok.6 łyżeczek albo 3 + ekstrakt.A robie ją tak
5gr lecytyny rozpuszczam w 50 ml wrzątku kave kave wsypuje do 100 ml letniej wody i trzymam 10 min mocno mieszjąc potem zlewm wszystko i dodaje 200ml mleka krowiego polączonego z sojowym dodaje 2łyżeczki oleju i 2 łyzeczki mleka kokosowego i miksuje 10 min motem odcedzam na plutnie i pije w smaku :kotz: ale pzynajmniej dziala
jak 3 piwa strong ale znacznie krucej bo tylko 2 godziny. zachęcam do spożywania kavy!!!
Mam problem czy może mi ktoś powiedziec jak to dawkowac kave instant z salvia homehttp://www.salvia.home.pl/Kava_Kava_Instant_5g-13.html bardzo prosze o pmoc.

Pozdrawiam czlą spolecznośc hyperreala bo to mój pierwszy post :-D
trampek
  • 285 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: .M »
Ta lecytyna ma "decydujące znaczenie"?
Próbowałam ostatnio 2,5 g tego proszku z etnobotaniki i zastanawiam się, czy to dawka byla zbyt mała, czy brak lecytyny (jedynie rozpuściłam samą kavę w wodzie) sprawił, ze nic nie odczułam.
I dobrze mi tak. Ach, jak mi dobrze!
  • 2129 / 30 / 0
@.M, nie musisz uzywać lecytyny, ale na Twoim miejscu nie bawiłbym się w żadne ekstrakty a zaopatrzył się w korzeń. Po drugie dawka 2,5 g to stanowczo za mało by coś poczuć.
Edit : Właśnie zauważyłem, że kava została już wycofana ze sprzedaży w sklepach etnobotanicznych, małe zapasy jednak mam porobione ;-)
btw, właściciel tego sklepu zajmującego się sprzedażą leczniczych środków leczniczych nie wie chyba nic o ustawie
http://www.melisamed.pl/kava-kava-mocny ... -p-55.html
Ostatnio zmieniony 18 kwietnia 2009 przez Kuba Powiatowy, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Jazda pod wpływem to nie tylko alkohol

USA: Kierowanie pojazdami pod wpływem środków odurzających – w tym marihuany i leków na receptę – staje się jednym z najpoważniejszych zagrożeń na drogach, choć problem ten wciąż pozostaje w cieniu jazdy po alkoholu.

Spali w lesie i zażywali narkotyki. Policja zatrzymała rodziców trójki dzieci

Jedna z mieszkanek zadzwoniła na policję i poinformowała, że rodzice wraz z trójką dzieci w wieku 1, 4 i 6 lat przez ostatnią dobę przebywali w samochodzie, w lesie. Na miejsce natychmiast skierowano policyjny patrol.

1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią

Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.