Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 25 / 1 / 0
Re: Yerba Mate
Nieprzeczytany post autor: jala »
Raczej wszystkie popularne u nas yerby z "energią" w nazwie dobrze pobudzają.
Na początek może być CBSe, bo umiarkowanie intensywna w smaku, a moc też konkret porównywalna z taragui energa.

ciekawostka związana yerbą, mole spożywcze ją uwielbiają, to był pierwszy produkt jaki u mnie wpierdzielały
  • 2071 / 509 / 0
A
[ external image ]
B
[ external image ]

Jak wypada bombilla przedstawiona na obrazku B do tej z obrazka A? Bo mam taką jak na A i przez to nieudolne siteczko wlatują małe okruszki yerby co strasznie denerwuje.
W domu to sobie metodą szmaty z tym radziłem - to jest owijałem sitko dodatkowo tkaniną i żadne mikro syfki się nie przedostawały ale w pracy to nie przejdzie. :emo:
  • 1824 / 104 / 20
Ja mam tą z obrazka B do tego chyba najtańszą jaka była w sklepie i praktycznie nie mam z tym problemów, czasem wlecą jakieś mniejsze fragmenty yerby, ale generalnie rzadko się to zdarza.
Na nic dzisiaj nie narzekam, mam w kieszeni klonazepam.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
  • 46 / 4 / 0
Również posiadam tę z obrazka B, dałem za nią 40 zł. Bombilla sprawuje się dobrze, tylko czasami się zapycha przy sitku, wtedy trzeba rozkręcić, przepłukać części pod kranem i można dalej siorbać. A jeśli chodzi o najdrobniejszy susz, to nie przepuszcza w ogóle nic, piję dzięki temu sam płyn.
  • 65 / 1 / 0
Właśnie dziś przyszedł mi zestaw startowy i sączę pierwszą w życiu yerbe(Taragui Energa) :D Smak paskudny trzeba przyznać, ale akurat nie zamierzam tego pić dla smaku. Zobaczymy jakie efekty uda mi się odnotować w najbliższym czasie.
Zobaczyłem na opakowaniu skład i...wow, w jedenj porcji(30g) jest az 165mg magnezu i 500+mg potasu :O To już nawet jak nie będzie żadnego odczuwalnego działania to będę pił przez wzgląd na to. W ogóle dobrze się przyswajają takie minerały z yerby? :D
  • 1081 / 33 / 0
cos zle przeczytales, na pewno nie ma 165mg magnezu w 30g yerby loooooooool
  • 159 / 43 / 0
yerba to świetna sprawa. Należę do osób nadwrażliwych i odczuwających różne negatywne efekty po kawie (telepawka, nudności, akcje sercowe). yerba nie wpływa tak negatywnie na układ pokarmowy jak kawa (szczególnie fusiasta bardzo podrażnia jelita). Jak wyżej wspomniano zawiera magnez i inne pierdoły (w przeciwieństwie do kawy, która magnez wypłukuje, stąd skurcze, kłopoty ze snem). Speed po jerbie długo trzyma.
Polecam szczególnie: Colon Especial, Cruz de Malta, Rosamonte, Canarias (uwaga: canarias to yerba z Brazylii, w przeciwieństwie do tych z Paragwaju czy Argentyny jest bardzo mocna)
Nie polecam: Pajarito (siki Weroniki), LaRubia i Selecta.
  • 30 / / 0
Ja chyba źle zacząłem przygodę z yerba. Kupiłem 500g Pajarito. Nie dość że zero pobudzenia to tak jak pisze @Pawel84 - straszna w smaku. Trochę się zrazilem. Ale już mi przeszedł foch i na dniach zamówie kilka próbek (po 100g) różnych rodzajów i smaków. Może dobiore coś dla siebie. Będę raczej uderzał w jakieś dobrze pobudzające odmiany. Coś z energy w nazwie
  • 1889 / 72 / 3
Po Pajarito zero pobudzenia? Proszę Cię.
Po pierwsze: yerba to nie amfetamina. Co prawda znam ludzi, których bardzo mocno pobudza kilka zalań odmiany, którą ja sączę niczym piwo przy barze przez cały dzień.
Po drugie: nigdzie nie rozdają próbek. Jeśli masz herbaciarnię lub sklep z ziołami w mieście to się do niego udaj. Pajarito jest "czystą odmianą". Na początek polecam spróbować Mate Green, bardzo przyjemna, smakuje jak zielona herbata. Mało kto przekonał się do yerby próbująć Amandy, Cruz de Malta, Pajarito czy też Rosamonte (jestem jedną z niewielu tych osób, które zaczynały od 100 g Rosamonte).
Po trzecie: za każdym razem jeśli opisujecie, że "nie działa" to opiszcie dokładnie całą procedurę parzenia i picia, bo tutaj można zrobić wiele błędów.
Jeśli możesz przekazać jedną wiadomość ludziom zażywającym narkotyki, powiedz im żeby brali mniejsze dawki.
Muszą zapamiętać słowa starego narkomana - zawsze możesz wziąć więcej, ale nigdy mniej.

~Michael Linnel
Odpisuję tylko na GG i e-mail.
  • 30 / / 0
Z tymi próbkami nie zrozumieliśmy się. Nie napisałem że rozdają za darmo tylko że zamòwie. Może niepotrzebnie paczki 100g nazwałem próbkami :-)

Nie oczekiwałem pobudzenia jak po amfetaminie, ale miałem nadzieję na mały rozped z rana. szukałem dłuższy czas informacji o rodzajach i odmianach. Na wielu forach była polecana pajarito jako mocna i pobudzająca yerba wiec na nią się zdecydowałem.

Zasypałem 3/4 matero, zalałem wodą ok 80°C, resztę wlałem do termosu. Pracowałem w domu przy kompie i od godz 8 do 14 wypiłem jakieś 6-7 dolewek. O 15 już smacznie spałem na kanapie bo oczy mi się kleiły jak małemu dziecku :-). Dałem jej jeszcze jedną szansę i było tak samo. Resztę pół kilowej torby przerabialem sobie wieczorami bo przyjemnie się po niej spało. Wiec z ręką na sercu mogę powiedzieć że zero pobudzenia jak dla mnie. Wręcz odwrotnie, ale może ja jestem ewenementem. Dodam że kawa też na mnie nie działa dlatego szukałem jakieś alternatywy.

Tak na marginesie, Nie mieszalem yerby z żadnymi używkami nie licząc papierosòw
ODPOWIEDZ
Newsy
Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.

Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Farmakoterapia przewlekłego bólu w USA – nowy i nie do końca bezpieczny wzorzec

Okryte złą sławą leki opioidowe przez lata stanowiły w USA. fundament farmakoterapii przewlekłych dolegliwości bólowych. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan zdecydowali się sprawdzić czy opioidy są nadal tak często wykorzystywane w leczeniu chronicznego bólu.