Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 424 / 7 / 0
Dzięki, chcialem sie tylko upewnić :-)
@Zdechły Szczurze - ze zdjęć wynika, że odrastają.
Ostatnio zmieniony 18 marca 2007 przez Adam Selene, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Adam Selene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 677 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: zielona »
Ja swoje nasiona równiez kupiłam na Allegro od użytkownika "scienski" i wszystko było w jak najlepszym porządku. Właśnie zerknęłam na jego aukcje, obecnie gościu ich nie sprzedaje ale może zastukaj do niego mailem i spytaj czy nie ma jeszcze jakichś nasion. Tak czy inaczej ten pan został przeze mnie sprawdzony i jakby co to można od niego śmiało kupować.
  • 77 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: QQQ »
Zdechły Szczur pisze:
Co się dzieje z kaktusem kiedy się odetnie jego część(w wiadomym celu)? Regeneruje się i odrasta czy zaraz zdycha? Mam na myśli trichocereusy (Peruvianus, Bridgesii, Pachanoi).
W miejscu ucięcia kaktusa po kilku tygodniach pojawia się od 1-4 odrostów które rosną jak normalny kaktus . Gdy odrosty mają ponad 5 cm najlepiej je oderwać od roślinki i ukorzenić w oddzielnej donicy , a roślina matka zazwyczaj wydaje nowe odrosty - czyli mamy do czynienia z perpetum mobile - mając z początku z 3-4 kaktusy po kilku latach mamy zapas kaktusów wystarczający na codzienne spotkania z meskaliną .
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 803 / 7 / 0
[quote="Coen"]
no te 3,50zł za 10 nasion ... ]

Za duzo? Za malo?
Ja kupilem po takiej cenie, moze ciut taniej Trichocereus peruvianus jeszcze nie posialem...
  • 77 / 3 / 0
W znanych mi sklepach i hurtowniach zagranicznych 10 nasion peyotla kosztuje minimum 5$ ( o ile bierzemy ilość hurtową ) te 3,50 za 10 nasion jest o wiele zbyt mało żeby mieć 99% pewności że jest to dokładnie l. williamsi a nie np. jakiś mieszaniec z innym gatunkiem który jedynie wyglada jak peyotl . Nie chcę tu deprecjonować żadnego sklepu ale dla 99,99% kupujących u nich jest rzeczą obojętną czy kaktus będzie miał meskalinę , byle by tylko wyglądał jak peyotl więc sklepy te nie dbają o jakość kaktusów pod wzgledem zawartości meskaliny , wystarczy im że sprzedają zdrowe i piękne rośliny .
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
zielona pisze:
Ja swoje nasiona równiez kupiłam na Allegro od użytkownika "scienski" i wszystko było w jak najlepszym porządku. Właśnie zerknęłam na jego aukcje, obecnie gościu ich nie sprzedaje ale może zastukaj do niego mailem i spytaj czy nie ma jeszcze jakichś nasion. Tak czy inaczej ten pan został przeze mnie sprawdzony i jakby co to można od niego śmiało kupować.
oj pozytywnie sprawdzony. tyle, że z tego co wiem wszystko jest wysiane i ma teraz ma same małe kaktusiki. ale mogę się mylić. bądź co bądź warto się spytać.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 158 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Qpa »
Wystarczy poczekać, na pewno ktoś będzie sprzedawał gotowe roślinki na wiosnę.
Zawsze to oszczędność czasu,
Wolf coś wspominał że będzie sprzedawał. (Wolf, żyjesz w ogóle ???!!! )
Pozatym wczesną wiosną ceny znacznie wyższe. Na jesień to za lophophorkę cena na allegro była 2,50. zł, a teraz są dużo droższe. Trichocereusów nikt nie sprzedaje bo kaktusiarze biorą to jako podkładki do szczepień ?
  • 762 / 6 / 0
wiele jest alkoholi produkowanych z kaktusów (np tequila). tak się zastanawiam jakie własności miałaby wódka z kaktusów meskalinowych.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 77 / 3 / 0
Nie wiem czy meskalina rozpuszcza się w alkoholu , ale wiekszość sklepów ma przy skórach z kaktusa takie ostrzeżenie :
Not recommended for consumption with alcoholic beverages.
Ostatnio zmieniony 19 marca 2007 przez QQQ, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 414 / 8 / 0
Zielona jak tam twoje kaktusy? Zaczęły już coś wzrastać czy dalej masz wegetujące kiełki? Moje jeszcze się nie ruszyły. Poza tym jeden z bridgesii niemal całkowicie stracił zielony kolor i zrobił się taki jakby wiśniowy nie mam pojęcia dlaczego. wiecie może o co w tym chodzi? Z kolei w doniczce w peruvianusami zalęgł się chyba jakiś grzyb czy inne badziewie. Na początku to pokryło na biało dużą powierzchnie ziemi więc myślałem, że nic się nie dzieje bo przyglądałem sie ziemi, w której moja mama trzyma kwiaty i tam też często było cos takiego i nie sprawiało problemów. Potem jednak na tym zaczęły sie pojawiać małe pomarańczowe jakby grudki i rozprzestrzeniać. Wie ktoś co to może być? Zdjęcie raczej nic nie pomoże bo próbowałem zrobić jak najlepsze, ale jakoś nie wyszło to zbyt widoczne a teraz jak zobaczyłem, że to pomarańczowe włazi na kaktusy to poprostu zgarnąłem zarażoną tym wierzchnią warstwę ziemi i wywaliłem, żeby ograniczyć temu ekspansję i przestałem podlewac na tydzień żeby sie nie rozwinęło odrazu spowrotem. To groźne?
To nie bóg stworzył ludzi.
To ludzie stworzyli sobie boga.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Ministerstwo Rolnictwa alarmuje. Chodzi o nową akcyzę na alkohol

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Ministerstwa Finansów o wycofanie planowanej podwyżki podatku akcyzowego na alkohol.

Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych

Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.

Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać

Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.