Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 90 / 15 / 0
Jak założyć konto na tym IKP ?
Uwaga! Użytkownik BodTram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 415 / 55 / 0
Mieszkam na Śląsku i jedynie w kraju mamy karty do obsługi w gabinetach. W systemie ZIP (https://zip.nfz.gov.pl/) zapisywanie są wszystkie recepty REFUNDOWANE od 2008 roku. Znajdują się tam też usługi w gabinetach medycznych, operacje wraz z kosztami, a nawet zwrot za okulary brane z NFZ-u.

U nas to już jest bardzo długo. Nikt nic z tym nie robi oraz żaden z lekarzy nie ma do tego dostępu.
TabelaZIP.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 430 / 36 / 1
ZIP tak działa w całym kraju, nie tylko w Sląskim. Też mam recepty od 2008, a nie mieszkam w Śląskim.
  • 143 / 22 / 0
ZIP mam od dawna. Został założony, by pacjenci podpierdalali lekarzy za wizyty, które nie miały miejsca itd. Musiałem jechać do siedziby NFZ, by to założyć. IKP można założyć przez profil zaufany (jak wiele innych kont w rządowych instytucjach). Profil zaufany zakłada się przez bank, a jak się już go założy to można logować się wszędzie bez większych problemów (wymagane jest logowanie na konto bankowe i podanie hasła jednorazowego/smsowego).
  • 43 / 2 / 0
Być może to pytanie pojawiało się niejednokrotnie, lecz nie zamierzam wertować całego tematu w poszukiwaniu tego owego. Czy jeśli pójdę z NFZtu do psychiatry, to drugi psychiatra z NFZtu będzie miał na te leki podgląd? Np na taki alprazolam.
  • 143 / 22 / 0
Nie tylko psychiatra. Ginekolog jak zajdziesz w ciążę będzie wiedział, że zażywasz psychotropy od psychiatry i możesz zaszkodzić płodowi :p Teoretycznie tych lekarzy powinien nawet o tym informować system (i pewnie tak będzie). Każdy lekarz będzie wiedział o każdym innym Twoim leczeniu.

Najprawdopodobniej do systemu trafią też wszystkie historie choroby(ób). Raczej nie te pisane w przeszłości ręcznie, ale pisane na kompie w przeszłości i oczywiście wszystko od 2020.

Dla osób uzależnionych od benzo czy innych specyfików - armagedon.
  • 641 / 98 / 0
Ogólnie nawet dane apteki w której zrealizowana została recepta i dane lekarza.
  • 188 / 15 / 0
Moze ktos bedzie wiedzial jak to działa, nie wiedzialem gdzie napisac ale recepta dotyczy Clonazepamu. Lekarka prywatnie wypisala mi 240 mg clonazepamu czyli 4 opakowania na recepcie bez kodu kreskowego - normalnym długopisem i była zwykła pieczątka. Wchodzę do apteki mówią mi że mi tego nie wydadzą bo nie ma kodu kreskowego i musi być inna recepta. Idę do innej apteki, babka stwierdziła że nie mają na stanie. Idę do trzeciej, i bez problemu.
Czym to się ma ?
P.S
Lekarka mowila ze raczej nie wydadza ale wypisac moze, i tak juz mi wypisuje dluzszy czas, i raz wydadza a raz nie wydadza. Farmaceuci sa nie ogarnieci czy jak to wyglada? Pozdrawiam.
  • 1106 / 221 / 0
A był pesel? Z tego co kojarzę to nie mogą wydawać benzo na receptę bez kodu kreskowego. Mi powiedzieli że musi być pesel i pro familia, wtedy wydali, więc może i na zwykłej recepcie pesel wystarczy.
  • 188 / 15 / 0
02 stycznia 2020hammerzeit pisze:
A był pesel? Z tego co kojarzę to nie mogą wydawać benzo na receptę bez kodu kreskowego. Mi powiedzieli że musi być pesel i pro familia, wtedy wydali, więc może i na zwykłej recepcie pesel wystarczy.
Tak, normalnie byl pesel. W jednych aptekach sie czepiaja, kiedys babka z hukiem do mnie a kto Panu to wypisal, zaczela sie drzec. Wyszedlem... Czyli jedna farmaceutka bedzie kumata druga nie bedzie kumata i ktoras w koncu wyda ? Ja to tak rozumiem.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany

Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.

Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą

Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".

"Pamiątka" z Tajlandii. Portugalczyk wpadł na warszawskim lotnisku

24 kg marihuany miał w swojej walizce Portugalczyk, zatrzymany na lotnisku Chopina w Warszawie. W bagażu 22-latka, który przyleciał z Bangkoku w Tajlandii, znaleziono 42 paczki suszu, których wartość na czarnym rynku oszacowano na niemal 1,2 mln zł. Mężczyźnie grozi grzywna i od 3 do 20 lat więzienia.