Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
Zablokowany
  • 10 / 9 / 0
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie:
W czasie poszukiwań czasem znajduję sztuki podobne do łysiczek. Choć czuję, że to nie to, to niektóre zabieram do luźnej kieszeni, żeby w domu oglądnąć i zrobić odcisk zarodników. Zauważyłem, że te "niełysiczki" bardzo źle znoszą taką podróż. Wiem z lektury, że łysiczki mają mocną nogę. Czy możecie potwierdzić, że w ogóle trzymają się bardziej kupy niż psiaki?
  • 65 / 13 / 0
07 października 2019stefiuf11 pisze:
Jestem początkujący, jeszcze nic nie udało mi się znaleźć. Byłem w wielu miejscach, przeszedłem wielkie pola, dzikie łąki, takie gdzie pasły się krowy od lat, takie gdzie biegały dzikie sarny, takie gdzie nic się nie pasie, zarośnięte, niezarośnięte, gęste lub nie. Grzybów mnóstwo, łysych zero. Jakieś wskazówki do tego jak szukać miejscówki? Coś robię źle czy mam pecha? Woj łódzkie
Nie masz pecha bo ja mam tak samo :) miejscowki podrecznikowe i nic - mysle ze to wynika z naszego małego doswiadczenia w poszukiwaniach :) oraz tym ze moim zdaniem jeszcze w naszych okolicah (jestem niedaleko) malo pada i nie ma wysypu tylko pojedyncze sztuki.
  • 871 / 119 / 22
07 października 2019Ow pisze:
Wiem z lektury, że łysiczki mają mocną nogę. Czy możecie potwierdzić, że w ogóle trzymają się bardziej kupy niż psiaki?
łysiczki rzeczywiście mają najmocnieszy ogonek i ogólnie są wytrzymalsze od "psiaków" np. jadalnych twardzioszków. No i schną baaardzo szybko.
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 65 / 13 / 0
Watek troche zamarl a ladnie pada :) jak sie ociepli widze szanse co myslicie? Powinno byc wystarczajaco mokro. Ciekawy jestem jak szybko po ulewie pojawia sie grzybek? 48 h ?
  • 20 / / 0
W okolicach Wałbrzycha i Świdnicy na razie łysiczek brak, przeszukałem 12 różnych polan i mimo ulew same kołpaczki
  • 2 / / 0
Jak na dolnym Śląsku znalazł ktoś coś?
  • 871 / 119 / 22
Popełnione z desperacji z powodu braku cybów na mojej miodnej mega łące:
https://youtu.be/LXuv_lc9Zac
Uwaga! Użytkownik global108 jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3 / / 0
Kanciano pisze:
Jak na dolnym Śląsku znalazł ktoś coś?
Okolice Wałbrzycha, w stronę czeskiej granicy i tuż przy niej, mimo dokładnego przeszukania wielu teoretycznie dobrych łąk znalazłem tylko kilka sztuk. Zapewne przyczyną jest mój brak doświadczenia, ale póki co nie odpuszczam i przemierzam okoliczne łąki dalej ;p
  • 4 / / 0
To nie brak doswiadczenia kolego, ja chodze regularnie na miejscowki gdzie rok temu wynosilem wiadra i nie ma nic, a przynajmniej moj lubuski rejon.
  • 871 / 119 / 22
Mazowieckie pod Celestynowem. Dupa. Nakosiłem 280 szt dużych kołpaków ciemnoszarych i potraktuję je jako źródło micro - dosingu. Ale ducha nie gaszę - w zeszłym roku największe połowy miałem w połowie listopada.
Panaeolus_fimicola_G34_(1).JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Mnisi szmuglowali narkotyki. Ukryli je za fałszywymi ściankami

22 buddyjskich mnichów zostało aresztowanych na międzynarodowym lotnisku w Kolombo w Sri Lance. W ich bagażach znaleziono łącznie około 110 kilogramów marihuany.

Tak kawa wpływa na emocje. Badacze: efekt nawet bez kofeiny

Kawa nie działa wyłącznie przez kofeinę – i nie tylko „pobudza”. Nowe badanie opublikowane w prestiżowym czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że regularne picie kawy zmienia skład bakterii jelitowych, wpływa na metabolizm, a także emocje i zachowanie. Co ważne, część tych efektów utrzymuje się nawet wtedy, gdy sięgamy po kawę bezkofeinową.kawa, badania naukowe, publikacje3 naukowe

Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony

Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.