Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: mene »
Witam! Miesiąc temu ponad radziłem sie o hodowlę roślinki i.... nie ma juz nalotu, nie ma problemów z czernieniem, ale jest jeden ogromny problem - roślin straaaasznie wolno rośnie, ma około 10cm, a ma 2 miesiące około! Prosze o pomoc, nie wiem co zrobić, do tej pory dała tylko ~1g suszu, a łodyga urosła od momentu jej kupienia o max 3cm. Roślina jest w duużej doniczce od kilku dni (wiaderko 5l z dziurami od dołu) z ziemią ogrodniczą i nic... normalny zonk. Nie rośnie, tylko powoli listki robi, z których jest tyle suszu ze szkoda gadać. PROSZE :)
Uwaga! Użytkownik mene nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 191 / 1 / 0
z własnych obserwacji zauważyłem, że szałwia na początku (od ukorzenienia) bardzo rozbudowuje system korzeniowy - a dopiero znacznie później pnie się w górę.

A na znaczne ilości suszu to sie nie nastawiaj na razie (a już na pewno nie urywaj jej teraz liści :)).
Uwaga! Użytkownik pan wojtas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 23 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Smile »
to może ja coś o swojej sadzonce powiem...
zamówiłem sobie niedawno ale została zmasakrowana na poczcie :/ smutne ale co tam
korzenie odpadły, liście też. została sama łodyga, na szczęście nie zdechła doszczętnie, więc wsadziłem to co ocalało do szklanki z wodą, zakryłem folią+gumka recepturka i stoi tak trzeci dzień
niestety nie wygląda to tak jak bym chciał... musiałem odciąć zczerniałe końce poza tym na krawędziach łodygi też jest czerń, bardzo mało ale jest. Nie wiem właśnie czy powinienem odciąć tych fragmentów.
po ilu dniach mniej więcej wykrztałacają sie korzenie? narazie jest coś w rodzaju mikroskopijnych włosków pokrywających część siedzącą w wodzie, co to ku*wa jest?! :P
  • 313 / 5 / 0
Mene: za duża doniczka :D ja trzymam SD w doniczkach 0,5l i rosną dosyć szybko. :D Dobrze kolega zauważył, jak dasz za wcześnie dużą donice to zacznie tworzyć dużo korzeni. Dlatego właśnie doniczki zmienia się wraz z wzrostem, a nie daję się jedną wielką odrazu (bo to nie zdaje egzaminu).

Smile: to z bylejakiego źródła zamawiałeś :D
Wsadź to lepiej do ziemi, podlej i nałóż namiot. Trzymaj aż pojawią się listki, a napewno się pojawią nie ma stracha. Namiot otwieraj raz na dwa dni żeby nie zagniło.
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 53 / / 0
Nieprzeczytany post autor: msd »
Witam,
Mam salvie od tygodnia. Dostalem ja w dobrym stanie. Ma 13 cm. Od razu przesadzilem do wiekszej doniczki (chyba kolo 2-3l), na poczatku z ziemia kwiatowa. Przedwczoraj zdecydowalem sie przesadzic ja do mieszanki ziemi kwiatowej z perlitem. Podlewam zazwyczaj raz dziennie (woda + troche biohumusu - podobno nie mozna go przedawkowac), ziemia jest wilgotna. Niestety roslina wcale nie rosnie, mimo ze liscie sa sztywne i wyglada na to ze zyje ;) Troche moze za bardzo sie zwijaja albo czernieja...? Nie wiem sam, dlatego zalaczam zdjecia i prosze o porade.

stan sprzed tygodnia:

http://img329.imageshack.us/my.php?image=salvia26bu.jpg
http://img370.imageshack.us/img370/4591/salvia37vd.jpg

stan obecny (od razu po opryskaniu lisci - zdecydowalem sie to dzisiaj zrobic pierwszy raz, nie wiem czy dobrze):

http://img329.imageshack.us/my.php?image=salvia10mt.jpg

Na lisciach mimo ze na zdjeciu to tak wyglada nie ma niepokojacych nalotow, grzyba etc.
  • 23 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Smile »
Norberto:
źródło miałem dobre ale poczta sie nie popisała, na początku myślałem że brzydko mówiąc gościu mnie zrobił w chu*ja
ale napisałem do niego maila opisującego stan rzeczy
poradził właśnie żebym to wsadził do szklanki z wodą i przykrył i że w razie jak zdechnie to podeśle kolejną (co prawda postaram sie o odbiór osobisty hehe poczcie już nie zaufam :P). ja sie na chodowli roślin nie znam w ogóle i nie wiem czy wsadzając tego teraz do ziemi jeszcze bardziej nie pogorsze sprawy. Ponawiam pytanie o to, po jakim czasie mniej więcej zaczną wykształcać sie korzenie a jak już sie to zacznie jak to rozpoznać.
ofc moge zapakować to do doniczki (mam zwykłą ziemie ogrodniczą, a perlitu i kermazytu za cholere nie moge dostać)

edit:
do przykrycia mam 5 litrowy baniak po mineralce z odciętym dnem. zdaje to egzamin? czy porobić dodatkowe otwory?
  • 97 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Merida »
msd pisze:
Witam,
Mam salvie od tygodnia. Dostalem ja w dobrym stanie. Ma 13 cm. Od razu przesadzilem do wiekszej doniczki (chyba kolo 2-3l), na poczatku z ziemia kwiatowa. Przedwczoraj zdecydowalem sie przesadzic ja do mieszanki ziemi kwiatowej z perlitem. Podlewam zazwyczaj raz dziennie (woda + troche biohumusu - podobno nie mozna go przedawkowac), ziemia jest wilgotna. Niestety roslina wcale nie rosnie, mimo ze liscie sa sztywne i wyglada na to ze zyje ;) Troche moze za bardzo sie zwijaja albo czernieja...? Nie wiem sam, dlatego zalaczam zdjecia i prosze o porade.

stan sprzed tygodnia]stan obecny (od razu po opryskaniu lisci - zdecydowalem sie to dzisiaj zrobic pierwszy raz, nie wiem czy dobrze):[/color]

http://img329.imageshack.us/my.php?image=salvia10mt.jpg

Na lisciach mimo ze na zdjeciu to tak wyglada nie ma niepokojacych nalotow, grzyba etc.
A kurwa nigdy nie czytales ze salvia ma byc podlewana raz na tydzien albo 2 razy na tydzien! spryskuj ja na noc spryskiwaczem i daj jej spokoj
Jebać kaczyńskich, ziobra i PIS
  • 191 / 1 / 0
Merida pisze:
A kurwa nigdy nie czytales ze salvia ma byc podlewana raz na tydzien albo 2 razy na tydzien! spryskuj ja na noc spryskiwaczem i daj jej spokoj
Z tym poldewaniem to bardzo różnie bywa.
Rzeczywiście, małą szałwię lepiej nie przelewać (właściwie samo pryskanie raz, dwa razy dziennie w zupełności starcza - bez podlewania do doniczni wtedy).
Ale jeszcze niedawno miałem dosyć dużą sztukę (~60cm) i tej było zawsze za mało :) mogłem spokojnie raz dziennie podlewać ją do oporu a następnego dnia ziemia była tylko lekko wilgotna.
Uwaga! Użytkownik pan wojtas nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 33 / / 0
Nieprzeczytany post autor: driud »
witam, moja salvia na poczatku byla podlewana raz na 2 tygodnie, ale teraz gdy ma ponad 70 cm i 40 cm odgalezienia, ile nie podleje po 4-5 dniach domaga sie wody, czasami nawet czesciej :) pryskam 2 razy dziennie.
Bo życie jest po to... żeby się śmiać.
dosis facit venenum
  • 33 / / 0
Nieprzeczytany post autor: driud »
witam, mam maly problem z sadzonka, ma juz z miesiac, ale jak zdejme namiot opada, a nie bede jej chyba trzymal cale zycie pod namiotem bo przestaje sie miescic, jest jakis sposob zeby nie opadla? wilgotnosc jest raczej ok bo obok roslina matka trzyma sie dzielniei nie opada.
Bo życie jest po to... żeby się śmiać.
dosis facit venenum
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?

Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków

CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.

Alkohol daleko od kasy i z brzydką etykietą

Minister Katarzyna Kęcka o walce z piciem w "Miodowej 15".