Nieaktualne wątki z poprzednich lat.
Zablokowany
  • 12589 / 2437 / 0
Gdybyś wsadził w 50 L pojemnik (byle nie z materiału, bo one przepuszczają wodę jak sito i musiałbyś podlewać regularnie), wkopał to w ziemię, to jestem pewny, że uzyskałbyś tak samo dobry rezultat.
Za oceanem właściwie większość małych upraw jest w pojemnikach. W gruncie masz za małą kontrolę nad podlewaniem i karmieniem (choć na plus gruntu przemawia fakt, że ciężko przelać i przekarmić. Jak jest deszczowo, to nadmiar wody zawsze jakoś się rozejdzie).
  • 241 / 38 / 0
Wiadomo, że da się zrobić dużo bardziej kontrolowane warunki w pojemnikach i idzie zrobić nawet lepsze efekty. Aczkolwiek trzeba uwzględniać jeszcze czas poświęcony i warunki atmosferyczne, które lubią spłatać figle. W gruncie jest dużo bardziej uniwersalnie, ciężko o wtopę jak sam pisałeś - czy to przelanie, czy to przenawożenie. Tak jest najłatwiej i jak pójdzie się trochę szamy walić a woda się rozejdzie to jest to wliczone w koszta. A mogę powiedzieć że przy jednej sztuce poszło mi tylko 20-25l ziemii, pod tym trochę keramzytu dla lepszego oddychania korzeni oraz drenażu i efekty według mnie są wyśmienite.

Jak dotrzesz do jakiś źródeł naukowych odnośnie wymagań podczas kwitnienia to daj proszę znać. Chętnie bym rozszerzył wiedzę. Wszyscy wiedzą tyle co im dalej w kwitnienie tym więcej pk a mniej n. Może ktoś to naukowo zbadał bardziej profesjonalnie.
  • 514 / 102 / 0
04 sierpnia 2020delighter pisze:
Jak dotrzesz do jakiś źródeł naukowych odnośnie wymagań podczas kwitnienia to daj proszę znać. Chętnie bym rozszerzył wiedzę. Wszyscy wiedzą tyle co im dalej w kwitnienie tym więcej pk a mniej n. Może ktoś to naukowo zbadał bardziej profesjonalnie.

Advanced Nutrients zleciło kiedyś wykonanie takiego badania: ile jakich minerałów zużywa konopia na wegu i na flo. Było to zrobione z tego co pamiętam dla kilku różnych odmian ale wyniki były niemal identyczne.

Pare rzeczy zaskakuje, jeśli stoicie to usiądźcie %-D

pobieranie.jpg
mictro.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 12589 / 2437 / 0
OMG... czyli zakładając wiarygodność danych, wychodziłoby na to, że "zakaz" karmienia Azotem w czasie kwitnienia to jeden wielki farmazon powtarzany praktycznie w każdym źródle...
W sumie zastanawiało mnie, dlaczego większość nawozów na kwitnienie (takich uniwersalnych) ma w składzie dużo Azotu (który bynajmniej nie jest w mniejszych proporcjach, niż P i K).
Drugi szok to Fosfor - niemal 2 x mniejsze zapotrzebowanie, niż na Wapń (!!!!).

Teraz rodzi się pytanie - czy Advanced Nutrients (czy to jest biznes tego Big Mike'a? Dobrze kojarzę? Czytałem kiedyś jego blog, jak jeszcze działał z nielegalnymi uprawami - niezłe historie) mają w ofercie nawóz na kwitnienie zawierający odpowiednią ilość Azotu.
Przewertowałem ich ofertę i adekwatnego próżno szukać.

Może te wyniki nie są miarodajne z punktu widzenia człowieka, któremu chodzi tylko i wyłącznie o kwiaty. Być może konopie mają takie ciśnienie na Azot w czasie kwitnienia z innego powodu....?
  • 514 / 102 / 0
Bo to jest tak... to że konopia ma parcie też na azot na flo jest łatwe do wywnioskowania - przecież inaczej by liście tak nie żółkły gdy ludzie zapodają na flo nawozy z dużą ilością PK a małą N. I to jest fakt.

Natomiast gdyby się trzymać tego co jest w tabelce, czyli dawać też dużo N na flo, to konopia ponoć wolniej by kwitła, była by bardziej liściasta i słyszałem, że też jest mniej smaczna ale moje kubki smakowe w kwestii konopi nie wiedzieć czemu nie działają, więc ani nie potwierdzam ani nie zaprzeczam %-D I to też są fakty.

Więc z tymi niskimi dawkami N na flo to jest przez growerów po prostu celowo robione.

Najlepsze co można wyciągnąć dla siebie z tej tabelki to informacja, że duże dawki fosforu (zwłaszcza na flo) to pic na wode i fotomontaż.
  • 505 / 91 / 0
Mam typowy nawóz na kwitnienie o 0 azotu w nim
Popsułeś porządek świata
  • 12589 / 2437 / 0
Czyli w sumie poprawnie zinterpretowałem te dane - to ludziom zależy, by podczas kwitnienia kwiaty puchły jak to tylko możliwe (a konopiom już nie).
  • 241 / 38 / 0
To sporo tłumaczy, dlatego biobizz którego używam w odżywkach na grow daje identyczną dawkę w schedulu przez cały czas aż po harvest.
  • 241 / 38 / 0
Zastanawiam się po co w kwitnieniu redukować ilość azotu. Czemu ma to służyć? Liście żółkną, wysysany jest z nich azot, więc na logikę roślina staje się słabsza. Poza tym uniemożliwia to kontrolowane usuwanie liści, które według mnie daje dużo lepsze doświetlenie.
  • 12589 / 2437 / 0
Czemu uniemożliwia usuwanie liści? Żółte liście dają się usuwać dokładnie tak samo, jak zielone (nawet łatwiej) : )
Ba... takie liście wręcz powinno się usuwać.
Zablokowany
Artykuły
Newsy
Dziewczęta piją ryzykowniej niż chłopcy

Raport informuje o rosnących problemach z alkoholem i marihuaną wśród młodzieży.

Polska narkotykowym liderem Europy. Kwitną nielegalne laboratoria

Bijemy europejskie rekordy w produkcji narkotyków syntetycznych. W 2024 r. laboratoria opuściło kilkadziesiąt ton substancji. W 2025 ten problem jeszcze się pogłębił.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).