Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 7 / / 0
Rozpocząłem leczenie solo Trittico XR 150 mg 1 tab rano od psychiatry na depresję i przeciwlękowo,

Lęki typu unikanie ludzi, ciężko do biedronki wejść, o całkowitym luzie w kontaktach społecznych nie ma mowy, coś w głowie mi się spieło, na ten moment powiedziałbym o sobie autystyczny wieśniak z wątpliwą moralnością, który odczuwa wstyd uniemożliwiający kontakt z ludźmi(chyba że weźmie benzo, wtedy to wiadomo). Nie mam jeszcze pojęcia czy obecnie jestem chwilowo naturalnie zdupcony, czy może rzeczywiście coś w organizmie się zacięło, mam nadzieję że wyjdę z tego, mam wspomnienia kiedy funkcjonowałem pozytywnie wśród ludzi, przynajmniej dla siebie, a o fobii społecznej nie słyszałem, przyszedłem po sertralinę, żeby załapać się do stanu umożliwiającego wejście w siłownie, kontakty, i jakieś rozjaśnienie myślenia.

W wątku widzę że większość raczej stosuje ten lek nasennie, i stąd też go kojarzyłem, dlatego zdziwił mnie wybór psychiatry, dołożył 100-0-100 pregi, oraz relanium doraźnie, mogło to być spowodowane że zacząłem rozmowę od wspomnieniu o nadużywaniu benzodiazepin z którym kończę, ostatnie 7 dni to było 5mg diazepamu dziennie, ale psychiatra podchwycił ten początek rozmowy i na nim się oparł, zresztą, psychiatra którego mi wylosowało, był młody, akcent z krajów wschodnich, był chyba bardziej zestresowany niż ja poranną wizytą, mało informacji ode mnie brał, w połowie wyszedł, i słyszałem jak konsultuje się w moim przypadku, z jakimś psychiatrą szychą. Po powrocie do gabinetu, powiedział że wydaje mu się że trazodon będzie lepszym wyborem dla mnie, no to się zgodziłem, i zaufałem finalnie. będę testował, chociaż i tak pewnie największą poprawę nastroju odniósłbym dietą ćwiczeniami, łapaniem kontaktów, sukcesami w pracy, ale od paru lat mi się to nie udaje, trzeba coś zmienić

Pierwsze dwa dni - Nooo nie ma co mówić, na pewno nie czułem się jak po metylofenidacie, radością też jeszcze nie tryskam, czuć tą sedację, mam nadzieję że będzie ona zanikać wraz z czasem, lekarz mówił że nie będzie otumaniać, chcę być wydajny i trzeźwy, dlatego też benzo leci w odstawkę (w 6 miesięcy z 5-7 paczek łącznie poszło różnych, więc bez tragedii imo), Pod koniec 2 dnia niestety doraźnie sytuacyjnie 4mg rolek i 100mg pregi( 6 godzin przed tym postem)
  • 2748 / 28 / 0
Miałem stosować 50mg przed snem, ale to gówno sprawiało, że jeszcze 2-3h po przebudzeniu czułem się jakby ktoś mi jebnął kowadłem w łeb.

Zszedłem szybko na 25mg i działa o wiele lepiej, ale mimo wszystko będę sugerował przejście na coś innego, mimo posiadania półrocznego zapasu.
  • 1344 / 220 / 0
@DobryWujas , @powerade33 no akurat u mnie trazodon zawsze powoduje złość, pierwszy raz jak dali mi tylko 75 mg mocno się zdziwiłem co się ze mną dzieje, wtedy brałem też sertralinę i kwas walproinowy i myślałem że to po prostu efekt tych leków na raz, ale później jak brałem sam trazodon było to samo, teraz znów go biorę i powtórka. Jednak nie powoduje on u mnie lęku na pewno, wręcz przeciwnie. Nie wiem ile w tym roli mCPP ale żaden inny lek tak na mnie nie działa.
Najwyraźniej tak jak pisała @ladyinnaightmares to kwestia osobnicza po prostu. Ogólnie uważam że trazodon to bardzo fajny lęk, a tą złość nawet lubię bo sprawia że w pewnych sytuacjach reaguję złością a nie wycofaniem i smutkiem jak zwykle.
  • 139 / 56 / 0
Dostałem ostatnio 50mg trazodonu CR do 150mg sertraliny, głównie na sen i pierwsze 2 tygodnie czułem się bardzo dobrze - zasypiałem jak niemowlę, do tego mocne działanie przeciwlękowe/uspokajające i stabilizacja nastroju. Z minusów jedynie poranne zamulenie, ale do zniesienia. Tylko że po tych 2 tygodniach efekt anksjolityczny nieco osłabł i znowu nie mogę zasnąć, pomimo że czuję się mocno senny.

Mogę oczywiście zwiększyć dawkę do 75mg, tylko jeśli tolerancja na usypiające właściwości trazodonu będzie rosła w takim tempie to trochę słabo. Czy może po dojściu do odpowiedniej dawki to działanie będzie się już utrzymywało na stałym poziomie? Mirtazapina 30mg usypiała mnie bez problemów nawet po kilku miesiącach, no tylko spasłem się po niej jak knur i nie widzi mi się do niej wracać. Trazodon jest jak najbardziej ok, ale martwi mnie ta rosnąca tolerancja.
  • 7 / / 0
Trazodon sprawdził się u mnie przeciwlękowo, wyłączył natrętne myśli i ustabilizował, dosyć szybko jeśli nie odrazu, chociaż to działanie stabilizujące powiedziałbym że się wkręcało jeszcze, a uboki odkręcały

Teraz przechodzę na sertralinę solo, trazodon ma działanie 100x słabsze na wychwyt zwrotny serotoniny, więc chyba działa inaczej niż ssri, będę miał porównanie czy też daję taką podpórkę jak trazodon i stabilizuje
  • 102 / 31 / 0
Zredukowałem ze 100 na 50 z sukcesem. Śpię dobrze. (łykam to już ponad 4 lata - max około 300 mg łykałem) Pierwsze dwa tygodnie po zdredukowaniu dawki minimalne dziwnie, mniejsze wygłuszenie na to co się dzieje dookoła, ale już się względnie przyzwyczaiłem i jest "normalnie". Niedługo przechodzę na 25 mg ;) [zjechałem też z esci z 20mg na 15mg - nie chce za szybko z obydwu schodzić - docelowo esci na 10mg planuję)
  • 102 / 31 / 0
Powiem wam, że nie spodziewałem się tego zupełnie, ale strasznie mnie dojebała redukcja trazodonu z 50 na 25mg (przy zachowaniu 15mg esci);

- fatalny, przerwany, płytki sen
- wkurwienie za dnia
- bóle głowy, ogólne osłabienie i chujowe samopoczucie.

Lekarz zasugerował, żebym na stałe włączył 10mg melatoniny. Pożyjemy zobaczmy, ale póki co kurewsko się męczę i zadaje sobie pytanie czy to jest tego warte.
  • 2569 / 530 / 0
10mg melatoniny i to na stałe? Z całym szacunkiem, to jest jakiś pojeb nie lekarz.
Uwaga! Użytkownik Vetulani44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 102 / 31 / 0
@Vetulani44 co byś sugerował w takiej sytuacji ?
  • 162 / 58 / 2
zgadzam sie z vetulani. 10mg melatoniny to końska dawka, do tego melatonina to hormon produkowany w szyszynce więc po czasie wystąpi silna supresja produkcji endogennej melatoniny. na sen u mnie osobiście sprawdza sie mirtazapina ale nie jestem w twoim temacie więc to tylko luźna sugestia.
11:39 Ricsson [257]: w ogole
11:39 Ricsson [257]: uwierzylem w boga, w cuda
11:39 Ricsson [257]: mialem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: wypilem 6 piw
11:39 Ricsson [257]: otwieram rano plecak
11:40 Ricsson [257]: mam 3 piwa
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Kokaina dla ubogich zalewa polski rynek. Sięgają po nią nawet dzieci

Narkotyki dla młodzieży to wciąż duże wyzwanie dla polskich służb. W 2024 roku polska policja zabezpieczyła 45 nielegalnych laboratoriów, w których produkowano syntetyczne narkotyki, oraz przechwyciła ponad 19 ton takich niedozwolonych substancji. W Polsce aktualnie poważnym zagrożeniem są syntetyczne pochodne katynonu – mefedron, klefedron i klofedron.

Akcja CBŚP i czeskiej policji: rozbicie międzynarodowej grupy przestępczej

Policjanci Zarządu w Krakowie CBŚP we współpracy z czeskimi organami ścigania rozbili międzynarodową grupę przestępczą zajmującą się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Zatrzymano 16 osób oraz zabezpieczono ponad 12 kg różnego rodzaju narkotyków. Działania te są częścią szerszego śledztwa dotyczącego przemytu substancji psychotropowych w Europie, które nadzoruje Prokuratura Okręgowa w Gliwicach.

Przemycali narkotyki z Kolumbii, trafią za kraty. Wyrok w głośniej sprawie

Od 4 lat i 3 miesięcy do 8 i pół roku więzienia - taki wyrok usłyszało w piątek sześciu mężczyzn należących do grupy przestępczej, która przemyciła z Kolumbii do Polski kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Sąd Okręgowy w Gliwicach wymierzył im także kary finansowe.