Wszystko o kaktusach - metody przyrządzania, uprawa, odmiany, opisy działania
ODPOWIEDZ
  • 77 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: QQQ »
[quote="coil"]
Kupowane były na Allegro, od dosyć znanego i sprawdzonego gościa (pewnie ten sam co ty kupowales ;) ), więc przynajmniej kilka powinno wykiełkować, to musial być blad z mojej strony, probuje sie tylko dowiedziec jaki ]

Nie ten sam bo mój nigdy nie sprzedawał nasion pachanoi :) , nie widzę w opisie twoich zmagań z kaktusami zasadniczego blędu który by skutkował nie wykiełkowaniem żadnego kaktusika.

Zdechły Szczur - dokładnie tak wolno rośnie , nie podlewaj ich jeszcze żadnym nawozem bo spalisz im korzonki , jest zima więc nie ma słońca więc kaktusy nie rosną . Podlewaj co 4-5 dni i wystaw na nasłoneczniony parapet , kaktuski powinny zacząć przybierać na wzroście po około 4 miesiącach od posadzenia .
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 5 / / 0
Nieprzeczytany post autor: coil »
Tak jak radzicie, następną porcję nasion najpierw zmoczę przed wysiewem, bo nie robiłem tego wcześniej, więc na pewno było im trudniej, no i piasek sobie daruję (przynajmniej w takich ilościach). Dzieki za wszelkie rady :)
  • 677 / 13 / 0
Nieprzeczytany post autor: zielona »
Nie moczyłam nasion, a powschodziły. Nie przesadzajmy, natura sobie poradzi... :-)
  • 77 / 3 / 0
natura sobie poradzi o ile nie były to stare nasionka lub byly trzymane w złych warunkach .
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 803 / 8 / 0
witam wszystkich :-)

Przejzalem caly watek i mam pewien metlik co zaczac hodowac...
Na allegro wyczailem goscia czy moze klikanlem na linka z tej strony...
http://www.allegro.pl/show_user_auction ... 807890&p=1

znalazlem nasionka
http://www.allegro.pl/item168721341_nas ... ii_5z.html
http://www.allegro.pl/item168721311_nas ... m_15z.html
http://www.allegro.pl/item166729021_rza ... siona.html
http://www.allegro.pl/item166727016_now ... siona.html

tylko czy mi sie wydaje czy to nie jest zadno z tego o czym tutaj toczy sie mowa?
tego peruvianusa nie znalazlem...
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
Właściwie, to najbardziej opłaca się uprawiać kaktusy z rodzaju echinocereus (trichocereus), przy czym najwydajniejsze są gatunki peruvianus i pachanoi. To, co wymieniłeś, to niestety chyba nie to - fajne kaktusy - ale raczej bez mocy. Jeżeli jesteś zainteresowany nasionami trichocereus peruvianus to daj znać na pw.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 77 / 3 / 0
3) Po art. 54 dodaje się art. 54a w następującym brzmieniu:
„Art. 54a. Kto wyrabia, posiada, przechowuje, zbywa lub nabywa nasiona środków odurzających,jeżeli z okoliczności wynika, że służą one lub są przeznaczone do niedozwolonego wytwarzania, uprawy środków odurzających lub substancji psychotropowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.” -
Czy to oznacza że np. nasionka kaktusów lub innych roślin "ozdobnych" mogą podciągnąć pod tą nową LPRowską ustawę ? Kur.. zamówiłem właśnie kilka tysięcy nasion Pachanoi , nie chciałbym przecież złamać tak wspaniałego prawa jakie mamy w Rzeszypospolitej Polskiej .
  • 762 / 6 / 0
nie no zawsze przed sądem będziesz mógł powiedzieć, że te nasiona są do jedzenia. kanarka sobie planujesz kupić. albo papugę :)
tak w ogóle to jaki status prawny mają kaktusy w Polsce. słabo się orientuję.
Ostatnio zmieniony 25 lutego 2007 przez GrupaOlewającaWładzę, łącznie zmieniany 1 raz.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 77 / 3 / 0
Można uprawiać kaktusy ale nie wolno ich przetwarzać - czyli jeśli gliny znajdą u ciebie sto żywych kaktusów to ci nic nie zrobią ( chyba że prokurator akurat bedzie miał zły dzień to może ci umilić życie ) ale za cm kwadratowy skóry kaktusa możesz wylądować skuty łancuchem kopiąc kanał przez mierzeję wiślaną .
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: gzik99 »
A to mohery się wycweliły z tym paragrafem 54. A ja przed chwilą zainspirowany czytaniem tego tematu zakupiłem na allegro żywego lophophora diffusa i zasiałem ostatnie nasiona williamsi. Fuck the system!!
Swoją drogą co myślicie o Lophophora Diffusa?? Czytając ten wątek zauważyłem że skupiacie się głównie na dwóch (3) odmianach meskalinowych kaktusów tj peruvianus, pachanoi i czasem ktoś wspomni o williamsi.
Pozdr!
Wszystko jest dla ludzi, oczywiście jeśli umiesz zachować granice rozsądku.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"

Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.

Po zjedzeniu tego grzyba zaczniesz widzieć „malutkich ludzi”. A nawet nie zawiera psychodelików

Wyobraź sobie, że po zjedzeniu dziko rosnącego grzyba nagle zaczynasz dostrzegać wokół siebie… miniaturowe postaci. To jednak nie wina znanych substancji psychodelicznych – przypadek Lanmaoa asiatica całkowicie przeczy chemicznej logice.