Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 15 / 2 / 0
Ogólnie próbujecie ratować robaczywe muchomory? Czy zostawiacie?
  • 78 / 45 / 7
Szczerze to mam to w dupie czy są robaczywe czy nie. Nie przeszkadza mi ich sama obecność, bo i tak całość zbiorów wrzucam do dehydratora, aż owocniki będą się łamać jak krakersy. Jakiś czas temu wrzuciłem w wyszukiwarkę pytanie, dlaczego nie powinno się spożywać robaczywych, to rzekomo nie same robaki, a ich odchody miałby być dla nas szkodliwe. Musiałbym więcej o tym przeczytać. NIE zbieram starych, mocno zżółkniałych/wyblakłych czy pogryzionych okazów. Nie przeszkadzają mi jak są lekko wysuszone czy trochę zżółkniałe od słońca - kiedyś kurwa chyba jakąś "bajkę" przeczytałem, że susząc owocniki na słońcu, to powstaje jakaś trzecia substancja poza kwasem ibotenowym czy muscymolem. Nie mam pojęcia, gdzie to przeczytałem - najprawdopodobniej część kwasu ibotenowego przekształca się w muscymol i tyle.

Zrobiłem jednak szybki research i okazuje się, że faktycznie - pod wpływem działania promieni UV, jakaś część kwasu ibotenowego, przekształca się w MUSKAZON. Niestabilny alkaloid, którego uzyskanie wymaga niemałej ilości jebania, a w dodatku jest niestabilny i łatwiej ulega rozkładowi niż pozostałe dwie substancje. No i w dodatku - ciężko jest uzyskać jakieś konkretne jego ilości. W takim razie nie zostałem wprowadzony w błąd i nie przeczytałem "bajki", ale chyba ktoś jednak niepotrzebnie się tym podniecał, bo nie ma czym. Informacje na szybko pozyskałem od Grok'a (AI), więc trzeba całość zweryfikować na własną rękę. Jestem ciekaw, co na ten temat mają do powiedzenia "eksperci" z grup Facebook'owych : )
ODPOWIEDZ
Newsy
Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.

Bruksela: rekordowy wzrost natychmiastowych mandatów za narkotyki

Prawie jedna czwarta propozycji natychmiastowych mandatów karnych (PTI) w Belgii (24,5 proc.) dotyczy Regionu Stołecznego Brukseli – poinformowało we wtorek 30 września 2025 r. Federalne Ministerstwo Sprawiedliwości (SPF Justice). To ogromny skok w porównaniu z zaledwie 0,1 proc. w 2024 r. i 1,7 proc. w 2023 r. Tak gwałtowny wzrost to efekt decyzji prokuratury brukselskiej, która w tym roku postawiła na intensywniejsze zwalczanie handlu narkotykami, szczególnie poprzez kierowanie PTI do osób posiadających nielegalne substancje.