Zrobiłem jednak szybki research i okazuje się, że faktycznie - pod wpływem działania promieni UV, jakaś część kwasu ibotenowego, przekształca się w MUSKAZON. Niestabilny alkaloid, którego uzyskanie wymaga niemałej ilości jebania, a w dodatku jest niestabilny i łatwiej ulega rozkładowi niż pozostałe dwie substancje. No i w dodatku - ciężko jest uzyskać jakieś konkretne jego ilości. W takim razie nie zostałem wprowadzony w błąd i nie przeczytałem "bajki", ale chyba ktoś jednak niepotrzebnie się tym podniecał, bo nie ma czym. Informacje na szybko pozyskałem od Grok'a (AI), więc trzeba całość zweryfikować na własną rękę. Jestem ciekaw, co na ten temat mają do powiedzenia "eksperci" z grup Facebook'owych : )
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Rekiny na „bombie”. Przechodzą pozytywnie testy na narkotyki i kofeinę
Rekiny pod wpływem kokainy? To brzmi jak przepis na absurdalny horror. Niestety, to nasza ziemska rzeczywistość. U drapieżnych ryb żyjących w rajskich wodach Bahamów wykryto obecność narkotyków, leków i kofeiny. To nie oznacza jednak, że rekiny zmieniły styl życia na „imprezowy” – to my zmuszamy je do udziału w niebezpiecznym eksperymencie chemicznym.
Narkofabryka w dawnej stadninie
Funkcjonariusze CBŚP i SG zlikwidowali w województwie śląskim nielegalne laboratorium narkotyków syntetycznych. Podczas realizacji zatrzymano na gorącym uczynku dwóch mężczyzn, a także zabezpieczono ponad 44 kilogramy gotowego narkotyku Alfa-PVP o czarnorynkowej wartości szacowanej na 3,5 mln zł oraz tysiące litrów substancji wykorzystywanych do jego produkcji.
Kawa dobrze wpływa na zdrowie psychiczne. W umiarkowanych ilościach
Po przeanalizowaniu danych dotyczących ponad 400 000 osób, naukowcy z Uniwersytetu Fudan doszli do wniosku, że picie umiarkowanych ilości kawy – dwóch lub trzech filiżanek dziennie – jest powiązane z mniejszym ryzykiem wystąpienia lęków i depresji. Ochronne działanie kawy było bardziej widoczne u mężczyzn niż u kobiet.