...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 11 / 1 / 0
Ja czasem biegam/gasze swiatło zamykam oczy odlatuje daleko/ czytam książkę, idę potrenować, zależnie od głodu, pory dnia itp. Zauważyłem że bieg zabija mi negatywne mysli, obrazy starych traum, odcina mnie.

Najgorzej jak sie nakrece i wewnętrznie poddam, że chce ćpać bo mi źle. Wtedy trudno z tego wymknąć, próbuję płakać, przypominać sobie negatywy ćpania.
Ostatnio zmieniony 02 listopada 2025 przez forrestphilosophy, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 5 / 1 / 0
@forrestphilosophy Ruch to zajebisty sposób na pozbycie się głodu - endorfiny i te sprawy. Życzę wytrwałości w abstynencji:)
  • 11 / 1 / 0
Ech słabo idzie bo troche zakręt życiowy u mnie, ale jest nadzieja. Chciałbym wytrwać ten magiczny miesiąc dwa, potem łatwiej.
  • 26 / 9 / 0
W domowych warunkach NAC jest dobre, bo silnie detoksykuje organizm oraz pomaga przywrócić rownowagę w neuroprzekaźnikach. A obciążona wątroba może mocno wpływać na pogorszenie i tak ciężkiego stanu.
Ostropest do tego.
L-glutamina też pomoże. Wspiera regenerację błony śluzowej jelit, a w jelitach wytwarzane jest 70% serotoniny. Więcej serotoniny = powrót do homeostazy łatwiejszy.
No i naturalnie przerzucenie uwagi. Jeżeli ciężko usiedzieć, to spacer, wykrzyczenie się, walenie pięściami w ziemię.
Wspomożenie regeneracji jelit i wątroby jest KLUCZOWE.
Do tego - jeżeli nie brałeś/aś od dawna - to końskie dawki elektrolitów - sód uczestniczy w przewodnictwie impulsów elektrycznych. Potas i magnez też działają kojąco na układ nerwowy. Do tego kreatyna jest środkiem prokognitywnym - wspomaga pracę mózgu.
Lit w niedużych ilościach - działa przeciwdepresyjnie. W obszarach ze zwiększoną ilością litu w wodach pitnych jest odnotowywana mniejsza przestępczość. A dodatkowo może działać przeciwpsychotycznie.
Witamina C, oprócz detoksykacji organizmu, działa także przeciwhistaminowo, także zmniejsza poziom lęku.
Generalnie dieta przeciwhistaminowa może pomóc.
Picie dziurawca; zażywanie kurkumy w połączeniu z pieprzem - działanie przeciwdepresyjne - poprawiają nastrój.

To wszystko to koszt tylko paru stów, a może znacząco ułatwić walkę.
Jeżeli środków jest więcej, to mogą być adaptogeny, jak żeń-szeń czy aszwaganda.
Krople CBD/susz CBD - wpływa kojąco na układ nerwowy.

No i koniecznie przerzuć uwagę na coś innego: książki, filmy, a jak ciężko Ci usiedzieć - to spacery, krzyczenie, wywalanie stresu na przedmioty, wysiłek.

Nic odkrywczego, ale wygadanie się komuś, kto zrozumie - czy to terapeucie, bliskiej osobie czy innym uzależnionym na mitingu - może dawać bodziec do walki i ulgę.
Ciepło też pomaga. Sauna może być dobra.

Bo o to w tym chodzi - o spowodowanie ulgi fizycznej i psychicznej, przez którą głód będzie coraz słabszy. A do tego eliminacja powodów, przez które się ćpa/chla.
Metody domowe. Niestety przy silnym głodzie konieczny jest odwyk.
  • 2 / / 0
Ja kurwa walczę z aPVP dożylnie. Tragiczne uzależnienie. Takiej chcicy na przywalenie po niczym nie miałem 😬😬
  • 81 / 7 / 0
alfa PVP dożylnie? Matko święta. Przecież ty za jakiś czas nie będziesz potrafił złożyć zdania poprawnie
  • 2 / / 0
Puki co ponad pół roku nie brałem jej. Jedynie czasem troche mef i jako zastępstwo. Bylem kurde tylko 3 miechy na alfie iv i nadal czuje czasem chcice na to. Ciekawe kiedy minie
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Leczenie uzależnionych od opioidów bardziej dostępne, ale pod ścisłym nadzorem

Choć leczenie substytucyjne, czyli terapia uzależnień od opioidów polegająca na podawaniu legalnych leków zastępczych, jest stosowane w naszym kraju od ponad 30 lat, wciąż liczba objętych nim osób jest stosunkowo niska. Aby ułatwić do niego dostęp, wprowadzona ma zostać możliwość przepisywania tych produktów przez lekarzy. Ministerstwo Zdrowia określa zasady, na jakich ma się to odbywać.

Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło

Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.