Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 463 / 10 / 0
Nieprzeczytany post autor: supravires »
blymyzystyfy pisze:
wywar.
mam do ciebie pytanko, jutro mam zamiar zrobic wywar z 2 dosc sporych amanit i :
1. czy tyle wystarczy?
2. jaka iloscia wody zalac te grzybensy? chyba je pokroje na drobno - ty je mieliles, krojenie przejdzie bez koniecznosci jedzenia kapeluszy? mam wrzucic do gotujacej sie wody, czy gotowac z woda "od zera"? (wiesz, o co mi chodzi:))
fizyka narkotyki i muzyka
wujek supra
  • 108 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: blymyzystyfy »
supravires pisze:
1. czy tyle wystarczy?
Eeem...nie wiem. Nigdy nie mozna byc pewnym, że wogle zadziała. Z tego co czytałem gdzieśtam, nowicjuszom poleca się nie przekraczania dawki 1 sporego kapelusza, aż do poznania wszystkich efektów. Po jednym jest leciutko(albo kosmos- zależy prawdopodobnie od miejsca gdzie rósł, pory roku, obecnego położenia neptuna względem saturna i od tego czy jeleń zrobił w tym roku kupe w pobliżu) W każdym razie dwa spore powinny wystarczyć. Szamani jedli zawsze nieparzystą liczbe muchomorów, jeśli Cię to interesuje...
supravires pisze:
2. jaka iloscia wody zalac te grzybensy? chyba je pokroje na drobno - ty je mieliles, krojenie przejdzie bez koniecznosci jedzenia kapeluszy? mam wrzucic do gotujacej sie wody, czy gotowac z woda "od zera"? (wiesz, o co mi chodzi]
Robiłem wywar TYLKO RAZ. To było tak: ok 11 ususzonych kapeluszy zalne ok 3 szklankami zimnej wody i gotowane na małym ogniu, do czasu, kiedy płyn zrobił się gesty, kleisty i brązowawy i samkował jak zupa grzybowa. Nie kroiłem ich, nie mieliłem, były jeno troche pokruszone. Wypilismy we 3, mniej więcej po setce.

Zrób to "na oko" i pozwól kierować sobą duchom przodków.
http://breakcore.pl/
  • 463 / 10 / 0
wywar z 5 kapeluszy gotowy,. dodalem 3 duze szklanki na 5 sporych kapeluszy, wiec wyszlo mi tego pol litra
wypije niedlugo i jesli przezyje to sie potem odezwe:)
wujek supra
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
A mi stara znalazła suszące się kapelutki i wyjebała.....normalnie kurwicy idzie dostać. Człowiek zapierdala przez całe miasto żeby zdobyć troche amanitek a tu chuj.....
  • 6 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Luna »
Ja zalałam niecałą szklanką dwa średnie kapelusze uprzednio suszone w piekarniku. Gotowałam na małym ogniu ...ale to nie dało zbyt wiele bo przeżyłam poważne chwile grozy żołądkowej. Następnym razem zjadłam 2 szuszone średnie kapelusze kawałek po kawałku i obyło sie bez kłopotów z tzw pawiem. W moim przypadku taka dawka była wystarczająca by zauważyć efekty. Szału nie było ale całkiem przyjemnie, dobrze działa na bezsenność. Spałam jak kamień 10 godziń. Był moment kiedy sie przebudziłam w nocy, okazało sie że nie moge się utzrymać na własnych nogach...w każdym razie na bezsenność polecam małe dawki
  • 463 / 10 / 0
hehe ja nie przelknalem wywaru, nienawidze tego grzybowego smaku, byl ohydny, wiec nic z tego nie wyszlo ;p
wujek supra
  • 4 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Damien »
z https://hyperreal.info/node/5281:

3. Zbiory: najlepiej zbierać na początku sezonu (sierpień-wrzesień) gdyż te grzybki mają mniej trujących toksyn. Trzeba uważać aby się nie pomylić i nie zerwać muchomora czerwonawego. On jest raczej niejadalny. Od czerwonego odróznia go brak białych kropek.

dosyć dziwnec przecfiesz czerwonawy jest jadalny... a moze autorowi chodzilo o to że nieklepie i dlatego niejeść xD

ps... dzis chyba zabieram sie za 3 nieduże muchomorki... mam nadzieje że bardziej urosly w sile niż w wielkość :D, kurcze szkoda bonazbieralem dość sporo ale były robaczywe i zgniły mi :( ale te sa piękniutkie bez robaczków :)
  • 87 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: gGg »
A przechowywał ktoś muchomorki na dłuższy czas? Chciałbym je przechować na jakieś 2, 3 miesiące. Ja mam zamiar nazbierać, wykonać suszenie w piekarniku i poporcjować w woreczki (takie jak na zioło tylko większe)i zamknąć w szczelnym pojemniku, co o tym myślicie? Motyw w zamrażarką u mnie odpada więc nie spróbuje tego.
.
  • 78 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mootant »
Z przechowywaniem to niestety nie da rady. Ja kiedyś późną zimą postanowiłem zrobić użytek z moich zapasów. Ponieważ systematycznie zwiększane dawki nie działały to rozczarowany wszamałem jednej nocy coś z 20g suszu (to duuuużo ;) ) bez rezultatu. Teraz robię z muchomora nalewkę a'la "sybirak", zobaczymy w jakim stopniu alkohol utrwali moc grzybów, ale podejżewam, że metoda jest warta zachodu.
Uwaga! Użytkownik Mootant nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 87 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: gGg »
Nalewkę? :D powiedz o niej coś więcej :>
.
ODPOWIEDZ
Newsy
Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.

Niemcy po częściowej legalizacji: młodzież sięga rzadziej a dorośli korzystają bardziej świadomie

Nowe badania rządowe z Niemiec obalają jeden z głównych mitów przeciwników legalizacji marihuany – że dostępność konopi zwiększy używanie wśród młodzieży. „Drogenaffinitätsstudie 2025”, opublikowane przez Federalny Instytut Zdrowia Publicznego (BIÖG, dawniej BZgA), pokazuje, że po legalizacji użycie konopi wśród nastolatków… spadło.

Marihuana tematem w Sejmie. Przyszło kluczowe pismo z rządu

Przed wyborami w 2023 r., a nawet już po nich, politycy z obozu rządzącego wyjątkowo liberalnie wypowiadali się na temat marihuany. Powstał nawet Parlamentarny Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany z głośnymi nazwiskami w składzie. Coś się jednak zmieniło. Jak informuje "Rzeczpospolita", jednoznaczne stanowisko rządu zaskoczyło wielu polityków: nie ma mowy o żadnej liberalizacji. Argumentem mają być m.in. doświadczenia innych krajów.