Więcej informacji: Amfetamina w Narkopedii [H]yperreala
W wikipedii jest napisane jak wół że amfetamina nie uzależnia fizycznie. Tutaj należy w reakcji nie kasować ten wpis, bo jest prawdziwy, tylko zainteresować ludzi wiedzą o uzależnieniu psychicznym, które jest o wiele bardziej rozbudowane i destrukcyjne. Uzależnienie fizyczne to pikuś przy psychicznym, ale nie zaprzeczysz że obydwa faktycznie istnieją i w przypadku amfetaminy trzeba je rozgraniczyć bo ludzie je mylą.
Oraz żeby być dokładnym, poprawny cytat z wikipedii, bo domino jachas z premedytacją nie wkleił drugiej części zdania
Amfetamina nie powoduje uzależnienia fizycznego lub jest ono bardzo słabe (może objawiać się dusznościami i lekkimi zawrotami głowy w momencie odstawienia), może wywołać jednak – jak każdy środek pobudzający – uzależnienie psychiczne.
Czym jest uzależnienie psychiczne
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
*moze* ja np niemam z tym problemu
ps pozdrawiam gimbusa rzabe co merytoryczna dyskusje ktorej nierozumie nazywa trolowaniem co te gimnazjum z ludzi zrobilo
No i nie wykluczone że jutro, może za miesiąc, może za rok też będziesz miał problem. Mi zajęło 4 lata żeby zauważyć że problem się pojawił ;-)
Światło pisze:Gdzie tu myślenie. Żeby zażywać 4 lata substancję rozwalającą tryb życia, psychikę i narządy wewnętrzne trzeba być uzależnionym, bo nikt normalny tak nie robi.
Zapytam inaczej, czy Ty ciągle wciągasz?
Światło pisze:To zdecydowanie nie było rzucenie bez problemu.
Zapytam inaczej, czy Ty ciągle wciągasz?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Marihuana w psychiatrii. Dlaczego „nie leczy” nie oznacza „nie działa”?
Nastolatki używające marihuany mają podwojone ryzyko poważnych zaburzeń psychicznych
Nastolatki używające marihuany mogą mieć w przyszłości aż dwukrotnie wyższe ryzyko rozwoju zaburzeń psychotycznych i choroby afektywnej dwubiegunowej - wynika z dużego badania opublikowanego w „JAMA Health Forum”.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.