Alkohol etylowy pod każdą postacią.
Więcej informacji: Etanol w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 2949 / 247 / 0
Może dehydrogenaza acetaldehydowa wam nawala i organizm nie potrafi dalej polecieć z cyklem, tj przekształcić kwasu octowego w acetylo-CoA. Pozostaje jeszcze kwestia MEOS, ale jestem zbyt ućpany żeby podjąć temat (który nawiasem mówiąc pasuje do Wątku Ogólnego i tam proszę go kontynuować).
  • 32 / / 0
majster6669 pisze:
prk pisze:
majster6669 pisze:
Nie wiem czy dobre miejsce- ale ludzie, ratujcie- dlaczego mam kaca po 1l piwa? Dolegliwość zaczęła się od jakiś dwóch lat. Najpierw było po 4 piwach, potem po 3, a aktualnie już po dwóch piwach mam kaca cały dzień!
Coś z twoją wątrobą chyba. ;)
Co do piw to ja ostatnio tylko i wyłącznie raciborskie (zielone, zwykłe i mocne). Namysłów zielony był kiedyś ok ale wydaje mi się, że się popsuł. A no i braniewo jest warte polecenia.
Wątrobą powiadasz? A np. po wódce w ilości do 350ml kaca brak lub dużo mniejszy niż po dwóch piwach -.-
A po wszystkich piwach? Może jakiś słód ci szkodzi, ja po aipa rzygałem jakbym wypił z litr wódki. :D
  • 135 / 8 / 0
efemeran pisze:
majster6669 pisze:
Nie wiem czy dobre miejsce- ale ludzie, ratujcie- dlaczego mam kaca po 1l piwa? Dolegliwość zaczęła się od jakiś dwóch lat. Najpierw było po 4 piwach, potem po 3, a aktualnie już po dwóch piwach mam kaca cały dzień!
Też tak mam, ale zupełnie nie wiem z czego to wynika. Wątroba badana niedawno, wszystko w porządku. To też zależy po jakich, najgorzej zdecydowanie się czuje po tych wszystkich craftowych wynalazkach, po koncerniakach lepiej.
Dodam iż będąc na wakacjach w Czechach wypijając nawet 8-10 browarków dziennie, kac był znikomy.
  • 553 / 117 / 0
@up
"Dodam iż będąc na wakacjach w Czechach wypijając nawet 8-10 browarków dziennie, kac był znikomy."
Ceskie piwo można chlać w konkretnych ilościach a o kacu nikt nic nie wie
haha
To jest ta różnica pomiędzy dobrze uważonym Piwem a na szybko i belejak zrobionym napojem piwopodobnym
  • 12642 / 2445 / 0
@UP
Zwróć uwagę, że w Czechach pija się piwa z zawartością alk. w granicach 4-5%. U nas średnia moc "zwykłego" piwa to 5.5-6.5%
  • 553 / 117 / 0
@up
Słuszna uwaga z tym że nie wszystkie są do 5%, ater które znam o większej zawartości alkoholu również wchodzą lepiej
  • 319 / 7 / 0
Piwo się waRZy, a co do czeskiego piwka pamiętam kilka lat temu kemping w Teplicach z Krakonosem desitką za 20 koron. Szło na śniadanie, obiad, kolację i między posiłkami :)
jak89 pisze:
@up
"Dodam iż będąc na wakacjach w Czechach wypijając nawet 8-10 browarków dziennie, kac był znikomy."
Ceskie piwo można chlać w konkretnych ilościach a o kacu nikt nic nie wie
haha
To jest ta różnica pomiędzy dobrze uważonym Piwem a na szybko i belejak zrobionym napojem piwopodobnym
  • 62 / 17 / 0
Ze swojej strony polecam całą gamę piw browaru Pinta. Jeśli mówimy o gatunku, moim ulubionym są India Pale Ale (gorzkie i z kwiatowymi nutami) i American Pale Ale (mniej gorzkie na rzecz większej cytrusowości). I tak oto Pinta ma w swojej ofercie West Coast IPA, American IPA, Double Galaxy Rice IPA (cholera, jak ja za nim tęsknię...), Black IPA, Special Double IPA, APA, Imperial IPA, Rice IPA i Rye Black IPA. Special Double IPA było ciosem, jeśli chodzi o IBU (110), Black IPA było najbardziej intensywne, a najprzyjemniejsza było po prostu American Pale Ale. Niemniej ciekawą ofertę ma Doctor Brew, który wykorzystuje amerykańskie chmiele i drożdże. IPA niejedno ma imię - Mosaic IPA pachnie nieco... naftą. Oprócz tego Cieszyn, Reden, Bojan, Piwoteka czy Browar Stu Mostów. Jedno z ostatnich piw, jakie piłem (a było to w grudniu ubiegłego roku), było Saison IPA z aframonem madagaskarskim i skórką pomarańczy. W składzie między innymi właśnie chmiel mosaic. Cios!
  • 12642 / 2445 / 0
Każdy szanujący się miłośnik piwa zna piwa z Pinty, która nota bene ma / miała w swojej ofercie dużo więcej piw, niż tylko różne warianty IPA.
  • 413 / 26 / 0
Tylko że Pinta mają dosyć drogie piwa,nie każdego na to stać.
ODPOWIEDZ
Newsy
Chatbot AI Reddita „pomaga” w leczeniu bólu. Wśród rekomendacji: heroina

Reddit w pośpiechu wycofuje swojego nowego chatbota AI o nazwie „Answers” z dyskusji na tematy zdrowotne. Powód? Przeczytajcie.

Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu

Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.

30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.