Szałwia wieszcza (Salvia divinorum) - dyskusja o ekstrakcji, paleniu i uprawie
Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 97 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: Merida »
Bardzo opadła przez noc (zrobilem to co norberto poradził) miejmy nadzieje że podniesię się do jutra
Jebać kaczyńskich, ziobra i PIS
  • 313 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Norberto »
GrupaOlewającaWładzę pisze:
a nie lepiej poprostu zrobić nową sadzonkę? przy twoim sposobie brak pewności, że się usunęło wszystke bakterie gnilne, a po ucięciu części korzenia zostanie zawsze ranka. zle to tylko (być może głupie) pytanie początkującego psychonauty
Co Ty klepiesz :D ? Jakie znowu bakterie gnilne :D ? Musiałbyś w jakiś laboratoryjnych warunkach żeby "bakterie gnilne" usunąć :D Nowej sadzonki nie warto bo będzie od nowa musiała robić korzenie, a jak już są to szybciej się podniesie :)
Ranka :rolleyes: Hehe stary to przecież roślina.

Merida, jak tak zrobiłeś jak napisałem to zostaw ją już w spokoju na kilka dni. Nie podlewaj ani nie spryskuj póki jest pod przykryciem. Napewno się obudzi ;P
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
Norberto pisze:
Co Ty klepiesz ]
ej człowieku. gdyby nie bakterie gnilne (czy dla ścisłości odpowiadające za gnicie) to korzeń pozostałby cały. i nie potrzeba tu żadnych warunków laboratoryjnych.
Ranka :rolleyes: Hehe stary to przecież roślina.
aa czyli uwarzasz, że roślinki nie da się skaleczyć?
ale fakt faktem salvii w tym momencie nie choduję i letkim bezsensem jest to abym się o uprawie wypowiadał. zostawiam to bardziej doświadczonym.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 313 / 5 / 0
Dobra jak już gadamy to konkretnie.
Bakterie nas otaczaja nonstop. Jak się rozwijają to tego efektem jest, że coś zgniło. Nie da się usunąć z domu mikroorganizmów takich jak baterie czy roztocza czy inne syfy których tylko na ludzkim ciele żyje ładnych pare milionów.

A co do tych ranek. Widziałeś może jak przed blokiem panowie przycinają gałęzie drzewom?
To weź idź, któregoś się zapytaj czy zostaną ranki :D
Takie zabiegi są konieczne i pomagają roślinkom, sprawiaja, że ładniej wyglądaja. Nic się szałwi nie stanie po takiej rance.
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 762 / 6 / 0
Norberto pisze:
A co do tych ranek. Widziałeś może jak przed blokiem panowie przycinają gałęzie drzewom?
mało tego. nieraz mi samemu zdarzało się robić takie rzeczy z jabłoniami. zdaje się lekko się nie zrozumieliśmy. i tyle.

ps. nie przypuszczałem, że to kiedyś powiem, ale fajnie się czyta takie rzeczowe wypowiedzi u ciebie.
"Prawda jest daleko bardziej potężna niż jakakolwiek broń masowej zagłady" Mahatma Gandhi
  • 77 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: QQQ »
Jeżeli roślinie gniją korzenie ( jakiejkolwiek roślinie ) :
1. roślinę wyjmujemy z doniczki
2. pod kran i wymywamy ziemię do czysta
3.nożyczkami obcinamy zgnile korzenie
4. pozostałe korzenie obsypujemy ukorzeniaczem - posiada właściwośc i anty grzybiczne
5. przesadzamy do dużej doniczki z ziemią którą przypiekamy wcześniej w temperaturze 120 stopni przez 30 min .
6.podlewamy ( żadne nawozy - czysta woda )
7. Idziemy na pocztę i wpłacamy 10 pln na radio Maryja ( koniecznie !)
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 97 / 7 / 0
Podniosła się łodyga już więc już jej lepiej :)
  • 97 / 7 / 0
[ external image ]
[ external image ]
[ external image ]

Moje maleństwo ciągle dolne liscie są mocno podwinięte :-O
  • 33 / / 0
Nieprzeczytany post autor: driud »
e tam, u mnie czasami nawet lisc na samej gorze sie podwinie, po kilku dniach sie prostuje i jest cacy, jak roslina stoi to przezyje, SD to wytrwala roslinka.
Bo życie jest po to... żeby się śmiać.
dosis facit venenum
  • 313 / 5 / 0
[quote="Merida"]
Moje maleństwo ciągle dolne liscie są mocno podwinięte ]

Trzymaj pod przykryciem i z umiarem podlewaj to też się podniosą :)
Tam QQQ wypisał te punkty co robić jak jest podejrzenie że gniją korzonki.
Ja nie korzystam z ukorzeniacza ale to całkiem dobry pomysł. A takiej "nowej" ziemi ze sklepu to chyba nie trzeba przypiekać. Niepotrzebnie się wyjaławia moim zdaniem.
ODPOWIEDZ
Newsy
Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata

Publikacja: ręczny system do wykrywania MDMA

Komunikat Instytutu Ekspertyz Sądowych im. Prof. dra Jana Sehna w Krakowie.

Narkotyki w starożytnym Egipcie i Mezopotamii? Archeolodzy mają koronny dowód

Nowe badania przenoszą nas w czasie o ponad 2500 lat. Odkryto dowód na to, że elity starożytnego Egiptu i Mezopotamii regularnie używały opium. Był to stały element ich życia. Prawdę ujawniło alabastrowe naczynko.