Wątki traktujące o muchomorze czerwonym (Amanita muscaria).
ODPOWIEDZ
  • 352 / 4 / 0
Beif pisze:
A jak bym nazbierał z 10 muchomorów, i chciałbym zostawić z 6 na zimę, to jak mam je przechować ? wysuszyć, do wora i do szafki ? do lodówki? pieca? macie jakieś sugestie ?
Tylko 6 na zimę? Narwij choć ze 2 koszyki na zapasy zimowe ;-) . W smartach holenderskich normalnie sprzedaja suszone amanitki.(ostatnio nawet na Allegro http://allegro.pl/item1163954304_muchom ... caria.html )Wysusz dobrze, zapakuj w worek próżniowy i mysle ze na 3 miechy powinno wystarczyć.
  • 4024 / 371 / 951
koniu19 pisze:
(ostatnio nawet na Allegro http://allegro.pl/item1163954304_muchom ... caria.html )
Hłe, hłe. No, taka amanita na pewno nie straci właściwosci.
  • 784 / 28 / 0
"Stan jak na skanie" - i biedny grzybek w ściółce:)
  • 62 / 2 / 0
"Stan jak na skanie" - i biedny grzybek w ściółce:)
Trafne spostrzeżenie. Takich bidulek to pewnie ze 20 by trzeba było szamnąć. a wtedy koszt tripu 40zl + przesyłka - toż to drożej niż za kwasa. Za rozwinięty kapelusz by sobie pewnie 8zl policzyli :P
  • 157 / 5 / 0
Słuchajcie! Jednak wschodnioeuropejska świadomość o substancjach psychoaktywnych nie stoi na tak niskim poziomie!

Dziś wpada do mnie na chate mój małoletni kuzyn i mówi, że u mojej ciotki rwacze (ludzie z Ukrainy) suszą skórki muchomora. Ja się pytam jakiego. A czerwonego! Tłumaczą się, że to ładny grzyb, hehe. Mój stary mówi (dla żartu), że może są halucynogenne, a ja, że tak słyszałem :finger: . %-D

Tak więc sezon się zaczął, ja się muszę skumać z tymi ludźmi (po 40-stce!) na tripa. :-D
  • 4024 / 371 / 951
Może muchy planują nim morzyć ;-) .
  • 157 / 5 / 0
Hehe... Ale w razie przypału ja będę %-D .

Dla nich to po prostu ładny grzyb... :cheesy:
  • 1392 / 10 / 0
Byłem dziś na zawsze obfitych i pewnych miejscówkach - ani jednego. Trzeba będzie jeszcze poczekać.
  • 116 / / 0
lipa.. ja już chce się wybrać do lasu. deszcz pada już 2 czy 3 dzień z rzędu, może jutro wyruszę :scared:
  • 1392 / 10 / 0
U mnie padał 5 i to porządnie, także 3 to nic.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Jest niebezpieczny jak alkohol i narkotyki. „Byliśmy zbyt zaślepieni”

Światowy Dzień Bez Telefonu Komórkowego obchodzony jest 15 lipca. Z tej okazji Instytut Spraw Obywatelskich wystosował list otwarty do rodziców, w którym przestrzega przed zgubnym wpływem tego urządzenia na dobrostan najmłodszych. „Smartfon uzależnia tak jak alkohol, papierosy czy kokaina” – wskazuje ISO.

CBŚP z Łodzi zlikwidowało dwa laboratoria syntetycznych narkotyków

Zgarnęli klofedron o wartości ponad 25 mln PLN.

77-letnia cudzoziemka oskarżona o produkcję narkotyków

Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko 77-letniej obywatelce Rosji, która miała na swojej posesji uprawiać konopie indyjskie i wytwarzać z nich narkotyki. Na poddaszu jej domu znaleziono 19,5 kg suszu i 197 sadzonek ziela konopi.