Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 35 / / 0
cytrynian pisze:
Pisząc ćwiartkę betablokera nie informujesz w żaden sposób jaki to bb i w jakiej dawce ale jeśli nie jesteś mutantem, a ta ćwiartka nie jest wielkości koła od stara to możesz.
Wiem, że w czasie paniki na mj po podaniu propranalolu (ta najsłabsza tableteczka - 5mg?) osobnik uspokoił się i wszystko było dobrze.
Na "uspokojenie" to może być "Persen", "Validol" czy "Valerin" albo "Nervomix"....
Leki na nadciśninie są wyłącznie na receptę. Użycie choćby małej dawki w napadzie paniki to czysta głupota i ignorancja.Na napad paniki świetnie sprawdza się placebo... i spokojna rozmowa.
Jeśli mówimy o napadzie częstoskurczu komorowego przy wzroście ciśnienia (pot. napier... pikawy) proponuję delikatny masaż tętnicy szyjnej.
Uwaga! Użytkownik pointdexter nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 338 / 1 / 0
Nie mam ulotki to poleca za wiki
"łagodzenie objawów psychosomatycznych w zaburzeniach lękowych"

Na uspokojenie to jest alpra najlepsza jeśli już tak bardzo zbaczamy z tematu.
  • 14 / 1 / 0
Moim zdaniem najlepiej i najbezpieczniej zbijać cisnienie alkoholem; tylko trzeba pić dość małe ilości żeby nie przepić stymulantu, tylko sęk w tym, że jak się przestanie pić, to żyły znów się ''zaciskają'' i cisnienie się zwiększa więc pić z umiarem ale cały czas. Piwko/30min/1h i się nie upijesz a cisnienie masz w normie(mi ze 190/130 zbija na 140/90 a mam nadcisnienie. Do tego alkohol uspokaja, no i nie ma to jak posiedzieć przy piwie bo i tak zawsze sucho w ustach.
...Już bez oka jak stara sowa, dużo wypiłem boli mnie głowa, też mi nowina kac moim bratem, zapierdalamy po fete fiatem...
''Ludzie znają dziś cene wszystkiego, nie znając wartości niczego''
  • 152 / 8 / 0
alessandroc105 pisze:
Moim zdaniem najlepiej i najbezpieczniej zbijać cisnienie alkoholem; tylko trzeba pić dość małe ilości żeby nie przepić stymulantu, tylko sęk w tym, że jak się przestanie pić, to żyły znów się ''zaciskają'' i cisnienie się zwiększa więc pić z umiarem ale cały czas. Piwko/30min/1h i się nie upijesz a cisnienie masz w normie(mi ze 190/130 zbija na 140/90 a mam nadcisnienie. Do tego alkohol uspokaja, no i nie ma to jak posiedzieć przy piwie bo i tak zawsze sucho w ustach.
To chyba fakt picia piwa zmiejsza Ci ciśnienie. Niby alkohol rozszerza naczynia krwionosne, ale i podnosi ciśnienie ( nie wiem jakie reakcje zachodza, że tak jest ale tak jest tak jest). Więc z alkoholem ostrożnie.
U mnie stymulanty z alkoholem dziwnie reagują, zazwyczaj źle się kończy to połączenie futro plus alko ( ale nie nienawidze tego uczucia dla mnie to jest szczyt odmóżdżenia ) łagodniej wchodzi mi serce niz samo futro, z kolei koko plus alko kardiomasakra się dzieje w moim organizmie, natomiast samo koko jest bezproblemowo.
  • 14 / 1 / 0
Dziwnie reagujesz na łączenie alko i stymulantów. Mierzyłaś sobie cisnienie przed wypiciem niewielkiej ilości alkoholu i po wypiciu? Jeśli rozszerza naczynia krwionośne, to logicznie myśląc cisnienie powinno się zmniejszyć. Kiedyś gdzieś wyczytałem, że podczas picia tętno idzie w góre a ciśnienie w dół, ale na krótko, potem są skoki cisnienia i na koniec jest bardzo wysokie dlatego łeb napieprza jak sie przesadzi. Pytałem lekarza i to potwierdził... Tak więc jeśli pije jak przyjaciele z zachodu (cały czas na rauszu, ale lekkim) ciśnienie mi w żaden sposob nie przeszkadza, nawet rano.
...Już bez oka jak stara sowa, dużo wypiłem boli mnie głowa, też mi nowina kac moim bratem, zapierdalamy po fete fiatem...
''Ludzie znają dziś cene wszystkiego, nie znając wartości niczego''
  • 232 / 16 / 0
Czy mozna przed feceniem zarzucic sobie tak ze 4 mg peryndoprylu, coby byc pewnym ze z serduchem wszystko bedzie ok?
Bo lekkie nadcisnienie jest
  • 1252 / 4 / 0
Witajcie,

JohnnyHa, o ile pamiętam, polecał spożywanie cynamonu do stymulantów.

1. Czy cynamon faktycznie obniża ciśnienie?
2. Czy jest bezpieczny ze stymulantami?
3. Czy nie spłyca fazy przy euforykach typu beta-ketony?
4. Jaką dawkę zaleca się?
5. Jeśli nie cynamon, to co w miarę popularnego i łatwo dostępnego polecilibyście?
6. Słyszeliście o ekstrakcie z liścia laurowego (silny przeciwutreniacz i podobno obniza cisnienie) ?

zmieniono tytuł - JohnyHa
Ostatnio zmieniony 04 maja 2017 przez Thirteen, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono.
  • 657 / 7 / 0
Czy ktos moglby przyblizyc jakich lekow mozna uzyc oslonowo przy stymulantach tak aby zapobiegac wazokonstrykcji/nadcisnieniu. Slyszalem o kaptoprylu czy beta blokerach ale z czym sie to je?
Uwaga! Użytkownik Akodeen jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2775 / 39 / 0
dojadanie betablokerów do stymulantów może skończyć się zawałem serca albo niedokrwieniem innych narządów, np mózgu

profilaktycznie to radzę iść biegać zamiast ćpać, to doskonale wpływa na ciśnienie
Uwaga! Użytkownik BS nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1472 / 196 / 0
Ja mam takie sposoby:
1. Chlorek potasu + węglan magnezu w dużych dawkach (jak trzeba to i 2g), działa szybko i wysoce skutecznie,
2. Imbir + żeń-szeń w wysokich dawkach to miks zbijający wazo (siłą rzeczy obniża ciśnienie),
3. alfa-blokery (skuteczne i bezpieczne ze stimami, ale niebezpieczne z dysocjantami - uważać nawet jeśli macie w miksie stymulującym dysocjant w niskiej dawce! Mogą powodować z dysocjantami wysoką neurotoksyczność),
4. Ostatecznie depresanty takie jak benzo.
Podając mnie jako login polecający ekspertowi JohnyHa, otrzymujecie zniżki na konsultacje :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Marihuanoholik – nowa definicja dla nowego języka debaty o uzależnieniu

W świecie, w którym alkoholik nie jest „ćpunem”, tylko „osobą z chorobą alkoholową”, a osoby uzależnione od leków otrzymują wsparcie zamiast pogardy i aresztów – czas również na zmianę języka wokół marihuany, która prędzej niż później zostanie w Polsce zdepenalizowana. Dlatego proponujemy wprowadzenie nienaukowego terminu „marihuanoholik” – jako neutralnego określenia osoby, która straciła kontrolę nad swoim używaniem marihuany i odczuwa tego konsekwencje w codziennym życiu. Zaznaczamy, że definicja ta nie ma zastąpić klasyfikacji medycznej, a jedynie usunąć stygmantyzację.

Milion dawek heroiny w jednym bagażu na lotnisku w Lizbonie. "Niezwykle starannie ukryte"

Milion indywidualnych dawek heroiny zarekwirowali funkcjonariusze portugalskiej policji w porcie lotniczym im. Humberto Delgado w Lizbonie. Narkotyki znaleziono w bagażu jednej z pasażerek.

Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.