Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
thc pisze: Nie oplaca sie robic z NaOH, bo to nie bezpieczne ;)
A na forum ktos sie chwalil, ze zrobil GHB przy pomocy NAHCO3
No niby tak, przeciez zrace to to ]
Panie, daj Pan spokój ;P
Na codzień mam do czynienia z bardziej niebezpiecznymi substancjami, ręce mam całe żółte z azotowego V.. ;p Rękawice gumowe oraz okulary ochronne i nic nam się nie stanie.
jestem uzytkownikiem ghb i gbl od okolo dwoch lat, natomiast ok 3-4 lat temu pilem troche 14BO.
Nieprawda jest ze ghb szybciej wchodzi, obie substancje wchodza rownie szybko (jesli o mnie chodzi to po kilku minutach od wypicia, ale to moze sugestia.chociaz znajomym podobnie szybko wchodzi:) ).
Nieprawda jest rowniez, ze mimo wszystko lepiej syntetyzowac ghb z NaOH bo wydajnosc jest wieksza. Chemiczna intuicja (nawet wyniesiona z liceum) podpowiada nam, ze reakcja z soda bedzie przebiegala z wieksza wydajnoscia. No bo pomyslmy, skoro w reakcji z sodą wydziela sie dwutlenek wegla, a wiec ze srodowiska reakcji pozbywamy sie ktoregos produktu, to rownowaga reakcji bedzie przesnieta na korzysc tworzenia produktu. Przy otrzymywaniu za pomoca NaOH tego nie mamy - tam tworzy sie sol i woda, wszystko jest w rownowadze, nawet nieprzereagowany, żracy NaOH! I sie go nie pozbedziemy, bo tak juz jest z rownowagami. Oczywiscie mozna sie pokusic o krystalizacje z etanolu, wtedy wszystk obedzie cacy, ale po co krystali zowac z etanolu by chwile potem rozpuszczac to w wodzie i pic. Zreszta nie polecam ghb w formie stalej, bo jest bardzi higroskopijne i zamiast proszku mamy zwykle taka breje. w sumie cos podobnego do nasiaknietego NaOH.
A wiec bzdura jest ze z soda wydajnosc jest mniejsza. Reakcja ta jest latwiejsza do kontrolowania (wiadomo kiedy sie zakonczy), nie tworza sie zrace produkty (chyba ze za bardzo grzejemy ta cala sode) no i sode latwiej kupic niz NaOH.
Kolega otwierajacy watek zadal pytanie po co robic ghb. Otoz po kilku miesiacach stosowania gbl o wspanialym zapachu rozpuszczalnika i smaku rowniez interesujacym ma sie tego serdecznie dosc. do tego dochodzi pamiec o zracych wlasciwosciach gbl (od dawna mam "skórę węża" na telefonie, przypadkowo oblanym gbl). ghb robi sie po to, by smak gorzki i zapach przerobic na bezwonny slony roztwor bez wlasciwosci zracych. jestem w stanie wyczuc 1,5ml gbl w litrze soku, a nie jestem podobnej dawki dzialajacej ghb w mniejszej ilosci tegoz soku. ghb is better ;)
pozatym, tak jak mowicie, gbl hydrolizuje do ghb w organizmie, ale kosztem zmeczenia zoladka, a wiec ghb bedzie mial i ma mniejsze dzialanie negatywne na zoladek (nie boli) niz gbl.
pozdro
Nie chce otwierać nowego tematu, więc wrzucam tutaj.
Miałbym pytanie do Panadzbana :). Słuchaj czy można wykonać tą syntezę, nie posiadając żadnego sprzętu laboratoryjnego? Chodzi mi o to, żeby np. kolbę okrągłodenną zastąpić butelką półlitrową (po wódzie np. ;) ), chłodnicę wykonać według tego sposobu -> http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=107 umieścić "kolbę" w łaźni wodnej (garnek). W łaźni wodnej kawałek np. cegły, aby "kolba" nie miała bezpośredniej styczności z garnkiem. Chłodnica umieszczona na prowizorycznym statywie -> http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=106
W sumie na ten statyw, butelkę też by wcisnął. No i jazda.
Jak znasz łatwiejszy, skuteczny sposób to opisz proszę
zamiast chlodnicy mozesz uzyc rurki (wężyka gumowego) pionowo ustawionego, tylko na tyle szerokiego zeby sie nie zatykal i warto na to co jaksi czas jakas zimna szmate rzucac coby sie skraplalo.
zestawik do grzania jednak mozesz kupic na allegro za <100zl (kolba ok 30, chlodnica ok 40) i włala czy jak to sie pisze :)
powodzenia
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Od daru bogów do codziennej ucieczki. Co antropologia mówi o naszym związku z alkoholem
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
Jest wyrok za sprzedawanie dopalaczy. "Brak pobłażania dla sprawców tego typu przestępstw"
Dwa lata więzienia za handel dopalaczami. Taki wyrok wydał lubelski sąd ws. Jakuba G. - właściciela sklepu, w którym sprzedawano „Cząstkę Boga”. Na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata została natomiast skazana ekspedientka Patrycja M.
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.