Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
thc pisze: Nie oplaca sie robic z NaOH, bo to nie bezpieczne ;)
A na forum ktos sie chwalil, ze zrobil GHB przy pomocy NAHCO3
No niby tak, przeciez zrace to to ]
Panie, daj Pan spokój ;P
Na codzień mam do czynienia z bardziej niebezpiecznymi substancjami, ręce mam całe żółte z azotowego V.. ;p Rękawice gumowe oraz okulary ochronne i nic nam się nie stanie.
jestem uzytkownikiem ghb i gbl od okolo dwoch lat, natomiast ok 3-4 lat temu pilem troche 14BO.
Nieprawda jest ze ghb szybciej wchodzi, obie substancje wchodza rownie szybko (jesli o mnie chodzi to po kilku minutach od wypicia, ale to moze sugestia.chociaz znajomym podobnie szybko wchodzi:) ).
Nieprawda jest rowniez, ze mimo wszystko lepiej syntetyzowac ghb z NaOH bo wydajnosc jest wieksza. Chemiczna intuicja (nawet wyniesiona z liceum) podpowiada nam, ze reakcja z soda bedzie przebiegala z wieksza wydajnoscia. No bo pomyslmy, skoro w reakcji z sodą wydziela sie dwutlenek wegla, a wiec ze srodowiska reakcji pozbywamy sie ktoregos produktu, to rownowaga reakcji bedzie przesnieta na korzysc tworzenia produktu. Przy otrzymywaniu za pomoca NaOH tego nie mamy - tam tworzy sie sol i woda, wszystko jest w rownowadze, nawet nieprzereagowany, żracy NaOH! I sie go nie pozbedziemy, bo tak juz jest z rownowagami. Oczywiscie mozna sie pokusic o krystalizacje z etanolu, wtedy wszystk obedzie cacy, ale po co krystali zowac z etanolu by chwile potem rozpuszczac to w wodzie i pic. Zreszta nie polecam ghb w formie stalej, bo jest bardzi higroskopijne i zamiast proszku mamy zwykle taka breje. w sumie cos podobnego do nasiaknietego NaOH.
A wiec bzdura jest ze z soda wydajnosc jest mniejsza. Reakcja ta jest latwiejsza do kontrolowania (wiadomo kiedy sie zakonczy), nie tworza sie zrace produkty (chyba ze za bardzo grzejemy ta cala sode) no i sode latwiej kupic niz NaOH.
Kolega otwierajacy watek zadal pytanie po co robic ghb. Otoz po kilku miesiacach stosowania gbl o wspanialym zapachu rozpuszczalnika i smaku rowniez interesujacym ma sie tego serdecznie dosc. do tego dochodzi pamiec o zracych wlasciwosciach gbl (od dawna mam "skórę węża" na telefonie, przypadkowo oblanym gbl). ghb robi sie po to, by smak gorzki i zapach przerobic na bezwonny slony roztwor bez wlasciwosci zracych. jestem w stanie wyczuc 1,5ml gbl w litrze soku, a nie jestem podobnej dawki dzialajacej ghb w mniejszej ilosci tegoz soku. ghb is better ;)
pozatym, tak jak mowicie, gbl hydrolizuje do ghb w organizmie, ale kosztem zmeczenia zoladka, a wiec ghb bedzie mial i ma mniejsze dzialanie negatywne na zoladek (nie boli) niz gbl.
pozdro
Nie chce otwierać nowego tematu, więc wrzucam tutaj.
Miałbym pytanie do Panadzbana :). Słuchaj czy można wykonać tą syntezę, nie posiadając żadnego sprzętu laboratoryjnego? Chodzi mi o to, żeby np. kolbę okrągłodenną zastąpić butelką półlitrową (po wódzie np. ;) ), chłodnicę wykonać według tego sposobu -> http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=107 umieścić "kolbę" w łaźni wodnej (garnek). W łaźni wodnej kawałek np. cegły, aby "kolba" nie miała bezpośredniej styczności z garnkiem. Chłodnica umieszczona na prowizorycznym statywie -> http://chemik.vitnet.pl/articles.php?id=106
W sumie na ten statyw, butelkę też by wcisnął. No i jazda.
Jak znasz łatwiejszy, skuteczny sposób to opisz proszę
zamiast chlodnicy mozesz uzyc rurki (wężyka gumowego) pionowo ustawionego, tylko na tyle szerokiego zeby sie nie zatykal i warto na to co jaksi czas jakas zimna szmate rzucac coby sie skraplalo.
zestawik do grzania jednak mozesz kupic na allegro za <100zl (kolba ok 30, chlodnica ok 40) i włala czy jak to sie pisze :)
powodzenia
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Marihuana medyczna w wywiadzie stomatologicznym. Pytanie, którego nie warto pomijać
Jeszcze kilka lat temu marihuana medyczna kojarzyła się przede wszystkim z leczeniem przewlekłego bólu lub łagodzeniem dolegliwości u pacjentów onkologicznych. Dziś coraz częściej mówi się o jej stosowaniu także w depresji, zaburzeniach lękowych czy zespole stresu pourazowego. Nie oznacza to jednak, że skuteczność takiego postępowania została potwierdzona. Wyniki najnowszej metaanalizy wskazują, że dowody naukowe są w tym zakresie ograniczone, a w przypadku depresji brakuje dowodów z randomizowanych badań klinicznych.
Naukowcy ostrzegają: „pożycza energię” kosztem nocnej regeneracji i napędza błędne koło
Kofeina wpływa na jakość nocnego wypoczynku i może skracać sen lub utrudniać zasypianie - wynika z badań. Jednak nawet przy pozornie prawidłowej długości snu może zmniejszać aktywność wolnofalową i przesuwać obraz EEG w stronę bardziej czuwającego mózgu – oceniła ekspert prof. Donata Kurpas.
USA: DEA tymczasowo zaklasyfikuje 7-OH do tej samej kategorii co heroinę i LSD
W środę amerykańska Agencja ds. Walki z Narkotykami (DEA) ogłosiła zamiar tymczasowego zaklasyfikowania 7-hydroksymitagyniny (7-OH) oraz trzech powiązanych substancji jako narkotyków Grupy I, czyli tej samej kategorii co heroina i LSD.