Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 343 / 15 / 0
jaka to niby chemia skoro napoje izotoniczne opierają się głównie na tym, że zawierają dekstroze?
lata temu na siłce się to piło z wodą po treningu teraz mam milion nazw ultra fast carbo power dekstro żeby fajnie brzmiało
  • 1223 / 487 / 0
a te różnokolorowe barwniki to też sama natura nie ? a konserwanty ? równie dobrze można pić coca-cole jako izotonik.
Ostatnio zmieniony 17 sierpnia 2020 przez igla83, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 9455 / 1854 / 2
17 sierpnia 2020VERBALHOLOGRAM pisze:
ja napisałem o tym jednym i w jaki sposób na mnie działa....że po prostu przestaję się pocić jak przytargam zakupy na czwarte piętro....zwróć uwagę że napisałem że to chemia
Uspokaja Cię zastrzyk cukru a nie samo izotoniczne działanie.
Izotonik nierozerwalnie jest związany z sodem i potasem a w tych sklepowych śmieciach sodu i potasu nie ma.
17 sierpnia 2020igla83 pisze:
izotonik,woda+miód+sok z cytryny+szczypta soli,
Polecam sól potasowa do tego <3
Tylko jak już kupicie sól potasowa np. o zawartości potasu 80proc to trzeba uważać bo nadmiar potasu powoduje przekurewskie zmęczenie.
Fajne są sole potasowe o zawartości potasu 20proc.
W 1 łyżeczce takiej soli masz ponad gram potasu :)

Można też majstrować że slotwinka i zubrem.
Litwinką ma po 200mg sodu/potasu/magmezu na litr a zuber kilka gram sodu i resztę.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&AMP;start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 3245 / 618 / 0
Ewentualnie dodam tylko, nie zweryfikuję negatywnie, że jest to jakiś szybkowchłanialny rodzaj cukrów. /nikt nikomu nie zaprzecza nawzajem.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 522 / 64 / 0
17 sierpnia 2020Stteetart pisze:
trzeba uważać bo nadmiar potasu powoduje przekurewskie zmęczenie.
Dlaczego?

Ja kupiłem za grosze kg wodorowęglanu sodu, stosuję pół łyżeczki + pół łyżeczki witaminy C w prochu i smakuje jak lemoniada. Potas biorę na noc.
Uwaga! Użytkownik GL HF nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9455 / 1854 / 2
No nadmiar potasu działa negatywnie na mięśnie (w tym serce).
Jak przegniesz to tracisz moc, ręce i nogi robią się jak z ołowiu.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&AMP;start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 2814 / 365 / 0
17 sierpnia 2020Stteetart pisze:
No nadmiar potasu działa negatywnie na mięśnie (w tym serce).
Jak przegniesz to tracisz moc, ręce i nogi robią się jak z ołowiu.
Dokladnie tak ! . Nadmiar potasu i jego zbyt dużą dawką przyspiesza bicie serca jestes zmęczony zle sie czujesz itp sprawdzone niestety .. mialem kiedyś zbyt wysoki poziom potasu .. tak samo potasu nie można szybko podawać bo serce może nie wytrzymać! Zauważcie że nawet jak w szpitalu podają kroplówkę z prądem by nawodnić organizm itp to puszczają bardzo wolno ! . Raz miałem sytuacje w szpitalu bo miałem niski potas z racji tego że moja choroba wypłukuje mi płyny z organizmu potas sód itp i mialem kroplówkę z 3ampolkami potasu ( ogromne stężenie!! ) i mowie huj nie będę cały dzień leżał pod kroplówka bo mialem w-kucie centralne w pachwinie i puściłem szybko zleciało w 1,5 godz .. ( ale ze to mój nie pierwszy raz to wiedziałem na co moge sobie pozwolić itp ) to pielęgniarka jak zobaczyła mnie z kroplówka w ręku ze sie skończyła to za głowę się złapała i marudzi ze mogło mi serce stanąć itp . Takze to jest prawda !
  • 3245 / 618 / 0
gdzieś czytałem o tych sklepowych izotonikach że są chuja warte,to zwykła woda z cukrem,w dodatku zabarwiona żeby ładnie wyglądało na półkach,łatwo zrobić domowy izotonik,woda+miód+sok z cytryny+szczypta soli,polecam,nie wygląda tak ładnie ale na pewno jest 100 razy zdrowszy.
IMG0025A.jpg
łyżkę dużą miodu zalałem trochę gorącą wodą, resztę jakąś tam primaverą, po pół cytryny na kubek, i po pół płaskiej łyżki do herbaty, po wsypaniu soli zrobiły się jakby oka w rosole, zaraz do lodówki i wieczorem stestuję......
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Uwaga! Użytkownik Verbalhologram nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2814 / 365 / 0
19 sierpnia 2020VERBALHOLOGRAM pisze:
gdzieś czytałem o tych sklepowych izotonikach że są chuja warte,to zwykła woda z cukrem,w dodatku zabarwiona żeby ładnie wyglądało na półkach,łatwo zrobić domowy izotonik,woda+miód+sok z cytryny+szczypta soli,polecam,nie wygląda tak ładnie ale na pewno jest 100 razy zdrowszy.

IMG0025A.jpg

łyżkę dużą miodu zalałem trochę gorącą wodą, resztę jakąś tam primaverą, po pół cytryny na kubek, i po pół płaskiej łyżki do herbaty, po wsypaniu soli zrobiły się jakby oka w rosole, zaraz do lodówki i wieczorem stestuję......
Mi jak spada potas i wchodze w " fazę " odwodnienia to dobre są też Banany które są źródłem potasu . Nawet kiedyś mialem sytuacje ze jadlem bananów sporo ( poprostu je lubię) to w wynikach krwi potas mialem ponad 6 gdzie norma od 3-5 chyba około i musieli mnie zostawić na parę dni by potas zbić taką historia
  • 1223 / 487 / 0
Soli za dużo nie dawaj bo będzie niesmaczne
ODPOWIEDZ
Newsy
USA: Co czwarty kierowca, który zginął w wypadku, był pod wpływem marihuany

Nowe badanie przeprowadzone w stanie Ohio pokazuje, że ponad 40 proc. kierowców, którzy zginęli w wypadkach drogowych, miało we krwi THC – substancję psychoaktywną zawartą w marihuanie. Średnie stężenie było wielokrotnie wyższe niż poziom uznawany za bezpieczny.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!

Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu

Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.