Próbowałem kiedyś panować nad snami ale nie nad ich przebiegiem ale nad ich przerywaniem. Wychodziło to całkiem nieźle tzn. mam sen, który zamienia się w koszmar i próbuje się budzić. Jak mam paraliż senny to próbuje szybko mrugać oczami lub kręcić gałkami i czasami udaje mi się wybudzić z tego stanu.
Co do regularności spania to nie jest za dobra. Zajęcia mam rozłożone na studiach tak, że jednego dnia mam na 11, drugiego na 16, a jeszcze kolejnego na 8. Zajęcia z rana mam właśnie w piątki, a przy założeniach, że chodzę spać o północy lub chwilę później to w ten dzień zawsze mam deficyt snu. Zazwyczaj chodzę spać źle nastawiony bo wiem, że się nie wyśpie. Pale też więcej papierosów w czwartki bo mam wtedy więcej zajęć, a chce je wypalić przed powrotem do domu w piątek. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi, ale daliście mi tropy i przemyślałem co robię w te dni. Stres, mniej snu, więcej papierosów w ciągu dnia i może mała ekscytacja przed weekendem mogą robić swoje.
W niedzielę miałem sen, który z opisu mógłby być koszmarem, jednak nie czułem żadnego lęku jak w poprzednich i jak się obudziłem miałem dobry humor więc jakiś postęp jest.
Będę się jeszcze obserwował przez jakiś czas i po sesji jak zacznę pracę wróci regularność i mam nadzięję, że to pomoże.
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Ponad miliard euro w kokainie. Rekordowy transport przechwycony
Hiszpańskie służby przejęły statek towarowy Arconian, który mógł transportować od 30 do 45 ton kokainy wartej ponad miliard euro. Jednostka wystartowała z portu w Sierra Leone, gdzie zbiegł znany holenderski król przemytu narkotyków Bolle Jos Leijdekkers. Dla hiszpańskiej policji to największy udaremniony przemyt w historii.
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.