To jedyny neuroleptyk jaki próbowałem, do tego jest on atypowy z tego co wyczytałem, ale uratował mi życie kiedy tego potrzebowałem.
Działanie mocno przeciwlękowe, rozluźniające, nasenne. Działanie jest subtelne i gradacyjne - robi się coraz spokojniej i spokojniej.
Na peaku tłumi nerwy i agresję.
Nie znamy pełnego mechanizmu działania przeciwlękowego tego leku, lecz przypuszcza się, że jest on unikalny i niezależny od antagonizmu D2/D3.
Bardzo ciekawy lek, szczególnie dla ludzi wrażliwszych; nie ścina z nóg.
Powiedziałbym nawet, że działanie jest przyjemne - zwłaszcza, gdy oczekuje się efektu uspokojenia.
Aktualnie znowu popalam bardzo dużo marihuany i się zastanawiam, czy właściwości przeciwpsychotyczne tiaprydu mogą pomóc w odstawce THC - kiedyś czytałem, że najczęściej używanymi substancjami w detoxie od marihuany są właśnie atypowe leki przeciwpsychotyczne oraz benzodiazepiny.
Odpowiem na każde zapytanie
Tak się zastanawiam czy coś może mnie jeszcze złożyć do snu. Mitra nie, mianseryna nie, kwetiapina nie, tisercin to największy syf jaki brałem. Chyba trzeba załatwić alpre albo mj na zdrowy i spokojny sen :) wesołych świąt!
Psylocybina w praktyce klinicznej, nie w badaniu. Dane z Zurychu
Dlaczego legalizacja marihuany jest lepsza od depenalizacji czy dekryminalizacji?
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Lek na bazie LSD firmy Definium zmniejszył objawy lęku. Trzeci pozytywny wynik fazy III
Definium Therapeutics poinformowało o pozytywnych wynikach badania fazy III Panorama, w którym oceniano DT120 ODT – farmaceutyczną formulację lizergidu (LSD) – u dorosłych z uogólnionym zaburzeniem lękowym (GAD). Pojedyncza dawka 100 µg istotnie zmniejszała nasilenie objawów w porównaniu z placebo, a efekt utrzymywał się przez 12 tygodni. To trzecie pozytywne badanie fazy III programu DT120 ODT, po wcześniejszych wynikach w GAD i dużej depresji.
Marihuana zmniejsza stres? To nie musi być prawda
Regularni użytkownicy konopi często deklarują, że marihuana pomaga im w walce ze stresem. Najnowsze ustalenia naukowców pokazują jednak, że subiektywne poczucie ulgi w dużej mierze wynika z efektu placebo. Choć THC faktycznie wpływa na niektóre wskaźniki fizjologiczne, inne pozostają bez zmian, a część – jak tętno – wręcz rośnie. Badanie przeprowadzone przez naukowców z Washington State University oraz Arizona State University objęło 120 osób regularnie sięgających po marihuanę. Eksperyment przeprowadzono metodą podwójnie ślepej próby (ani uczestnicy, ani badacze nie wiedzieli, kto otrzymuje substancję czynną).
Nieprzytomni nieletni i pacjent z 7,3 promila
Lekarka opowiada „mrożące krew w żyłach” alkoholowe historie z oddziału toksykologii.