...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 934 / 12 / 0
Ja tui widzę tylko dwie opcje albo ktoś bierze na poważnie swoje uzależnienie i w końcu dochodzi do etapu że chce spróbować sam dla siebie żyć na trzeźwo, nie dla mamy nie dla dziewczyny a dla samego siebie, wtedy nie mówienie całej prawdy osobie która ma nam pomóc jest strzałem w stopę. Ja w osrodku miałem pewne opory co do mówienia z terapeutą na wszystkie tematy, szczególnie te dotyczące popełnianych przestępstw i szczegółów z nimi zwiazanymi,(wszystkie sesje nagrywane b yly na wideo dla mojego i jego uzycia) ale w pewnym momencie po prostu mu o tym powiedziałęm ze mam takie opory i dla czego i doszlismy do porozumienia że jesłi chcęo czymśporozmawiac i to będzie dotyczyło tego typu spraw to koncentruje się na zwiazanych z tym problemach np psychicznych bez wchodzenia w szczegóły samego wydaz enia lub robie to najbardzioej mozliwie bez szczegółowo.
Oczywiscie jesli terapeuta nie ejs,t waszym, wyborem a wyborem rodziców czy włądzy to nie widze sensu w pełnej otwarftości gdyzdo niczego ona nie prowadzi w takich przypadkach więc mówuimy wtedy tylkko to co nleży i wymaga sięod nas do powiedzenia w takich sytuacjach. Choćźpowiem że sciemnianie na dłuzszą metę to ciezka sprawa i każdy dobry terapeuta przynajmniej sam dla siebie załąpie że nie leczymy się a gramy.
  • 1709 / 11 / 0
Dobrze prawisz.

Ja z terapeutami nigdy nie miałem oporów mówić jak jest, pełna szczerość ale na grupie/społeczności blokada. Nie potrafię jej przeskoczyć.
  • 34 / 2 / 0
Tajemnica lekarska nie obowiązuje jeśli pacjent sprawia niebezpieczeństwo dla siebie lub innych, w tym wypadku lekarz powinien powiadomić odpowiednie organy.
  • 2652 / 387 / 0
Również wtedy gdy pacjent dokonuje przestępstwa. Jakbyś powiedział, że dilujesz to terapeuta miałby prawo powiadomić policję.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3216 / 395 / 0
Blue_Berry pisze:
Jakbyś powiedział, że dilujesz to terapeuta miałby prawo powiadomić policję.
Nie. To byłoby złamanie etyki zawodowej, żaden terapeuta tego by nie zrobił bo niby w jakim celu. Przecież połowa ćpunów goni towar na boku od czasu do czasu albo i częściej jak się da i wszyscy o tym dobrze wiedzą.
Ustawa o zawodzie psychologa (terapeutów też ona dotyczy) mówi, że wyjątkiem od zachowania tajemnicy zawodowej może być sytuacja kiedy : "poważnie jest zagrożone zdrowie, życie klienta lub innych osób " Trzeba by mocno naciągnąć w praktyce ten zapis żeby podciągnąć pod to dilerkę. Na tej zasadzie to dilerów skazywano by nie za sam handel a za narażenie na utratę życia z art. 160 kk.
Ostatnio zmieniony 31 marca 2014 przez Blu, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 2652 / 387 / 0
Nie napisałam, że to by było zgodne z etyką ;) wiele rzeczy które robią terapeuci nie ma nic wspólnego z etyką zawodową, zdążyłam się już przekonać Blu.
Uwaga! Użytkownik Blue_Berry jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 867 / 18 / 0
U lekarza odrobinke lagodzilem opowiesc.

Fakt: ''przez kilka miesiecy od rana do wieczora zastanawialem sie jak dorwac kogos kto mnie okradl i obrazil, poderznac mu gardlo, porabac cala jego rodzine siekiera, spalic jego DOM, obciac mu glowe i wrzucic moje zdjecie na facebooka, trzymajacego jego leb z podpisem TRZEBA MNIE NIE BYLO WKURWIAC a nastepnie wbic sobie noz w serce''

U psychiatry powiedzialem tak: ''Przez kilka miesiecy myslalem o samobojstwie.''

O narkotykach opowiadalem normalnie. Oni mieli na to wyjebane.
Uwaga! Użytkownik extraviado nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2652 / 387 / 0
I ta myśl "Czy ja aby na pewno nie powiedziałem za dużo? Lepiej jak ominę parę szczegółów" ;)
  • 989 / 36 / 0
Żaden terapeuta nie powiadomi policji, że kiedyś dilowałeś.. no chyba, że robisz to w miejscu gdzie owy terapeuta pracuje. Terapeucie należy powiedzieć wszystko, a nawet więcej niż wszystko jeżeli chcę się posuwać w terapii. Ale to nie takie łatwe. Ja swojemu nie powiedziałem, że nieumyślnie doprowadziłem do śmierci człowieka. Ale jak to powiedzieć?
Nie pokonasz kobiety w kłótni, to niemożliwe. Nie wygracie, bo jeśli chodzi o kłótnię, to my mamy pod górkę. Bo my musimy mówić z sensem.

xzx
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę

Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.

Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni

Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.

Alarm w całej Polsce! To miał być mak do ciasta ;)

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące partii maku niebieskiego, w której wykryto przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium. Jak podkreślono, spożycie produktu może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. To nie są „zwykłe nasiona” – skażony mak może działać na organizm jak opioidy, wywołując objawy podobne do zatrucia narkotykami.