http://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg
Ale w polskiej kulturze znana morfinistka to oczywiści Stanisława Przybyszewska. I jak jest postrzegana? Jako autorka paru świetnych utworów, między innymi "sprawa Dantona" ale generalnie postać godna litości, nie do naśladowania. Umarła w zasadzie z powodu swej narkomanii, samotna i biedna.
Jako kontrast mamy mężczyznę, jej ojca, Stanisława Przybyszewskiego, również czołową postać młodej polski też morfinistę. Ale on, jako MĘŻCZYZNA jakoś "radził sobie" z nałogiem. I umarł w późnej starości nie z powodu nałogu. W domyśle możemy powiedzieć że był silniejszy bo był facetem.
I w tym wzorcu mamy jeszcze jedną kobietę, partnerkę Przybyszewskiego, Kasprowiczową, która sama nie ćpając spełniała funkcje opiekuńcze nad partnerem i w dużej mierze to ona chroniła i blokowała Przybyszewskiego przed całkowitym rozećpaniem. I ona, niećpająca opiekująca kobieta jest godna pochwały, taki idzie wzorzec.
Te opisane postacie kulturalne pokazują właśnie takie tradycyjne wzorce jakie są wypracowane społecznie w kontekście narkomania a kobieta i mężczyzna.
I jak pisał ktoś wyżej, mężczyźnie jako "silniejszemu" uchodzi więcej, a kobieta powinna spełniać funkcje opiekuńcze i grzecznie siedzieć w domu - wtedy społeczeństwo będzie dobrze funkcjonować.
Kto jest bardziej zainteresowany tymi postaciami, polecam książkę : Córka Smutnego Szatana
Ćpały a i tak są ikonami.
Nie spotkalem się nigdy z takim stereotypem. Malo tego, dodam, że życie sprawilo, że jak do tej pory ogromna większość moich kompanów do latania byla przedstawicielkami plci pięknej. I jakoś nigdy nie zauważylem takiego problemu. Ba, stanowczo nawet wolę latać z kobietami. Są bardziej pelne empatii, skore to rozmowy i zwierzeń, a kiedy czlowiek musi się przytulić, to tak jest bardziej wlaściwie. Latwiej mi się zbliżyć (w kwestii duchowej
Może po prostu jestem dziewczyną.
Chociaż.. Może trochę rozumiem o czym mówicie, a ja podeszlem do tego ze zlej strony. Wszak nie ma bardziej żalosnego i smutnego widoku, niż kobieta która w miejscu publicznym leży bezradna i zajebana i nie da rady zająć się sobą i nikt się nią nie zajmie..
- tożsamość płciowa
- samo-tożsamość
Pierwsza wpycha obie płcie w ramki, co finalnie skutkuje ciążą.
Druga to potrzeba lub wybór aby pielęgnować humanizm.
Ja na swej drodze spotkałem większą głębię u kobiet - to one mają z reguły czas, one szybciej robią się nieatrakcyjne i dlatego muszą to nadrobić wnętrzem.
Różnica w kwestii ćpania, że normalne kobiety rozwijają się dla siebie lub dla siebie i dla mężczyzny - to ucieczka i alternatywa z jednej i dodatkowy atut dla partnera z drugiej strony.
A ćpunki zależnie od wieku:
- nastki -jako realizację procesu dojrzewania lub próba jego zaburzenia
- starsze - rozsądne poznanie, multidyscyplinarne - trÓ psychonautki
- ze stażem - poznały więc znają, biorą jak każdy Polak używkę
Ja w tym nie widzę nic z czym można by nawiązać dialog - niestety jakoś umyka im istota psychodelika - jako środka dla recepcji przeszłości, po zdarzeniu recepcji tripa i konkluzją samodoskonalić się.
Chodzi głównie o leczenie traum i schorzeń psychotycznych, oraz doznanie mistyczne które "czyni człowieka bardziej".
Wyjątki znam, takie osoby pokochuje, tym bardziej jak przenoszą doświadczenia na grunt kreacji.
Ja dojrzałem do cenienia najbardziej kreacji w innym człowieku - by z pomocą tripa odmienić, uleczyć; także wspólnie...
Wspólnie nabiera innego celu - istota wtedy siedzi w sugestii i czy jest to mądre, czy tylko przyjemne to nieistotne - łączność z innym człowiekiem to sakrament sam w sobie... A fakt, że kobieta + facet to zawsze dodatkowa iskra... cóż - ;-)
aparat.relaksu@hyperreal.info
Nowy blog - tym razem dopracowany:)
https://junkiepump.wordpress.com/
Gra w równouprawnienie to nieco bardziej wysublimowana forma poszukiwania ofiar i sprawców - coś, czego wysokoświadoma kobieta generalnie nie będzie chciała robić. Faktem jest, że kobiety zostały mocno pominięte przez historię, ale czy wynika z tego coś nowego? Nie, jest to wałkowanie wciąż tego samego - "jesteśmy ofiarami własnej rzeczywistości, więc dajcie nam to i tamto, żebyśmy się takimi nie czuły". Czy też, może bardziej dosadnie i obrazowo: "powiedz mi, że nie potrzebuję Twojej aprobaty, no proooooszę~". Czy, na ogół, podanie uzależnionemu narkotyku to pozytywne działanie?
Fizyczna manifestacja to jedno, ale prawdziwa zmiana pochodzi z wewnątrz i dopiero wtedy zmiana może być autentycznie pozytywna.
Naturalnie, nie tylko kobiety postrzegają siebie jako ofiary rzeczywistości - na tym de facto opiera się całe dzisiejsze społeczeństwo. "Winni są tam!". Pozostaje jednak pytanie, czy lepiej grać w grę "oprawców", czy może przyjrzeć się swojej jaźni i zdekonstruować tożsamość ofiary.
Raport: w Europie pojawiają się nowe narkotyki o większej sile działania
Jedna dawka "molekuły duszy" może pokonać depresję na pół roku
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Coraz więcej Francuzów sięga po kokainę. Mafia silniejsza niż państwo?
Kokaina przestała być we Francji narkotykiem elit. Sięga po nią już około półtora miliona osób, a handel białym proszkiem stał się biznesem wartym nawet siedem miliardów euro rocznie. W siłę rosną mafie, Marsylia zmaga się z kolejną falą gangsterskich porachunków, a eksperci alarmują, że kraj mierzy się z kryzysem zdrowia publicznego.
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili przemyt narkotyków z Hiszpanii do Polski
Policjanci z warszawskiej Woli udaremnili międzynarodowy przemyt narkotyków i zabezpieczyli ponad 10 kg czystej kokainy ukrytej w specjalnych skrytkach pojazdu. Dzięki funkcjonariuszom narkotyki nie trafią na warszawski rynek, a osoby biorące udział w tym procederze, usłyszały zarzuty w prokuraturze i zostały tymczasowo aresztowane. Zatrzymanym mężczyznom może grozić kara do 20 lat więzienia.