Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 886 / 9 / 0
@oaza http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/1 ... t-----.htm Podstawę prawną dodam jak będę miał więcej czasu.
Uwaga! Użytkownik tinos jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 248 / 3 / 0
tinos pisze:
@oaza http://prawo.wieszjak.pl/forum/thread/1 ... t-----.htm Podstawę prawną dodam jak będę miał więcej czasu.
Widzisz różnice między mandatem karnym za kradzież do 250zł (wykroczenie), a grzywną za przestępstwo jakim jest znieważenie policjanta[1]? Chociaż nie wiem nawet czy jest różnica, nie jestem prawnikiem, ale znam osoby którę odpracowywały grzywny lub je ODSIADYWAŁY (właśnie za znieważenie funkcjonariusza i naruszenie jego nietykalności - psiak zgubił czapke podczas szamotaniny )

[1] http://gazeta.policja.pl/portal/997/100 ... 32010.html

To chyba wyjaśnia sprawę (pozostaje kwestia czy mandat karny = grzywna...):
Art. 44. § 1. Skazanego na grzywnę sąd wzywa do jej uiszczenia w terminie 30 dni.
§ 2. W razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu grzywnę ściąga się w drodze egzekucji.
Art. 45. § 1. Jeżeli egzekucja grzywny okaże się bezskuteczna, sąd może zamienić grzywnę nie przekraczającą stu dziennych stawek, po uprzednim wyrażeniu zgody przez skazanego, na pracę społecznie użyteczną, określając czas jej trwania i rodzaj. Praca społecznie użyteczna trwa najkrócej miesiąc, najdłużej 12 miesięcy. Określa się ją w miesiącach.
Art. 46. § 1. Jeżeli skazany, mimo możliwości, nie uiści grzywny w terminie ani też nie podejmie zastępczej formy jej wykonania określonej w art. 45 i zostanie stwierdzone, że nie można jej ściągnąć w drodze egzekucji, sąd orzeka wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności przyjmując, że jeden dzień pozbawienia wolności jest równoważny dwóm stawkom dziennym; kara zastępcza nie może przekraczać 12 miesięcy pozbawienia wolności
najwłaściwsze jakie udało mi się znaleźć - tinos,pozdrawiam
  • 886 / 9 / 0
Znajomi mieli podobne długi i jedynie komornik zawitał jak nie mieli dochodów,nieruchomości etc. tzn. nie były z czego ściągnąć długu. Także temat wydawał się oczywisty ale jednak dużo sprzeczności w internecie i nie wiadomo jak to interpretować. Np. według tego każdy mandat to grzywna: http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... reszt.html Inny temat to grzywna oprócz wyroku tudzież grzywna zasądzona przez sąd za jakieś wykroczenie tutaj na pewno jest możliwość zastosowania zastępczej kary pozbawienia wolności. Kolejne: http://forumprawne.org/prawo-karne/3268 ... ndaty.html

Edit:

Wszystko chyba jest jasne. Jeśli pojedynczy mandat nie przekroczy 500zł nie ma się czego bać(jak się nie ma udokumentowanych dochodów,nieruchomości itd.). Jeśli jest powyżej 500zł to art.25 k.w To już staję się logiczne. Dla mnie już wszystko jest jasne.

info:
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/ ... -piwa.html
Uwaga! Użytkownik tinos jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 248 / 3 / 0
Dokładnie tak, z tym że nie musi to być pojedynczy mandat przekraczajacy 500zł, a także suma madatów (grzywien) powyżej 500 zł.
  • 886 / 9 / 0
Akurat oaza tyczy się to pojedynczego mandatu nie ma mowy o sumowaniu. Dzięki za tą dyskusje.
  • 248 / 3 / 0
Jesteś tego pewien? ART. 25 K.W. mówi tylko o grzywnie, więc nie wyszczególnia czy to może być jeden mandat, czy ich suma. Na jakiej podstawie uważasz, że to musi być 1 mandat ponad 500zł? Znalazłem w KKarnym o sumowaniu kary, w KW nic chyba o tym nie ma.
Art. 25. § 1. Jeżeli egzekucja grzywny w kwocie przekraczającej 500 złotych okaże się bezskuteczna, można po wyrażeniu zgody przez ukaranego zamienić grzywnę na pracę społecznie użyteczną, określając jej rodzaj i czas trwania. Praca społecznie użyteczna trwa najkrócej tydzień, najdłużej 2 miesiące. Przepisy art. 20 § 2 i art. 21 § 1 stosuje się odpowiednio.
Tutaj o sumowaniu kar za KK:
Art. 86. § 1. Sąd wymierza karę łączną w granicach od najwyższej z kar wymierzonych za poszczególne przestępstwa do ich sumy, nie przekraczając jednak 540 stawek dziennych grzywny, 18 miesięcy ograniczenia wolności albo 15 lat pozbawienia wolności; kara łączna grzywny określonej w Art. 71.§ 1 nie może przekraczać 180 stawek dziennych - jeżeli jest ona związana z zawieszeniem wykonania kary pozbawienia wolności oraz nie może przekraczać 90 stawek dziennych - jeżeli jest ona związana z zawieszeniem wykonania kary ograniczenia wolności.

§ 2. Wymierzając karę łączną grzywny, sąd określa na nowo wysokość stawki dziennej, kierując się wskazaniami określonymi w Art. 33.§ 3; wysokość stawki dziennej nie może jednak przekraczać najwyższej ustalonej poprzednio
P.S. Wiem, wiem to nie forum prawne, ale nie lubię nie skończonych wątków.
  • 886 / 9 / 0
Nie można mieszać odrębnych spraw.
  • 840 / 26 / 0
Jak jest z mandatami z PKP ? Przychodzą mi juz ponaglenia i ze jakies postępowanie sądowe czy coś . Uzbierałem je w przeciągu 2 ostatnich lat .
Mandatów jest troche , gdzieś tak na 2500 - 3500 zl coś takiego (wyłącznie z PKP , jeden jest z ZTM chyba) , grozi mi za coś takiego odsiadka ?
Pzdr!
Uwaga! Użytkownik czarny3211 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 784 / 28 / 0
Żadna odsiadka, musisz poczekać aż się przedawnią. W przypadku normalnych mandatów są to trzy lata, ale z tytułu przejazdów (czyli od kanara w autobusie czy kredytowe w pociągu) - dwa lata. Mam nadzieję, że przepisy się nie zmieniły, bo też mam kredytowych za jakieś dwa koła, sam koszt przejazdów, do tego 300zł koszty kredytowania każdego biletu, łącznie dodatkowe jakieś sześć koła.
Jakby Ci strzeliło do głowy spłacać, to wyślij pismo, że jesteś w trudnej sytuacji, czymś tam podeprzyj, i pozwolą zapłacić za same przejazdy, czyli wyjdzie plus minus 1/4 kwoty, którą wisisz.

Jeśli poszło coś do sądu, to przedawnienie się co prawda wstrzymuje, ale skierują tak tylko jakiś pojedynczy przejazd, nie całość. Po wyroku mogą wejść Ci na konto, więc trzeba pilnować, żeby nic tam nie mieć. Wyrzucasz kartę, zakładasz rachunek w innym banku (do kolejnego wyroku za coś innego nie będą go szukać). Na zablokowanym koncie zostają wstrzymane bankowe opłaty manipulacyjne (za prowadzenie, kartę itd.), więc nic ci nie narasta. Po prostu tracisz konto w danym banku, całe halo. Co prawda wpiszą cię w krajowy rejestr dłużników, ale mi to jakoś nie przeszkodziło zaciągnąć dwóch kredytów. Na długi związane z mandatami, biletami itd. zdaje się nie patrzą.

Aktualnie mam biletów kredytowych łącznie za jakieś 8tyś do tego grzywny, kanary - i mam to w dupie. Nigdy nie zapłaciłem żadnego mandatu, kredytowego, za jazdę na gapę czy cokolwiek. Od kilkunastu lat wszystko sukcesywnie się przedawnia. Należy spłacać wyłącznie banki - w innym wypadku strasznie szybko narasta ci dług, np. za każdy monit naliczają 40zł albo przywalą karę przewidzianą w umowie, kilkukrotnie przekraczającą zadłużenie kredytu. Resztę jebać.
Ostatnio zmieniony 18 września 2012 przez koala, łącznie zmieniany 3 razy.
Uwaga! Użytkownik koala nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 128 / 6 / 0
Dostałem właśnie pozew od sądu do spłaty 120 zł za mandat z MPK i paru dyszek za koszty sądu. Mogę jeszcze coś wymyślić, zeby zapłacić mniej, czy kiedy juz sie dostanie taki papierek to jest po gruszkach?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Funkcjonariusze zagarnęli ponad 60 kg narkotyków

Ponad 60 kg narkotyków - marihuany, kokainy i haszyszu, a także przedmioty przypominające broń, amunicję i ponad 16 tysięcy sztuk papierosów bez polskich znaków akcyzowych, nie trafi na rynek. To efekt intensywnej pracy policjantów z Wydziału Dochodzeniowo-Śledczego, dw. z Przestępczością Narkotykową Komendy Wojewódzkiej Policji w Rzeszowie, których wspierali funkcjonariusze KAS i CBŚP. Śledztwo w sprawie wewnątrzwspólnotowego obrotu narkotykami nadzorowane jest przez Prokuraturę Okręgową w Rzeszowie. Czarnorynkowa wartość zabezpieczonych substancji to ponad 3 miliony złotych.

Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?

W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.