Tytoń ma osobny dział → >LINK<
W internacie wyczytałem, że herbata parzona ~3 minuty działa pobudzająco, a do 8 minut działa relaksująco/nasennie. Prawda to?
Zieloną nie zaparza się tak sługo-więcej szkodzi niż pomaga i zabijasz pozytywne działanie. Zależy jaka odmiana ale przy zwykłych- Sencha, Chun mee itp to 2-3 min ok 60-65 stopni
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
Znalazłem jeszcze coś takiego, w sumie to samo o czym pisze Kurwik:
[quote]Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej ilości suszu, jakości wody, temperatury wody i czasu parzenia. Wszystkie zielone herbaty zaparza się w zależności od gatunku przegotowaną wodę, schłodzoną do temperatury 60-85 C. Mocniejsze gatunki o mocnym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75 - 85 stopni, słabsze gatunki zielonej herbaty zalewamy wodą od 60 do 75 stopni.
Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu 4-5 minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Następnie napar przelewamy do innego dzbanka, gdyż jeżeli tego nie zrobimy, będzie miał on gorzki smak. Pozostałe w pierwszym naczyniu liście powinno się zalewać jeszcze dwu-lub trzykrotnie.
Zilelone herbaty jakoś energetycznie nie działają choć znam osoby na które działa lepiej niż Yerba.
Jutro sprawdzę to na sobie, bo teraz wolałbym się nie pobudzić, a spokojnie zasnąć.
2 kubki zielonej herbaty dziennie to dla mnie optimum, jak siedzę dłużej w domu np podczas nauki czy nocki nad projektem zdarza się wypić więcej, ale bez przesady. bez cukru oczywiście, choć ostatnio dodałem soku malinowego(domowego) i całkiem smacznie było
1 łyżeczka wystarcza na 3 parzenia, słodzę miodem w małych ilościach xx
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Liczba recept na medyczną marihuanę znów rośnie. Rzecznik Praw Pacjenta reaguje
Ponownie wzrosła liczba recept wystawianych na opioidy i marihuanę medyczną. Wcześniejszy spadek był efektem zmiany prawa mającego uniemożliwić wystawianie recept na wspomniane substancje w drodze teleporady. O sprawie pisze Rynek Zdrowia.
Marihuana zaburza pamięć na różne sposoby
Palenie marihuany nie tylko pogarsza pamięć. Aktywny składnik konopi ją reorganizuje – odkryli badacze z Washington State University (USA).