Tytoń ma osobny dział → >LINK<
W internacie wyczytałem, że herbata parzona ~3 minuty działa pobudzająco, a do 8 minut działa relaksująco/nasennie. Prawda to?
Zieloną nie zaparza się tak sługo-więcej szkodzi niż pomaga i zabijasz pozytywne działanie. Zależy jaka odmiana ale przy zwykłych- Sencha, Chun mee itp to 2-3 min ok 60-65 stopni
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
Znalazłem jeszcze coś takiego, w sumie to samo o czym pisze Kurwik:
[quote]Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej ilości suszu, jakości wody, temperatury wody i czasu parzenia. Wszystkie zielone herbaty zaparza się w zależności od gatunku przegotowaną wodę, schłodzoną do temperatury 60-85 C. Mocniejsze gatunki o mocnym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75 - 85 stopni, słabsze gatunki zielonej herbaty zalewamy wodą od 60 do 75 stopni.
Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu 4-5 minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Następnie napar przelewamy do innego dzbanka, gdyż jeżeli tego nie zrobimy, będzie miał on gorzki smak. Pozostałe w pierwszym naczyniu liście powinno się zalewać jeszcze dwu-lub trzykrotnie.
Zilelone herbaty jakoś energetycznie nie działają choć znam osoby na które działa lepiej niż Yerba.
Jutro sprawdzę to na sobie, bo teraz wolałbym się nie pobudzić, a spokojnie zasnąć.
2 kubki zielonej herbaty dziennie to dla mnie optimum, jak siedzę dłużej w domu np podczas nauki czy nocki nad projektem zdarza się wypić więcej, ale bez przesady. bez cukru oczywiście, choć ostatnio dodałem soku malinowego(domowego) i całkiem smacznie było
1 łyżeczka wystarcza na 3 parzenia, słodzę miodem w małych ilościach xx
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.
Marihuana może pomóc zwalczyć chorobę Alzheimera
Nowe badania sugerują, że w chorobie Alzheimera równie ważne jak nagromadzenie białek (amyloidu i tau) może być zwalczanie stanu zapalnego w mózgu.
Zanieczyszczenie wody kokainą zmienia zachowanie łososi na wolności
Pod wpływem zawartej w ściekach kokainy, a zwłaszcza jej metabolitu, młode łososie atlantyckie pływają dalej i rozprzestrzeniają się na większą odległość – informuje pismo „Current Biology”.