Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 73 / 2 / 0
To ostatnie już moje pytanie:

Zakładasz spólke Z o.o. S.R.O, KFT czy LTD w zależności od kraju. Spółka posiada osobowość prawna jak wiadomo. W takim przypadku sądzenie dyrektorów, udziałowców też jest możliwe?? - przecież to bez sensu :nuts:
  • 2814 / 14 / 0
u.o.p.n pisze:
Art. 55. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, dokonuje przywozu, wywozu, wewnątrzwspólnotowego nabycia, wewnątrzwspólnotowej dostawy lub przewozi przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub terytorium innego państwa środki odurzające, substancje psychotropowe lub słomę makową, podlega grzywnie i karze pozbawienia wolności do lat 5.
2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
3. Jeżeli przedmiotem czynu, o którym mowa w ust. 1, jest znaczna ilość środków odurzających, substancji psychotropowych lub słomy makowej albo czyn ten został popełniony w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub osobistej, sprawca podlega grzywnie i karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.
u.o.p.n pisze:
Art. 4. Użyte w ustawie określenia oznaczają:
...
21) przywóz - każde wprowadzenie na obszar celny Wspólnoty Europejskiej środków odurzających lub substancji psychotropowych;
...
24) słoma makowa - torebkę (makówkę) maku bez nasion, wraz z łodygą, lub poszczególne ich części;
25) substancja psychotropowa - każdą substancję pochodzenia naturalnego lub syntetycznego, działającą na ośrodkowy układ nerwowy, określoną w wykazie substancji psychotropowych stanowiącym załącznik nr 2 do ustawy;
26) środek odurzający - każdą substancję pochodzenia naturalnego lub syntetycznego działającą na ośrodkowy układ nerwowy, określoną w wykazie środków odurzających stanowiącym załącznik nr 1 do ustawy;
27) środek zastępczy - substancję w każdym stanie fizycznym, która jest trucizną lub środkiem szkodliwym, używaną zamiast lub w takich samych celach innych niż medyczne jak środek odurzający lub substancja psychotropowa;
...
32) wewnątrzwspólnotowa dostawa - przemieszczenie środków odurzających lub substancji psychotropowych z terytorium Rzeczypospolitej Polskiej na terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej;
33) wewnątrzwspólnotowe nabycie - przemieszczenie środków odurzających lub substancji psychotropowych z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
34) wprowadzanie do obrotu - udostępnienie osobom trzecim odpłatnie lub nieodpłatnie środków odurzających, substancji psychotropowych lub ich prekursorów;
...
36) wywóz - każde wyprowadzenie poza obszar celny Wspólnoty Europejskiej środków odurzających lub substancji psychotropowych;
...
Sądzi się tylko tych którzy uczestniczyli w procederze. Jeśli udziałowcy nie wiedzieli to nie. Jeśli udziałowcy w porozumieniu z dyrektorem ustalili coś takiego i zlecili to tak.
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 73 / 2 / 0
Dzięki PCP!

Wychodzi na to, że najwieksi vendorzy z NL czy Węgier wakacji w roku sobie nie zrobią :P

Jestem ciekaw czy faktycznie jakakolwiek sprawa sie toczyła przeciwko osobie wysyłającej RC do krajów gdzie jest to nielegalne??

Masz PCP jakieś info na ten temat?
  • 2814 / 14 / 0
Nie, nie obserwowałem żadnej sprawy tego typu. Ani nie zatrzymywałem osobiście ;)
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 73 / 2 / 0
PcP pisze:
Nie, nie obserwowałem żadnej sprawy tego typu. Ani nie zatrzymywałem osobiście ;)
Hm hm rozumiem, że juz oficjalnie wiadomo gdzie "pracujesz"?

Pisałeś kiedyś- nie jestem z policji- to może służba celna :> w sumie to rozmowa na PW, albo nie. Nie interesuje mnie to :P

Nie jestem z Policji, ani służby celnej. Służba celna nie tropi ćpunów z HR, a PcP tak ( http://talk.hyperreal.info/zmiana-nicka ... ml#p845595 ) wraz z poczynionymi krokami w tym kierunku (
http://talk.hyperreal.info/owy-zeszycik ... ml#p853176 )
oraz z innymi działaniami w celu wytropienia Was o których szersza
opinia publiczna nie wie. Może prędzej http://talk.hyperreal.info/wykaz-substa ... ml#p845642 lub http://talk.hyperreal.info/buprenorfina ... ml#p845598 . Edytuje, aby nie było kolejnego postu, a była sprawa wyjaśniona.- PcP
ODPOWIEDZ
Newsy
Podlaskie: Lekarz z zarzutami w śledztwie dotyczącym przestępstw narkotykowych

Zarzuty związane z wystawianiem recept na leki psychotropowe postawiła Prokuratura Rejonowa w Hajnówce (Podlaskie) 30-letniemu lekarzowi zatrzymanemu w Białymstoku. To część większego śledztwa dotyczącego przestępstw narkotykowych, w tym działalności internetowego sklepu oferującego narkotyki.

CBŚP rozbiło narkotykowy biznes w darknecie. Zabezpieczono tysiące waporyzatorów, ciastek i batonów

Funkcjonariusze CBŚP rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, która przez kilka lat produkowała i sprzedawała narkotyki za pośrednictwem sieci darknet. W ofercie grupy znajdowały się m.in. waporyzatory, ciastka i batony nasączone substancjami psychoaktywnymi THC i HHC. W sprawie zatrzymano 10 osób, z których osiem decyzją sądu zostało tymczasowo aresztowanych.

Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?

Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.