Dział poruszający prawne kwestie użytkowania narkotyków. Legalizacja, kary, pytania do adwokata.
ODPOWIEDZ
  • 16 / / 0
Dlatego nie dawajcie sobie zabrać. Policja nie ma prawa was przeszukać, bez uzasadnionych podejrzeń, więc jak chcą trzepać to mówi się, że nie macie panowie takiego prawa, dziękuję do widzenia. Jeśli coś znajdą z legalnych to kłócimy się, że legalne i nie pozwalacie sobie tego zabrać, ew. odsypujecie trochę z samarki bo przecież całych 10g do badania im nie trzeba , nie? Zawsze mówicie, że już wam parę razy tak do badania wzięli i nie oddali a substancja była warta paręset zł i kolejny raz nie dacie sobie tak pojechać. Jak będą pyskować i wyskoczą z tekstem, że albo oddajesz co masz albo zabierają Cię na komendę czy powiedzą coś w stylu "opróżniaj kieszenie gówniarzu, my wiemy co nam wolno a co nie" to każesz im się wylegitymować , zapisujesz jego dane i straszysz, że złożysz zażalenie do prokuratory, jeśli macie świadków to tym lepiej. Jak ktoś ma przy sobie telefon albo empetrójkę z opcją nagrywania to jak widzicie, że suki podjeżdżają możecie się pobawić w Jamesa Bonda i nagrać całą rozmową w rezultacie macie niezbity dowód bo bez takiego to wiadomo gdzie sobie takie zażalenie możecie wsadzić. Pamiętajcie tylko, żeby samemu nie przesadzać i nie rzucać się od razu do policji, tylko zachowywać się jak kulturalny obywatel. Ja się zawsze tak wykłócam o swoje, często dobrą gadką idzie mandatu za picie itd uniknąć. Pamiętajcie, że policja to też ludzie i jak się nie trafi na debili, to nawet jak masz zioło przy sobie i dobrze zagadasz to Cię puszczą. Bierzcie ich moralną gadką, mówcie, że substancja jest legalna po pierwsze a po drugie to co to za kraj, żeby Ci ktoś zabraniał spożywać danych substancji tymbardziej jeśli są legalne, bo wiecie jak to jest, że zabiorą do sprawdzenia a potem nie oddadzą, mówcie, że też macie swoje prawa i chcecie żyć jak ludzie a nie być traktowanym jak uliczni narkomani, powołujcie się na religię, szamanizm zarzucając elokwentnym słownictwem i mówcie, że substancje pozwalają wam osiągnąć odmienne stany świadomości, które wykorzystujecie o badań nad ludzką psychiką, mówcie, że jesteście psychonautami, pogadajcie z nimi o oświeceniu albo zadawajacie pytania dlaczego tak bardzo potępiają wszelkiej maści środki psychoaktywne i nawet problemy są z zakupem legalnych przez pełnoletnich obywateli, podajcie przykład jak została zdelegalizowana calea, która nie wykazuje żadnego działania psychoaktywnego poza tym, że ma się po niej wyraźniejsze sny i łatwiej je zapamiętać, nie wiem wymyślcie coś ładnego, żeby ich zagiąć jednocześnie okazując im szacunek i traktując jak ludzi a nie jak kurwy to da im do myślenia i was puszczą. Byłem w niejednej sytuacji i zawsze się z policją dogadywałem jak nie pyskowałem, to nie jest trudne...
lubie kanapki.
  • 2814 / 14 / 0
ZnawcaColi pisze:
Czyli, że żyjemy w takim bezprawnym kraju, że jak policja zabierze coś na badania (bo jej się tak podoba) to nie mamy szans na odzyskanie swojej legalnej własności ? PARANOJA
Zwróć uwagę na ilość-200mg. Następnie spójrz na substancje - 4-HO-MET. Nie mogli zidentyfikować to badali, aż im się niewielka próbka wyczerpała.
primechaos pisze:
po drugie skoro mieszanka legalna, to powinni zabrać Cię na komendę, sprawdzić (co zazwyczaj zajmuje parę godzin) i oddać.
Dokładne badanie przy tego typu związkach zajmować może nawet 2 tygodnie, a ty mówisz o godzinach. Nie każda komenda ma szybkie barwne testy, nie na każdej są przeszkoleni funkcjonariusze do ich użycia. Takie testy nie są wiarygodne i w przypadku stwierdzenia wyniku dodatniego(a przy mieszance ziołowej istnieje wysokie prawdopodobieństwo z względu na występowanie związków będących pochodnymi dibenzopiranu, a którego pochodną jest THC).
Uwaga! Użytkownik PCP jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1876 / 23 / 0
Ja moge dodac od siebie ze kiedy zarekwirowali mi Bromo-DragonFLY to czekalem na nie 7 miesiecy wiec panowie cierpliwosci :D
  • 16 / / 0
Dokładne badanie przy tego typu związkach zajmować może nawet 2 tygodnie, a ty mówisz o godzinach. Nie każda komenda ma szybkie barwne testy, nie na każdej są przeszkoleni funkcjonariusze do ich użycia. Takie testy nie są wiarygodne i w przypadku stwierdzenia wyniku dodatniego(a przy mieszance ziołowej istnieje wysokie prawdopodobieństwo z względu na występowanie związków będących pochodnymi dibenzopiranu, a którego pochodną jest THC).
Dlatego odsypujesz trochę z woreczka, żeby sobie sprawdzili a resztę chowasz spwrotem do kieszeni albo mówisz coś w stylu "panie w sklepie kupiłem,to legalne, jak mąkę kupię to tez mi zabierzecie bo niby amfetamina?" i odchodzisz. A po pierwsze to nie dajesz się przeszukać.
lubie kanapki.
  • 3490 / 55 / 0
Ty, a byłeś kiedyś w takiej sytuacji i tak kozaczyłeś?
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 54 / 1 / 0
primechaos, zrob kiedys, tak jak tutaj piszesz i daj znac, jak bylo :nuts:
  • 71 / 1 / 0
Jezeli macie watpliwosci co do uzasadnienia rewizji to na protokole przeszukania poszukac dzialu uwagi (roznie sie to moze nazywac jak nie ma to po prostu na dole napisac uwagi) i zadac pytanie w stylu - Na jakiej podstawie prokurator wydal polecenie rewizji i na jakiej podstawie zabrano moja prywatna legalna kolekcje. Prokurator ma ustawowo 2 tygodnie na odpowiedz. Mi nie odpisal, ale argument o opieszalosci sluzb moze byc nawet na reke .
When I die put that bottle in my hand
All these years on earth, and was my only friend
  • 16 / / 0
Jezeli macie watpliwosci co do uzasadnienia rewizji to na protokole przeszukania poszukac dzialu uwagi (roznie sie to moze nazywac jak nie ma to po prostu na dole napisac uwagi) i zadac pytanie w stylu - Na jakiej podstawie prokurator wydal polecenie rewizji i na jakiej podstawie zabrano moja prywatna legalna kolekcje. Prokurator ma ustawowo 2 tygodnie na odpowiedz. Mi nie odpisal, ale argument o opieszalosci sluzb moze byc nawet na reke .
To nie lepiej spytać funkcjonariuszy na miejscu na jakiej podstawie jesteś rewidowany i na jakiej podstawie usiłują pozbawić Cię legalnej kolekcji? Jeśli nie będą potrafili racjonalnie uzasadnić to nie mają prawa Cię przeszukać.
na_syfy pisze:
primechaos, zrob kiedys, tak jak tutaj piszesz i daj znac, jak bylo :nuts:
Przecież piszę, że zawsze tak robię, naucz się czytać ze zrozumieniem_-_

Zresztą dlaczego my, obywatele mamy płacić za niewiedzę policji? Chyba każdy wie jak zioło pachnie i wygląda, podobnie z amfetaminą. Te speedwaye z dopalaczy wyglądem i smakiem przypominały raczej tynk ze ściany, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby rozpoznać to wzrokowo ew. wziąć trochę na palec i poznać po smaku. Wyobraźcie sobie ,że macie zaplanowany wieczór, dziewczyna czeka na was w domu i chcą was zawinąć na komendę i jeszcze towar zabrać, no nie wkurwilibyście się? Co wy 16 lat macie, że się boicie o swoje kłócić? Jeśli prawo mówi, że NIE MOGĄ was zrewidować ot tak sobie, bo im się podoba, to nie mogą. A jak sami się dajecie i jeszcze pozwalacie sobie zabrać legalny towar mając świadomość,że albo nie oddadzą wam w ogóle albo za rok no to sorry... Nie mówię, żeby kazać im spierdalać, ale sympatycznie zagadać. Co to jest, żeby pełnoletni obywatel nie mógł zakupić legalnej substancji, bo stoją sobie przed sklepem i od razu trzepanko a jak znajdą to zabierają "do badań"? Przecież to jawna kradzież.
lubie kanapki.
  • 54 / 1 / 0
Mysle, ze nie wyrazilem sie wystarczajaco jasno, chodzilo mi konkretnie o zdania typu:
primechaos pisze:
Dlatego odsypujesz trochę z woreczka, żeby sobie sprawdzili a resztę chowasz spwrotem do kieszeni albo mówisz coś w stylu "panie w sklepie kupiłem,to legalne, jak mąkę kupię to tez mi zabierzecie bo niby amfetamina?" i odchodzisz. A po pierwsze to nie dajesz się przeszukać.
Co do samego przeszukania:
dr Mateusz Klinowski pisze:
Zgodnie z art. 15 Ustawy o Policji policjant na służbie ma prawo dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary. Takim czynem jest posiadanie narkotyków. W polskim prawie nie ma dokładnie określonych kryteriów, kiedy zachodzi uzasadnione podejrzenie posiadania narkotyków.
Nie wiem natomiast w jaki sposob regulowane jest prawnie zabranie do badan substancji, ktora moze byc narkotykiem, ale wydaje mi sie logiczne, ze w wypadku takiego podejrzenia zabierana jest calosc, bo skad policjant ma wiedziec, co to jest i ile tego potrzeba do badan.

Wciaz wydaje mi sie, ze raczej takiego chojraka, jak to opisujesz, nie zgrywales, bo co prawda pokazanie im, ze zna sie swoje prawa z miejsca zmienia ich stosunek do Twojej osoby, ale oni tez kretynami nie sa i przeszukac/zabrac Ci narkotyki raczej sie nie zawahaja. A jezeli udalo Ci sie z nimi tak zagadac, ze zrezygnowali z powyzszych czynnosci, to zwracam honor i bede wielce wdzieczny za przyblizenie takiej sytuacji i rozmowy.
  • 4024 / 372 / 951
@primechaos
Gdyby funkcjonariusze faktycznie postąpili tak jak piszesz, tj. zgodziliby się wziąć do badań łaskawie odsypaną próbkę pozwalając Ci zatrzymać resztę, strzeliliby sobie w stopę. Trzeba tłumaczyć?

Albo mają uzasadnione podejrzenie, że substancja jest nielegalna i wówczas muszą zatrzymać całość (jak również rozważyć zatrzymanie Ciebie, wjazd na chatę itd.), albo nie mają i wówczas powinni dać Ci spokój. Nie ma pośrednich rozwiązań, a jeśli jakikolwiek policjant takie w praktyce stosuje ( w co nie chce mi się wierzyć), grubo się naraża.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Maleńczuk bez ogródek o przeszłości. „Tęsknię za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie”

Chociaż dziś Maciej Maleńczuk prowadzi względnie ułożone i spokojne życie, w młodości był uosobieniem hasła „sex, drugs, rock and roll”. Jak wielokrotnie wspominał, brakuje mu niektórych aspektów tamtych lat – przede wszystkim heroiny. – Tęsknię zwłaszcza za heroiną. To najlepsza rzecz na świecie – mówił bez ogródek muzyk.

Betel jest używany od co najmniej 4000 lat

Betel to po kofeinie, alkoholu i nikotynie najbardziej popularna używka na świecie. Jest używany od dawna i głęboko zakorzeniony w kulturze Azji. Chociaż żucie betelu wiąże się z zabarwieniem zębów, brak takie zabarwienia nie oznacza, że człowiek betelu nie żuł. Dlatego też stwierdzenie jego użycia w przeszłości wymaga specjalistycznych badań. Taki, jakich podjęli się naukowcy z Tajlandii, Australii i USA.

Był twarzą lokalnej policji od wielu lat. Zwalniają go za narkotyki

Rzecznik komendy policji w Kluczborku został zatrzymany w związku z posiadaniem narkotyków, właśnie jest wydalany dyscyplinarnie ze służby - dowiedział się tvn24.pl. To kolejny w ostatnim czasie przypadek przyłapania funkcjonariusza służb mundurowych z narkotykami.