Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
Sam nie mam w domu zwierzaka, ale od znajomego weterynarza właśnie słyszałem, że najczęściej jest to klasyczny diazepam, z kolei inny znajomy dostał właśnie dla swojego Cocker Spaniela oxazepam na sylwestra. Więc chyba oczywiste, że nie przepisze klonów, czy alprazolamu. Chyba, że miało by to miejsce na terenie dużego gospodarstwa w celu uspokojenia całego stada bydła, czy świń.
-Proszę pana, mam taki problem, mój pies na sylwestra musi dostać coś na uspokojenie, wie pan, te fajerwerki strasznie głośno wybuchają
-Dobrze, a ile lat, jaką rasę i wiek ma pana pies?
-20 lat, biały, 70 kg
Właśnie - najgorzej z kitem jak się psa nie ma. Ile bierze za wizytę weterynarz?
CannaBeat ja mam dwa koty - jeden w głowie drugi dachowiec, z tym w głowie chodzę do psychiatry i tam mam stałą kwotę, ale wole leczyć go za darmo w ramach NFZ, natomiast z dachowcem jak najbardziej chodzę do weterynarza i cena jest zależna od tego co weterynarz robi - za 2 zastrzyki (antybiotyk i jakiś na wzmocnienie) zapłaciłem kiedyś 30zł, z kolei za wykastrowanie
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
Śmierć na zamówienie. Z dostawą na oddział psychiatryczny
Kawa - budzi i wydłuża życie
Przez dziesięciolecia ukazywały się badania, których autorzy wskazywali, że kawa ma korzystny wpływ na organizm. Jej picie łączono z dłuższym życiem i zmniejszonym ryzykiem chorób chronicznych. Jednak dokładny mechanizm tego działa nie był znany. Teraz naukowcy z Texas A&M University odkryli, że związki zawarte w kawie oddziałują na receptor białkowy NR4A1, który odgrywa istotną rolę w ochronie organizmu przed chorobami związanymi z wiekiem.
Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom
Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.
Lepsza dostępność do terapii dla osób uzależnionych od opioidów
Rada Ministrów przyjęła nowelizację ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz niektórych innych ustaw. Nowe rozwiązania zwiększają dostęp do leczenia osób uzależnionych, upraszczają procedury dla instytucji publicznych oraz umożliwiają skuteczniejsze udzielanie pomocy medycznej.