Więcej informacji: Benzodiazepiny w Narkopedii [H]yperreala
Sam nie mam w domu zwierzaka, ale od znajomego weterynarza właśnie słyszałem, że najczęściej jest to klasyczny diazepam, z kolei inny znajomy dostał właśnie dla swojego Cocker Spaniela oxazepam na sylwestra. Więc chyba oczywiste, że nie przepisze klonów, czy alprazolamu. Chyba, że miało by to miejsce na terenie dużego gospodarstwa w celu uspokojenia całego stada bydła, czy świń.
-Proszę pana, mam taki problem, mój pies na sylwestra musi dostać coś na uspokojenie, wie pan, te fajerwerki strasznie głośno wybuchają
-Dobrze, a ile lat, jaką rasę i wiek ma pana pies?
-20 lat, biały, 70 kg
Właśnie - najgorzej z kitem jak się psa nie ma. Ile bierze za wizytę weterynarz?
CannaBeat ja mam dwa koty - jeden w głowie drugi dachowiec, z tym w głowie chodzę do psychiatry i tam mam stałą kwotę, ale wole leczyć go za darmo w ramach NFZ, natomiast z dachowcem jak najbardziej chodzę do weterynarza i cena jest zależna od tego co weterynarz robi - za 2 zastrzyki (antybiotyk i jakiś na wzmocnienie) zapłaciłem kiedyś 30zł, z kolei za wykastrowanie
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Rekordowe konsultacje: Polacy mają dość karania za roślinę.
83-latce z alzheimerem podano psychodelik. Niezwykła reakcja organizmu
Po jednorazowym podaniu wysokiej dawki psylocybiny 83-letnia pacjentka z ciężką chorobą Alzheimera, mówiąca dotąd głównie monosylabami, zaczęła inicjować rozmowę. Lekarze zauważyli też inne oznaki poprawy, a przypadek opisano w „Frontiers in Neuroscience” - uznanym, interdyscyplinarnym czasopiśmie naukowych poświęconym neurobiologii.
Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków
Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.