Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 2244 / 23 / 0
ayahuasca, jako nazwa i jej przeznaczenie, jest używana tylko w pewnych miejscach.
Ma wystarczającą zawartość, tylko nie po roku.
Ostatnio zmieniony 15 września 2010 przez borrasca, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 4024 / 372 / 951
@nowadays

wiem, że w Illinois żyli (i nadal żyją) Indianie i że nazwa rzeki i stanu pochodzi od nich (jak zresztą prawie wszystkie nazwy amerykańskich stanów), chodziło mi o to , co napisał wyżej borrasca - wątpię, by komukolwiek było wiadomo cokolwiek o tradycyjnym stosowaniu jakichkolwiek odpowiedników ayahuaski w Ameryce Północnej.,.
  • 56 / 1 / 0
Ja sądze że było, skoro stosowali grzyby, kaktusy, tytoń, różnego rodzaju zioła i itd;) ayahuaski w pełnej formie tego słowa na początku pewnie nie znali, ale napoje do niej podobne sądzę że tak;) ayahuasce poznali na początku 19 wieku, poprzez "misjonarzy".
  • 2244 / 23 / 0
Podobne, to nie to samo.
  • 56 / 1 / 0
ok:) analogowe:)
  • 2244 / 23 / 0
Analogi mogę Ci wymienić, czasu nie starczy. ayahuasca jest tylko jedna.
  • 56 / 1 / 0
no to wymień:) może przyda mi się bo ostatnio zainteresowałem się ayahuasca, chociaż nie specjalnie przepadam za psychodelikami;)
  • 2244 / 23 / 0
Jak nie przepadasz, to czemu się akurat tym zainteresowałeś?
I w ogóle to nie temat na takie tam. :-)
  • 56 / 1 / 0
ponieważ interesuje mnie etnobotanika i szamanizm:) eh, no nie chcesz pomóc;/ no ale dobra, nie róbmy offtopu już, "kropka" .
  • 2244 / 23 / 0
Etnobotanika - ok, ale szamanizm to dużo więcej, niż sama ayahuasca.
Ależ pomogę, czemu nie, tylko znajdź odpowiedni temat, ewentualnie coś się założy, bo tutaj jest miejsce na info dotyczące tej jednej rośliny, a, jak sam napisałeś, zainteresowania masz szersze.
http://talk.hyperreal.info/anahuasca-t28802.html
Aczkolwiek, to też nie jest szamanizm.
ODPOWIEDZ
Newsy
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.

Marihuana a ciąża i płodność – badacze z UM Wrocław: „Nie ma bezpiecznej dawki”

Normalizacja marihuany w debacie publicznej idzie w parze z rosnącym przekonaniem, że to „naturalna” i mniej inwazyjna alternatywa dla farmakoterapii. Jednak najnowszy przegląd 64 badań przeprowadzony przez naukowców z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu pokazuje, że THC nie jest obojętne dla układu rozrodczego ani dla rozwijającego się płodu. Eksperci wskazują, że kannabinoidy wpływają na centralne mechanizmy płodności, a skutki ich działania mogą być długofalowe – także dla przyszłych pokoleń.

Zapomniał o marihuanie ukrytej w drewnianym wychodku

Płońscy kryminalni nie spodziewali się znaleźć narkotyki w takim miejscu. 25-latek z gminy Glinojeck postanowił ukryć torbę z marihuaną w drewnianym wychodku za domem. Z czasem o swoim „składzie” zapomniał, ale pamięć odświeżyli mu funkcjonariusze, którzy przyjechali z niezapowiedzianą wizytą. Mężczyzna usłyszał zarzut posiadania narkotyków, a wkrótce może usłyszeć kolejne.