Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
A może lepiej dobrze zakwaszony barszczyk ]
@gizmo: Barszcz nie jest MAOI, więc nie bardzo wiem o co ci chodzi, chyba że to żart.
Nie lepiej odrobinę ruty przed grzybem podjeść? Jak towarzysz MAO, to konkretny :).
no i po porzeczce nie ma opcji :kotz: :-p
przeczytaj wątek na shroomery, według wszystkich testujących sok przebija mocą wszystkie inne maoi ]
Przeczytałem wątek. Wysuwane są w nim różne hipotezy, które miałyby tłumaczyć wzmacnianie grzyba sokiem z czarnej porzeczki. Jedną z nich jest działanie MAOI witaminy C w nim zawartej. Na tę hipotezę patrzę nader sceptycznie - gdyby sok z czarnej porzeczki był chociaż średnio-silnym inhibitorem MAO, nie wolno byłoby go pić zażywając pokarmy bogatę w tyraminę - sery, piwo, czekoladę, wino, jogurt, banany, lista jest długa i o tych interakcjach trąbiłby na pewno pan Religa zanim umarł był, żeby nikt się nie przekręcił od mieszania soku porzeczkowego z jogurtem.
Po rucie natomiast zdecydowanie nie wolno podjadać pokarmów zawierających tyraminę. Wniosek z tego taki, że potencjał MAOI czarnej porzeczki, w porównaniu z tym ruty jest śmiesznie mały.
Nie twierdzę, że system nie działa - nie próbowałem. Będę się jednak upierał, że mechanizm działania jest inny, prawdopodobnie polega na zmianie szybkości konwersji -cybiny w -cynę. Twierdzenie "sok przebija mocą wszystkie inne maoi" jest z deka niepoważne. Chyba, że to miał być żart :cheesy:.
Odpowiedź znalazłem w Europejskim Biurze Patentowym =>http://v3.espacenet.com/publicationDeta ... B=&locale=
W wyniku badań z użyciem koncentratu z czarnych porzeczek in vitro okazało się, że MAO typu B zostały inhibowane w 61 %, natomiast MAO typu A w 37 %. Następnie przeprowadzono badania na ludziach - trzem osobom podano koncentrat czarnej porzeczki w próbkach 5, 20 i 50 g. Rezultat ? Zaobserwowano, że MAO typu B zostały inhibowane u wszystkich osób ( z zależnością od dawki i czasu inhibicji )
§h¶ôňgĽéĐ.
A może lepiej dobrze zakwaszony barszczyk ]
Może być i barsczyk a nawet jakiś gorący kubek czy coś w tym styku. Smak zibenów w herbacie jest bardzo mało wyczuwalny. Oczywiście chodzi mi o nasze polskie łysiczki. I byłaby herbatka z cytrynką :D
mogliby jeszcze napisac jak skoncentrowany ten koncentrat. ale watpie zeby byl np 1000% ]
W badaniach użyto 5,5- krotnie stężonego soku z czarnych porzeczek.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
To nie rzeżucha. Internauci drwią z ujawnionej „plantacji” marihuany
Policjanci z Komisariatu Policji w Dębnie (woj. zachodniopomorskie) pochwalili się w zlikwidowaniem małej plantacji konopi indyjskich, które zaczął hodować w swoim domu jeden z mieszkańców gminy. Hodowla składała się z siedmiu jeszcze bardzo malutkich sadzonek. Zdjęcia całej instalacji dębniccy policjanci udostępnili w sieci. W mig w sieci zaroiło się od prześmiewczych komentarzy, które porównywały łup policjantów do… rzeżuchy. Tak bowiem wyglądały sadzonki ustawione obok siebie na jednym ze zdjęć.
36 kg marihuany ukryte w szpuli z kablem. CBŚP i KAS przechwyciły transport na A4
Ponad 36 kilogramów marihuany o czarnorynkowej wartości przekraczającej 1,7 mln zł zabezpieczyli funkcjonariusze CBŚP oraz Służby Celno-Skarbowej podczas kontroli ciężarówki na autostradzie A4. Narkotyki były ukryte w specjalnie przygotowanej skrytce wewnątrz przemysłowej szpuli z kablem. Kierowca został zatrzymany i tymczasowo aresztowany.
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace
Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.