ODPOWIEDZ
  • 460 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Kasztaniak »
Samca tnij już teraz i tak do palenia się nie nadaje ( poklepać pewnie poklepie, ale smak paskudny i szkoda płuc). Czy mi się wydaje, czy kilka jajec już się otworzyło? Jeśli tak to z panienki zbierzesz tyle co nic + garść nasion. Najlepiej lupka o powiększeniu x30 albo patrzenie z bliska przez odwróconą lornetkę- jak główki trichomów będą wypełnione, a część z nich matowa to tnij.
Trans-atlan-cycki!

Pilzenzeit, pilzenzeit, pilzenzeit...
  • 37 / / 0
Wywalilem tego samca. Na necie znalazlem przepis na maselko, moze cos z tego bedzie.
Co do panienki to dostala niezlego kopa, z dnia na dzien widac jak puchnie w topy.
Myslalem zeby poobcinac te najwieksze liscie, gdzie nie ma topow. Tylko swiatlo zabieraja dolnym partia rosliny. Nic jej nie bedzie?
Wszystko co napisalem to klamstwo. Lubie zmyslac a te forum to najlepsze do tego miejsce.
  • 457 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mnichu11 »
nie obcinaj liści bo może to spowodować spowolnienie wzrostu jeśli przesadzisz. gdzieś wyczytałem że powinno się obrywać liście które mają więcej niż 4 cale. ja osobiście nie stosuje tego typu zabiegów bo poco? jeżeli box jest pomalowany na biało lub masz mylar na ściankach to swiatło i tak dociera tam gdzie powinno.
http://www.erowid.org/plants/cannabis/cannabis.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=UZx1QNuUetE
  • 1736 / 18 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mr.LaTacha »
Pan Prezes pisze:
GOOD_SENSIMILA pisze:

I jeszcze jedno pytanie]

zacznijmy od tego, że konopie (wogóle rośliny) nóg nie mają :-p

idealnie było by tak: ściąć rośline sekatorem przy ziemi i powiesić do góry "nogami" w ciemnym, ciepłym (może być więcej niż w temp. pokojowej), suchym i przewiewnym, ewentualnie, możesz wyrwać te największe i średnie liście, te przy topach można zostawić, no ewentualnie jak sie nudzi to je też można zerwać i szykowac na makumbe czy masło

wieszanie z korzeniami i te inne "bajery dla idealnego suszenia" nie są według mnie konieczne bo nie ma żadnych konkretnych argumentów na ich poparcie.

ogólnie chodzi o to, aby:
1. Roślina suszyła się w ciemnym i przewiewnym miejscu - dzięki temu znika chlorofil
2. Roślina suszyła się w miejscu o temperaturze pokojowej (powiedzmy te 15-25 optimum 20-25) - dzięki temu ususzy się w odpowiednim tempie, temperatura suszenia (jak i wzrostu) ma wpływ na zapach (intensywność i aromat)

Przyjmuje się też aby (ale nie jest to konieczne):
Roślina początkowo "podsuszyła" się szybciej - dzięki temu "wierzchnie" warstwy będą suchsze i mniejsze ryzyko wystąpienia pleśni podczas suszenia. Tak z 2-3 dni i spoko.
Później suszyła się wolniej. Ogólnie tak koło dwóch tygodni chociaż już pewnie po niecałym tygodniu materiał będzie wydawał się suchy. Nabierze kruchości, lepszego armotau itd. Najlepiej zamknąć jeszcze go na kilka tygodni i tzn curingować.
Topy suszy się do góry nogami - dzięki temu "topy się układają i wyglądają trochę lepiej - jak ktoś suszył to wie o co chodzi.

Pamiętajcie jednak, że z gówna bata nie ukręcisz, a z outdoora "holendra" też nie zrobisz.
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 645 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: dobson »
co do lisci, to ja obrywam te co zaczynaja zolknac (glownie od dolu) regularnie
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości"
                                Jean Cocteau
  • 457 / 1 / 0
Nieprzeczytany post autor: Mnichu11 »
z tym się mogę zgodzić ... żółknięcie liści może byc początkiem np. choroby ... a GOOD_SENSIMILA nie pisał o żółknących liściach. żółknące też obrywam no chyba że to końcówka kwitnienia wtedy to jak najbardziej normalne i zostawiam planta w spokoju niech sobie dojdzie :-) w spokoju
http://www.erowid.org/plants/cannabis/cannabis.shtml
http://www.youtube.com/watch?v=UZx1QNuUetE
  • 907 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Prezes »
też czytałem o zrywaniu liści które sie wysuszają (ale chodzi mi o te starsze, których roślina już nie potrzebuje).

Zastanawie mnie tylko jedna rzecz, kiedy taki listek zerwać? jak sie zauważy, że zaczyna schnąć czy jak już cały jest brązowo-żułty,
chodzi mi o to, czy jak schnie taki listek, czy on jeszcze (niepotrzebnie) pobiera wode i składniki mineralne które mogły by iść w topy albo inne liście,
czy już nie pobiera, a wręcz oddaje, wszystko co ma dla rośliny, a sam ginie w imie większego dobra?
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
  • 645 / 7 / 0
Nieprzeczytany post autor: dobson »
raczej zabiera poki nie wyschnie calkiem
"Nie należy mylić prawdy z opinią większości"
                                Jean Cocteau
  • 37 / / 0
Nieprzeczytany post autor: GOOD_SENSIMILA »
Dzisiaj testowalem meskiego krzaka. Cos tam sie porobilem, ale slabo. Ochydny smak i zapach. Palilem te niby "topy" co widac na zdjeciach. Liscie wogole nie trzepia.

Robie jednak makumbe. Napisze jak bylo
Wszystko co napisalem to klamstwo. Lubie zmyslac a te forum to najlepsze do tego miejsce.
  • 907 / 8 / 0
Nieprzeczytany post autor: Pan Prezes »
GOOD_SENSIMILA pisze:
Liscie wogole nie trzepia.
to, żeś teraz zabłysnoł...!
I kórwa chuj Cie obchodzi, że robie błędy ortograficzne!

Legalizować? Tak, ale pod pewnymi obostrzeniami. marihuana nie powinna być dostępna jak bułki i mleko, raczej tak jak alkohol – w specjalnie do tego przeznaczonych miejscach, sklepikach. Dlaczego? Przede wszystkim po to, żeby zlikwidować czarny rynek i utrudnić dostęp nieletnim. Poza tym zarobi na tym budżet państwa. No i jest to szlachetna roślina, z której można robić papier, materiały, nawet ocieplać nią domy. Przecież to absurdalne, żeby zabraniać rosnąć roślinie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.

"Niemyte dusze / Narkotyki" - teatralna podróż w głąb ludzkiej psychiki

Spektakl odbędzie się 17 października 2025 roku (pt) w Miejskim Ośrodku Kultury w Pelplinie. To propozycja dla każdego, kto poszukuje w teatrze głębi, refleksji i intelektualnego wyzwania. Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia!

15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.