Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 1111 / 17 / 0
Nieprzeczytany post autor: leiche »
PrezesSkt pisze:
Biorę to od kilku miesiecy i nie zauważyłem żeby działało to przeciw lękowo . Organizm szybciej się męczy bo serce biję wolniej podczas wysiłku tym samym spada nasza wydolność. Więcej można przeczytać o tym na wikipedi.
Widzę, że muszę napisać jeszcze konkretniej. Zatem, niech będzie jasne: beta-blokery nie są lekami przeciwlękowymi w sensie takim jak np. benzo. Likwidują FIZYCZNE objawy stresu, takie jak te, które wymieniłam. Dla ludzi, którzy nie panują nad nerwami, zlikwidowanie drżenia rąk czy kołatania serca jest bardzo ważne. Ponadto (zaznaczyłam to wyżej wykrzyknikiem) leki te mają takie zastosowanie raczej doraźnie, do zbicia danych objawów. Przewlekle stosuje się je w przypadku arytmii, tachykardii, czasem do zbicia ciśnienia. Za skierowanie do wikipedii serdeczne dzięki, do takich celów używam w najgorszym razie pharmindexu.

PS Który to pharmindex jako jedno ze wskazań dla propranololu wymienia stany lęku i niepokoju. A tu cytat z pierwszej lepszej strony wyszukanej dla słów: "beta-blokery lęk": "W leczeniu stosuje się najczęściej trójpierścieniowe leki antydepresyjne, beta-blokery oraz inhibitory zwrotnego wchłaniania serotoniny, w tym najsłynniejszy – prozac".
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2008 przez leiche, łącznie zmieniany 1 raz.
white trash get down on your knees, time for cake and sodomy
  • 18 / / 0
Nieprzeczytany post autor: dcm »
@Leiche

Czyli jeśli odczuwam kołatanie i lekką arytmię serca po THC, to coś może podczas palenia temu zapobiec?
Uwaga! Użytkownik dcm nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 12 / 2 / 0
dcm pisze:
@Leiche

Czyli jeśli odczuwam kołatanie i lekką arytmię serca po THC, to coś może podczas palenia temu zapobiec?
Nie truj się.
Nie ma sensu.
Zostaniesz lekomanem.
Ja kiedyś jarałem i brałem prozac.. to znaczy polską odmianę prozaku.
Fajnie było.
Jednak nie ma sensu.
Uwaga! Użytkownik From ass to face nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1111 / 17 / 0
From ass to face pisze:
dcm pisze:
@Leiche

Nie truj się.
Nie ma sensu.
Zostaniesz lekomanem.
Fajnie było.
Jednak nie ma sensu.
A co ma prozac do beta-blokerów? Bez obrazy, ale jesteś głupszy niż Twój nick (który powinien zdaje się brzmieć "from ass to mouth").

@dcm
Każda arytmia i tachykardia jest obciążająca dla serca. Im wolniej i spokojniej bije serce, tym dłużej wytrzyma (oczywiście to uproszczenie, bo najlepiej stopować serce regularnym wysiłkiem; tak czy inaczej ludzie, którzy mają wolniejszy puls i niższe ciśnienie, żyją dłużej, mają znacznie niższe ryzyko chorób krążenia, niższe ryzyko zawału itd.). Jeśli reagujesz tachykardią na palenie, a lubisz palić i robisz to często, zdecydowanie warto łyknąć jakąś mikroskopijną dawkę beta-blokerów. Tyle że zdecydowanie polecam np. atenolol zamiast propranololu - jest to tzw. selektywny beta-bloker, czyli, znów upraszczając, pomaga na serce, nie zwężając oskrzeli (w dziale kodeinistów pisałeś, że jesteś astmatykiem; jeśli tak, to TYLKO atenolol, bo po propranololu zdusi Cię tak, że nie uwierzysz - propranolol jest, można powiedzieć, przeciwieństwem berotecu/salbutamolu/berodualu itd.). Max. dawka atenololu w ramach takiej profilaktyki to 25 mg (najmniejsza dostępna dawka na tabletkę; czasami łykałam połowę z tej minimalnej dawki, też pomagało). Poza tym takie sensacje sercowe są bardzo nieprzyjemne, po co się męczyć. Atenolol pięknie to uspokaja.
Ostatnio zmieniony 30 sierpnia 2008 przez leiche, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 12 / 2 / 0
leiche pisze:
From ass to face pisze:
dcm pisze:
@Leiche

Nie truj się.
Nie ma sensu.
Zostaniesz lekomanem.
Fajnie było.
Jednak nie ma sensu.
A co ma prozac do beta-blokerów? Bez obrazy, ale jesteś głupszy niż Twój nick (który powinien zdaje się brzmieć "from ass to mouth").

@dcm
Każda arytmia i tachykardia jest obciążająca dla serca. Im wolniej i spokojniej bije serce, tym dłużej wytrzyma (oczywiście to uproszczenie, bo najlepiej stopować serce regularnym wysiłkiem; tak czy inaczej ludzie, którzy mają wolniejszy puls i niższe ciśnienie, żyją dłużej, mają znacznie niższe ryzyko chorób krążenia, niższe ryzyko zawału itd.). Jeśli reagujesz tachykardią na palenie, a lubisz palić i robisz to często, zdecydowanie warto łyknąć jakąś mikroskopijną dawkę beta-blokerów. Tyle że zdecydowanie polecam np. atenolol zamiast propranololu - jest to tzw. selektywny beta-bloker, czyli, znów upraszczając, pomaga na serce, nie zwężając oskrzeli (w dziale kodeinistów pisałeś, że jesteś astmatykiem; jeśli tak, to TYLKO atenolol, bo po propranololu zdusi Cię tak, że nie uwierzysz - propranolol jest, można powiedzieć, przeciwieństwem berotecu/salbutamolu/berodualu itd.). Max. dawka atenololu w ramach takiej profilaktyki to 25 mg (najmniejsza dostępna dawka na tabletkę; czasami łykałam połowę z tej minimalnej dawki, też pomagało). Poza tym takie sensacje sercowe są bardzo nieprzyjemne, po co się męczyć. Atenolol pięknie to uspokaja.

Widzę, że muszę napisać jeszcze konkretniej. Zatem, niech będzie jasne: beta-blokery nie są lekami przeciwlękowymi w sensie takim jak np. benzo. Likwidują FIZYCZNE objawy stresu, takie jak te, które wymieniłam. Dla ludzi, którzy nie panują nad nerwami, zlikwidowanie drżenia rąk czy kołatania serca jest bardzo ważne. Ponadto (zaznaczyłam to wyżej wykrzyknikiem) leki te mają takie zastosowanie raczej doraźnie, do zbicia danych objawów. Przewlekle stosuje się je w przypadku arytmii, tachykardii, czasem do zbicia ciśnienia. Za skierowanie do wikipedii serdeczne dzięki, do takich celów używam w najgorszym razie pharmindexu.

PS Który to pharmindex jako jedno ze wskazań dla propranololu wymienia stany lęku i niepokoju. A tu cytat z pierwszej lepszej strony wyszukanej dla słów: "beta-blokery lęk": "W leczeniu stosuje się najczęściej trójpierścieniowe leki antydepresyjne, beta-blokery oraz inhibitory zwrotnego wchłaniania serotoniny, w tym najsłynniejszy – prozac".

A co nicka..
Zależy czy gadasz sztywnym angielskim językiem, czy bardziej amerykańskim ale dla Ciebie to bez różnicy.
Uwaga! Użytkownik From ass to face nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1111 / 17 / 0
Fluoksetyna jest lekiem psychiatrycznym, inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny, o czym na pewno wiesz. Stosowana jest w depresji, ale też w depresji lękowej z lękiem uogólnionym albo napadowym. Beta-blokery natomiast są lekami stosowanymi w kardiologii, a w terapii przeciwlękowej stosuje się je objawowo, dla zwalczenia typowych objawów kardiologicznych (dawniej mówiło się o czymś takim jak "nerwica serca", nie wiem, czy ten termin jeszcze funkcjonuje). dcm pytał o zbicie konkretnych fizjologicznych reakcji na THC, nie miało to nic wspólnego z zaburzeniami lękowymi i deprechą. W tym przypadku chodziło o zastosowanie doraźne, żeby uspokoić serce. Prozac ma się do podragowej tachykardii mniej więcej tak jak leki przeciwko nadkwasocie do depresji.
  • 12 / 2 / 0
leiche pisze:
Fluoksetyna jest lekiem psychiatrycznym, inhibitorem wychwytu zwrotnego serotoniny, o czym na pewno wiesz. Stosowana jest w depresji, ale też w depresji lękowej z lękiem uogólnionym albo napadowym. Beta-blokery natomiast są lekami stosowanymi w kardiologii, a w terapii przeciwlękowej stosuje się je objawowo, dla zwalczenia typowych objawów kardiologicznych (dawniej mówiło się o czymś takim jak "nerwica serca", nie wiem, czy ten termin jeszcze funkcjonuje). dcm pytał o zbicie konkretnych fizjologicznych reakcji na THC, nie miało to nic wspólnego z zaburzeniami lękowymi i deprechą. W tym przypadku chodziło o zastosowanie doraźne, żeby uspokoić serce. Prozac ma się do podragowej tachykardii mniej więcej tak jak leki przeciwko nadkwasocie do depresji.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem wcześniej.. ;]
To było subiektywne zdanie dotyczące leków i jarania trawy.
Nie truj się.

Nie ma sensu.

Zostaniesz lekomanem.

Fajnie było.

Jednak nie ma sensu.
Jesteś widzę zbyt przewrażliwiona na nieuwagę ćpunów, ale nie zapominaj, że nie każdy jest takim idiotą na jakiego się wydaje.

Jeśli chodzi już o specyfiki, które pomogą naszemu forumowemu koledze w paleniu marihuany.. ta.. to polecam walerianę bo jeśli chodzi o propranolol to już bardziej tachykardia napadowa.

Pozdrawiam
  • 124 / / 0
Nieprzeczytany post autor: John »
From ass to face pisze:
Ostatnio przeczytałem we "Wproście", że to gówno nadaje się do ćpania.
Może chodziło o pridinol?
  • 1111 / 17 / 0
From ass to face pisze:
Jeśli chodzi już o specyfiki, które pomogą naszemu forumowemu koledze w paleniu marihuany.. ta.. to polecam walerianę bo jeśli chodzi o propranolol to już bardziej tachykardia napadowa.
Waleriana może okazać się znacznie za słaba. I czym jest tachykardia po trawie, jeśli nie swojego rodzaju napadem tachykardii?

Dobra, myślę, że w temacie propranololu odpowiedziałam już wyczerpująco, więc umywam ręce.
  • 12 / 2 / 0
Propranolol.

A co do waleriany.. to polecam nervomix- on ma tam jeszcze inne badziewia. W większych niż poleca farmaceuta ilościach powinno stykać na zbyt dużą paranoję i tachykardię.
ODPOWIEDZ
Newsy
„Adwokat od trumien na kółkach” i jego żona z zarzutami w sprawie narkotyków

Znany łódzki prawnik, nazwany przez media „adwokatem od trumien na kółkach”, ponownie ma problemy z prawem. Paweł K. został w kwietniu, nieprawomocnie, skazany przez sąd w Olsztynie za spowodowanie śmiertelnego wypadku na drodze z Jezioran do Barczewa. W wypadku zginęły dwie kobiety.

„Czyste” e-papierosy mogą być bardziej szkodliwe niż aromatyzowane

Aromatyzowane e-papierosy są bardziej pociągające dla młodzieży i młodych dorosłych, dlatego też w wielu miejscach – w ramach walki na nałogiem – wprowadza się ograniczenia czy zakazy sprzedaży tego typu produktów. Naukowcy z Yale University. Boston University oraz University of Louisville porównali skutki wdychania „czystych” liquidów z aromatyzowanymi oraz z niepaleniem. I okazało się, że te „czyste” są pod pewnymi względami bardziej szkodliwe dla zdrowia.

Właściciele sklepów z marihuaną pozywają stan. Urzędnicy pomylili się przyznając im licencję

Grupa kilkunastu punktów sprzedaży marihuany w Nowym Jorku wniosła w piątek pozew przeciwko stanowi. Właściciele domagają się uznania, że lokalizacje ich sklepów są zgodne z prawem pomimo błędu urzędników, którzy przyznali, że przez lata źle interpretowali przepisy dotyczące minimalnej odległości od szkół. Sprawa trafiła do stanowego sądu najwyższego w Albany.