Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 254 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: eikrl »
Nie zaczynaj z opiatami, to jest po pierwsze i najważniejsze. Po drugie, ja jechałem od pierwszego razu 150mg, i już za pierwszym razem "fajnie" się poczułem (pierwszy raz z opiatami to był).
Uwaga! Użytkownik eikrl nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 377 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: gofel »
"wyrabianie receptorów" ma swoje podłoże naukowe,
jest to opisane na przykład przy morfinie, że działa dwufazowo, przy pierwszorazowym podaniu (inicjacja opiatowa) pobudza ośrodek wymiotny natomiast w późniejszym etapie działa już przeciwwymiotnie...
z kodeiną pewnie jest podobnie, wiem ze w wyrabianiu receptorów nie chodzi o rzyganie tylko o brak euforii, ale akurat tą wzmiankę z wymiotami pamiętam, nie chce mi sie teraz tego szukać ale postaram się znaleźć w jakichś źródłach fachowych OCB i to tu napisze

u mnie na przykład koda zadziałała dopiero za 6 razem, przyjąłem wtedy po raz 3 dawkę 350 i poczesało koncertowo, ale to może dlatego ze wtedy zajarałem zielsko do kody, zauważyłem ze u mnie koda zdecydowanie słabiej działa bez ziela, tramadol tak samo....

tak BTW to wiecie skąd wzięła się nazwa endorfina???
"endogenna morfina" to wszystko wyjaśnia :)

pozdro
Uwaga! Użytkownik gofel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 2011 / 123 / 0
Nieprzeczytany post autor: jacok »
dzięki wielkie, brzmi to już dużo rozsądniej. Podrzuć jeszcze jakiś link albo nazwę literatury, z chęcią bym się z czymś takim zapoznał.
Świat stracił kolory.

Hurra, diese Welt geht unter
  • 1285 / 31 / 0
Nieprzeczytany post autor: ksionc »
cynko pisze:
Witam

Chciałem spróbować kodeiny ale przeczytałem że najpier trzeba wyrobić sobie receptory. Czy do ich wyrabiania wystarczy że bede jeść przez kilka dni po 75mg kodeiny? Tyle wystarczy czy trzeba 150mg?

Pozdrawiam
cynko nie kupuj biletu w jedną stroę
z tego wychidzi 1 na 100
1 na 100
Uwaga! Użytkownik ksionc jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3523 / 54 / 0
ksionc pisze:
cynko pisze:
Witam

Chciałem spróbować kodeiny ale przeczytałem że najpier trzeba wyrobić sobie receptory. Czy do ich wyrabiania wystarczy że bede jeść przez kilka dni po 75mg kodeiny? Tyle wystarczy czy trzeba 150mg?

Pozdrawiam
cynko nie kupuj biletu w jedną stroę
z tego wychidzi 1 na 100
1 na 100
a po co wychodzić ? Czy wchodzenie oznacza brak wyjścia ? nie, nie zauważyłem. Po sobie oczywiście,
GG 11510053
Piszcie kiedykolwiek

Wszystko co napisałem na tym forum to prawda; opisywane sytuacje miały miejsce..
  • 287 / 7 / 0
Dobrze chłopaki, że się tak przejmujecie losem kolegi ale podejrzewam, że jeszcze przed założeniem tego tematu on już dokonał wyboru. Wybrał jebany bilet w jedną stronę i trudno - teraz sam będzie musiał sobie radzić. Proponuje wrócić do tematu. Coś faktycznie musi być z tym "wyrabianiem receptorów". Jak i większość osób, pełne działanie kody odczułem dopiero za 4-5 razem (dawka była jednakowa przy każdej próbie - 150mg). Faktycznie, przydały by się jakieś fachowe źródła na ten temat. Sam skłaniam się ku opcji, że coś takiego istnieje, nie wiem tylko jak to wytłumaczyć.
Uwaga! Użytkownik khabarakH nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 377 / 15 / 0
Nieprzeczytany post autor: gofel »
niestety jak na razie moje poszukiwania nie przyniosły oczekiwanych rezultatów,
przestudiowałem odpowiednie rozdziały w tej książce -> http://wysylkowa.pl/ks887248.html
i niestety nic nowego sie tam nie dowiedziałem, jest to książka z której uczą sie nasi przyszli lekarze ale jak ją zobaczyłem to już sie nie dziwie ze doktory są niedouczone i niekompetentne, piszą tam miedzy innymi ze DXM nie ma działania psychoaktywnego a morfina podana doustnie nie wywołuje euforii,

ale do rzeczy, jedyne co tam znalazłem dotyczyło morfiny bo kodeina jest tam potraktowana po macoszemu,
napisali ze przy pierwszorazowym podaniu morfiny u wiekszości badanych nie wywoływała ona euforii natomiast powodowała uspokojenie, senność i wymioty, dopiero po kolejnych dawkach euforia była odczuwalna,
co ciekawe u osób które cierpiały z powodu silnego bólu euforia była wywoływana już za pierwszym razem,

zjawisko to nie zostało wyczerpująco wyjaśnione ale wiemy ze wiąże się ono z tym ze opioidy wywołują działanie hamujące oraz pobudzające na receptory opioidowe, zależy to od dawki, nic więcej sie niestety nie dowiedziałem

poszukam jeszcze w jakichś książkach dla farmaceutów bo te lekarskie to lipa totalna,

dowiedziałem się jednej ciekawostki, mianowicie ultramałe dawki naloksonu nasilają działanie przeciwbólowe oraz euforyzujące opioidów, związane jest to właśnie z tym hamującym oraz pobudzającym działaniem na receptory opioidowe ale po raz kolejny nie znalazłem wyczerpującego wyjaśnienia, to są podobno jakieś najnowsze badania więc najlepiej by było poszukać jakichś anglojęzycznych prac naukowych na ten temat,
zobaczymy, pewnie jeszcze kiedyś się za to zabiorę i postaram się znaleźć odpowiedzi na nurtujące nas wszystkich pytania ;)

pozdro

EDIT: dodam jeszcze ze z tego co tam wyczytałem wynika ze na przykład żeby zapowiedz tego początkowego działania wymiotnego majki podaje się dawkę 10-30 mg doustnie, to za mało żeby wywołać nudności ale wystarcza żeby przy następnym podaniu już większej dawki nie doszło do nieprzyjemnych konsekwencji

to jest w jakiś sposób te "wyrabianie receptorów" więc jeżeli chodzi kodę to moim zdaniem minimalna dawka powinna wynosić 100-150 mg i dopiero po kilkukrotnym jej przyjęciu można zacząć zwiększać dawki,
nie ma sensu pracować sobie obrazu na wysoką tolerkę...
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008 przez gofel, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik gofel nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 329 / 2 / 0
Nieprzeczytany post autor: Guść »
cynko pisze:
Czy do ich wyrabiania wystarczy że bede jeść przez kilka dni po 75mg kodeiny? Tyle wystarczy czy trzeba 150mg?
Spróbuj 400, tak dla pewności.
Excellence.
  • 319 / 2 / 0
Hm ja zrobiłem tak:
- 1 raz 150 mg - bez fazy
- 2 raz 135 (podebrane z dziadkowej apteczki, bez jednej tabletki) - wyjebało w kosmos mimo iż ważyłem wtedy ok 90 kg. U niektórych działa za pierwszym, a u innych za 10 razem. Nie ma reguły, ale przeciętnie jest to 2-5 raz. Jak zadziała to od razu poznasz, że wyrobiłeś receptorki :-) .

EDIT: ponoć w dniu po deksowej nocy kodeina działa za pierwszym razem, ale nie wiem, czy to prawda. Polecałbym w nocy 5-7mg/kg DXM i kodeine zarzyć ok 18-21 godziny. Zrobiłem tak i działała o wiele mocniej.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008 przez Piroman, łącznie zmieniany 1 raz.
Uwaga! Użytkownik Piroman nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 432 / 13 / 0
kodeina podana osobie, która nie posiada wyrobionych receptorów, zadziała prawidłowo przeciwbólowo. Jednak osoba ta nie doświadczy euforii, a jedynie uspokojenie. Mogą się pojawić też efekty uboczne jak mdłości, rzyganie.

kodeina podana osobie, która posiada wyrobione receptory, zadziała odpowiednio przeciwbólowo, będzie też euforia, działania uboczne będą znacznie mniej nasilone lub ich nie będzie.
Uwaga! Użytkownik c0deine nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
92% czy 1,9%? Jak nagłówki zmieniają odbiór badań o marihuanie

W ostatnich tygodniach w medium Medonet pojawił się alarmujący nagłówek mówiący o „92% wyższym ryzyku poważnych zaburzeń psychicznych u młodych osób używających marihuany”. Taka liczba silnie działa na wyobraźnię i niemal automatycznie wywołuje emocjonalną reakcję czytelnika. Zanim jednak potraktujemy ją jako dowód nadciągającej katastrofy zdrowotnej, warto przyjrzeć się samemu badaniu, jego metodologii oraz temu, co w języku statystyki ta liczba faktycznie oznacza.

Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży

Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.

Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie

Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.