Żebyś sobie uzmysłowił, że to nie jest takie proste, to powiem ci że wychwyt zwrotny serotoniny blokuje m.in. kokaina, DXM, tramadol. MDMA odwraca działanie wychwytu zwrotnego, a z kolei antydepresanty z grupy SSRE powodują zwiekszenie wychwytu zwrotnego, mimo to działają antydepresyjnie, choc możnaby mniemać że powinny powodować depresje.
Myśle, że dla szarego człowieka dostepne jest max. 10% wiedzy z zakresu farmakologii, niestety, tak jak i w innych naukowych dziedzinach. Prawda jest taka, że ludzie, nie mogą dla dobra całego systemu wiedziec za dużo. Prawda jest taka, że system robi wszystko abyśmy wiedzieli jak najmniej.
SAMURAJOGURT.BLOGSPOT.COM
Pozdrawiam
jakie dostales dawkowanie? cos mi sie wydaje ze moja dr jest lekko pierdolnieta dostalem velaxin er a mam brac 1 tabse rano i jedna wieczorem
ale tak wogole to nie chciala mi dac NIC a to dlatego ze sam odstawilem moklobemid i powiedziala ze mam sie zastanowic nad swoim postepowaniem i wysyla mnie na psychoterapie
Tak sobie mysle, ze na klopoty ze snem po SSRI / SNRI przeciez idealnym rozwiazaniem moglaby byc zwykla melatonina? Chyba na tym polegaja te problemy, ze w zwiazku ze zmniejszeniem wychwytu zwrotnego serotoniny, organizm ma mniejsze mozliwosci metabolizowania jej na melatonine... Wiec w przypadku antydepresantow branie melatoniny na noc mogloby byc strzalem w 10 i zlikwidowac kompletnie wszelkie problemy...? Mam racje? Ktos to probowal na sobie?
I odpowiedzcie prosze na ta moja teorie z melatonina. Bo co jak co, ale chociaz pierdolony sen moglby mi sprawiac przyjemnosc.
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Irvin Rosenfeld: Człowiek, który wypalił 120 000 jointów od rządu USA
Wyobraź sobie, że co 25 dni listonosz puka do Twoich drzwi i wręcza Ci przesyłkę od rządu federalnego. W środku nie ma jednak pism z urzędu skarbowego, lecz metalowa puszka przypominająca opakowanie od kawy. Po jej otwarciu widzisz 300 starannie skręconych jointów.
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?
W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.
Marihuana wpływa na chorych odwrotnie niż na zdrowych. Jest nadzieja na nową terapię?
Używanie konopi indyjskich wiąże się z łagodniejszymi objawami choroby afektywnej dwubiegunowej (ChAD) – wynika z badań opublikowanych na łamach „Translational Psychiatry”. Okazuje się, że na osoby z ChAD konopie mogą wpływać odwrotnie niż na osoby zdrowe. Autorzy badań przestrzegają jednak przed wyciąganiem zbyt daleko idących wniosków (czyli na przykład przez zalecaniem chorym stosowania konopi). Mimo to w ich ocenie uzyskane wyniki powinny stanowić przyczynek do dalszych, zakrojonych na szerszą skalę, analiz.