twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 1736 / 18 / 0
o kurwa CAny co ty pierdolisz :O
Czyli gościu wyżej ma sobie kupić świetlówki bo są 16 razy tańsze od HPS"a 400W którego już ma?

Pozatym niewiem, może to ja hujowo licze ale jak ktoś ma boxa jakies 90 x 80 (tak na hps 400W) i jak sam mówisz taniej mu wyjdzie zakup świetlówek to:
optimum to: 43200 lumenów co dostarcza HPS 400W (za 150-300zł na allegro z całym zestawem)
świetlówki 23W philips kazda 1500lumenów, do oswietlenia takiej samej powierzchni potrzeba 29 świetlówkek.
koszt jednej swietlówki to około 12zł co daje nam w sumie około 350zł.
No i do tego potrzebujemy jeszcze odbłyśnik i oprawki E27

Naprawne niechce mi sie szukac ceny za oprawki do tych lamp i liczyc ile metrow kabla potrzeba pisac jak bardzo 29 takich lamp by sie grzalo (napewno bardziej niz HPS) i stracony czas na zmontowanie tego. Niewiem jak u ciebie ale ja staram sie nie tracic swojego czasu na niepotrzebne rzeczy...
No i jeszcze dochodzi sprawa ile to bedzie zużywać prądu. Jeśli ty uprawiasz pod dachem rodziców i masz w dupie bo ty nie placić to jak dlamnie mozesz to oświetlać zwyklymi żarówkami ale chyba nie oto w tym chodzi...

Widać znowu pierdolisz głupoty... Jak znowu cos bedziesz chciał pisac to sie zastanów 10x i lepiej nie pisz jak masz pisać głupoty tylko po to żeby pokazać ze "masz swoja racje"...

Pozatym czekam na to aż udzielicie mi odpowiedzi na moje pytania w moim poprzednim poście.
A jesli nie odpowiada wam że tutaj przeklinam to idzcie na inne forum bo to jest od 18 lat ;) hahahahah (ale teraz zajebałem ;) )
Piotrek uczy, Piotrek radzi, Piotrek nigdy Cie nie zdradzi!
  • 243 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CANY »
Spójrz co pisze że używać ich można z 2 tygodnie, a przez 2 tygodnie roślina się tak nie rozrośnie że będzie potrzebować od razy metra powierzchni,

spójrz na moje roślinki, 25/26 wrzuciłem nasiona do wody a dziś mam takie,
*tylko jeden kompakt 24W
*wentyl stale chodził
*dużo wilgoci
*biohumus od 3-5 dnia życia

dodam że roślinki stoją na podstwakch tak żeby miał 4-5 cm do lampy
  • 243 / / 0
Zwykły freebie od Gypsego 2 sztuki Skunk#1 X Durban Poison, 50 dzień flow, jedną roślinę innego gatunku wyciąłem wczoraj, a dziś zostały tylko 2, nawóz plankton do kwitnących i multivit, a na weg biohumus, HPS 100W i 0,2m^2.
  • 243 / / 0
foto 2
  • 243 / / 0
foto 3
Ostatnio zmieniony 06 czerwca 2006 przez CANY, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1736 / 18 / 0
n cany ładne rośliny...

Tylko nadal nie rozumiem dalczego nie można odrazu dawać HPS'a jesli ktoś ma?
na 14 dni wega chyba HPS wystarczy, oczywiscie odpowiednia temperatura itp itd...
Ogólnie to jedyna różnica jaką spostrzegłem i której daje racje to to ze HPS ma troche złe widmo i dużo sie marnuje na młode rośliny, dodatkowo w lampach poniżej 400W (400W> sa specjalistyczne do wyboru) jest za mało widma niebieskiego przez co rosliny sie troszeczke bardziej wyciagają ale poprzez cały wzrost...
Za to ludzie używający świetlówek mają o wiele niższy plon od ludzi ktorzy uzywaja HPS...
Te wszystkie lampy rtęciowe są tylko dlatego tak "reklamowane" bo przy nich rosliny rosna szybciej ale z drugiej strony przy normalnych 14 dniach przy hps'ie lampą rtęciową możemy to skrócić do ja wiem? 10?

Takie jest moje zdanie dlatego nie widze różnicy dlaczego przy świetlówkach by miało rosnac a przy HPS;ie nie...
I wytłumacz mi dlaczego a nie pokazuj foty swoich ładnych roślin bo to niczego nie udowadnia...

Pozdro
  • 243 / / 0
Korlic może ty też się wypowiesz, wkońcu znasz trochę ten nasz temat.
  • 44 / / 0
po 2 dniach od napisania mojego postu roślinka nic nie urosła. Liście też stoją w miejscu. Tymczasem zmieniłem lampę na kompakt 24W, akurat miałem w domu taki, więc nie było problemu. Zobaczymy czy to coś da, ale ja już nie wiem, co się dzieję z tą rośliną. Żyje już 15 dni,a wygląda jakby miała 3 :/
Mieliście może kiedyś podobne przypadki ?
Uwaga! Użytkownik mateks1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1736 / 18 / 0
dawaj ja na parapet... - moze roslina poprostu ma wade genetyczna (o takich tez slyszałem :rolleyes: )

Cany niema co sie kłucić. Jeśli ktokolwiek ma tutaj wkroczyć to najlepiej Fubar bo on sie na tym wszystkim zna baaardzo dobrze ze strony teoretycznej i troche z praktycznej...

Fakt jest faktem ("chyba przyznasz racje) ze lampa HPS jest lampą najbardziej uniwersalna do uprawy roślin i najbardziej wydajną. Jak ktoś sobie jeszcze moze pozwolic na 400W albo wiecej to kupuje lampe (zarowke) ze zmienionym widmem swiatla i ma elegancko...
  • 44 / / 0
otóż niestety chyba musze pogodzić się z myślą, że to już koniec życia mojej roślinki. dzisiaj całkowicie opadła oraz troche wyblakła. jednak nadal nie wiem co jest powodem umierania roślinki (bo już chyba nie da się jej uratować) może ktoś zna odpowiedź ? acha ostatnio zauważyłem że w boxie wilgotność wynosi około 20%. Czy to nie za mało? Czy mógłbyć to powód nie rośnięcia roślinki? a jak tak to jak podwyższyć tą wilgotność, żęby następne cannabisy mi nie umierały. czekam na odpowiedź. poniżej zamieszczam dwie fotki:
[img]C:\Documents%20and%20Settings\AK-47\Pulpit\DSC03018.JPG[/img]
[img]C:\Documents%20and%20Settings\AK-47\Pulpit\DSC03031.JPG[/img]
Uwaga! Użytkownik mateks1 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.

Ukraińce przemycającej narkotyki na Bali grozi kara śmierci przez rozstrzelanie

21-letnia Kateryna Wakarowa jest oskarżona o wwiezienie narkotyków na Bali. Kobieta może zostać za to skazana na karę śmierci przez rozstrzelanie.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.