uprawa na dworze lub w szklarni poprzez użycie specjalnych technik
ODPOWIEDZ
  • 12 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Tomash »
O F piste jeża !! odkryłeś kolumbię !! Brawo!! Tylko dziwne że to samo odkrył każdy kto chociarz raz był w większym sklepie ogrodniczym i spędził tam więcej niż czas zakupu kilku worów ziemi.
Co do kiełkowania na spocie - absurd.
Co do pchania wykiełkowanej rośliny na spot - absurd, nieco mniejszy ale jednak nadal. W końcu wiadomym jest że opady, zła (kwaśna gleba) albo chociażby pies Ci na to naszcza i kiełek nie przeżyje. Już nie mówiąc co będzie jak się przesuszy.
Jak nie wiesz co zrobić z nasionami a nie masz połudiowego parapetu do dyspozycji - ja mam ze cztery - to zainwestuj w lampkę jakąś i wsadź w jakąś małą szafke - widziałem komore do kiełkowania z jednego kompakta i pufy ;)
Kiedy roślina będzie miała już ze 3-4 piętra liści będzie nie do powstrzymania ;)
Pozdrawiam.

p.s. Ja tam i tak zwykle używam klonów :D
Tomash.
  • 3 / / 0
Nie mam opcji kiełkowania w domu, więc własnie sie szykuje do wysiewu na spocie, temp ok i w ogóle. Chce nasionka wrzucic do ziemi kwiatowej i dac pod agrowłóknine. Oczywiście zanim je wrzuce do gleby zamocze w wodzie na 1-2 godz.
Potrzebuje rady od ludzi z wyobrażnią.
Problem polega na tym ze ziemie przez pierwszy tydzień trzeba utrzymywać wilgontą. Myślałem wiec o zastosowaniu doniczek lub kubeczków po joguratach, po 1 na nasiono- woda nie bedzie uciekać. Jednak gdy spadnie deszcz to boje sie ze nasiona beda 'pływały' w tych kubeczkach. Nie wiem czy lepiej może po prostu zrobić to bez doniczek.
Może sa inne sposoby by utrzymać glebe wilgotną ?
Poza tym zastanawiam sie czy siac przed deszczami - choć troche zimniej-
nie trzeba by ciagle zapiepszac na miejscówkę, czy lepiej gdy pogoda przez jakis czas bedzie słoneczna?
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
Nałóż na glebe w której będzie nasionko butelke z uciętym dnem. Woda będzie parowała i skraplała się na ściankach butelki po czym skroplona będzie spływała z powrotem na glebe, a deszcze nie będą lały na to miejsce gdzie będzie nasionko. Tym sposobem powinieneś utrzymać wilgoć na stałym, dość wysokim poziomie.
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
Nałóż na glebe w której będzie nasionko butelke z uciętym dnem. Woda będzie parowała i skraplała się na ściankach butelki po czym skroplona będzie spływała z powrotem na glebe, a deszcze nie będą lały na to miejsce gdzie będzie nasionko. Tym sposobem powinieneś utrzymać wilgoć na stałym, dość wysokim poziomie.
  • 89 / / 0
Nieprzeczytany post autor: koyot »
hm choc nigdy nie kilkowałem na spocie to ja bym zrobił to tak:

kilekluje w domu...(chyba na tyle mozesz sie zdobyc)
gdy wyjda kielki ide na spota daje 1cm pod ziemie, przykrywam butelka 1,5 l (odciaty spod), podziurkowana bedize utrzymywała wilgoc w razie deszczu bedzie chronic przed zalaniem...w marketach sa automatyczne podlewarki za 6,5 za 3szt...polega na to odrwoconej butelce z specjalna koncowka...uzyłbym tego(wlozył obok)...lub poprostu dziennie chodził na spota przez pierwsze dni i podlewac malenstwa

z tym rzuceniem na 1-2h do wody to zamało czasu...bez sensu...nasionko musi przynajmniej 12-24h lezec w odchlorowanej wodzie

jesli spot mialbym daleko zrobił bym tak:

kilkuje w domu...gdy wyjdzie daje do małej doniczki a najlpiej kubka po jogurcie(małym) lub jeszcze w czyms innym co by sie w oczy nie rzucało a spelniało role doniczki...a dlatego nie zrwacało uwagi bo zamiast sadzic na spota nosił bym na jakies upatrzone miejsce...jakis osloneczniony nieuzytek(skarpa, za garaze, dach, czubek drzewa)...w nocy jesli pogoda zła(niska temp, deszcze) spowrotem na konspirancie na chate i tak az do rozwiniecia 2-3 pieterek...nastepnie na spot i jechane
Uwaga! Użytkownik koyot nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
jerozolima
  • / / 0
Nieprzeczytany post autor: jerozolima »
.
Ostatnio zmieniony 20 kwietnia 2008 przez jerozolima, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 53 / / 0
Nieprzeczytany post autor: msd »
Ja tez nie mam warunkow do kielkowania w domu. Wrzucilem pestki na ok 20 godzin do kieliszka z mineralka. Potem przewiozlem na spota. Robilem mieszanki ziemi kwiatowej z ziemia zastana. Podlalem woda z biohumusem. Wiekszosc wykielkowala po ok 5 dniach.

Na pewno mi przyfarcila pogoda, kiedy sadzilem bylo pow 24 stopni w dzien. Teraz tez jest nienajgorzej bo wszystko sie samo podlewa ;)

Metoda nie jest zla. Woda wbrew pozorom nie ucieka wcale szybko. Ja podlalem nasionko 300 ml wody i jak przyjechalem po 3 dniach ziemia byla jeszcze wilgotna, mimo ze bylo cieplo i slonecznie.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Narkotyki ukryte w papierze? Naukowcy wzięli pod lupę listy płynące do więzień!

Naukowcy z Politechniki Krakowskiej pracują nad innowacyjną metodą wykrywania substancji psychoaktywnych, która może znacząco usprawnić działania służb i laboratoriów. Ich celem jest stworzenie prostego, szybkiego i niedrogiego testu opartego na zjawisku fluorescencji, czyli emisji światła przez odpowiednio przygotowane związki chemiczne.

Oświęcim. Zasnął na ławce miał przy sobie torbę narkotyków

Policjanci z Ogniwa Patrolowo-Interwencyjnego oświęcimskiej komendy Policji podczas patrolu zatrzymali 18-letniego obywatela Ukrainy. Nastolatek posiadał przy sobie torbę z kilkoma rodzajami narkotyków. Jest podejrzewany o posiadanie znacznych ilości środków odurzających.

Utylizacja medycznej marihuany w Krakowie. Urzędowe plomby i specjalny nadzór

Medyczna marihuana oraz leki zawierające środki odurzające i substancje psychotropowe nie mogą po prostu trafić do zwykłego kosza na śmieci.