Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 170 / 4 / 0
Co sądzicie o paleniu piołunu podobno jest calkiem fajna faza jak sie zjara odpowiednią ilość probowal juz ktos tego

Znalazlem tez na necie sposób na extrakcje podobno dziala ale na 100% pewny nie jestem

Sposób na extrakt :
50 gram piołunu zmielić na proch , zalać 200 ml spirytusu pozostawić w ciepłym miejscu na 5 dni często mieszając , przefiltrować przez filtr do kawy , alkohol odparować , można do mazi jaka powstanie dodać 1 gram pokruszonego piołunu i palić w dużej fajce wodnej . Wystarczy na 2 osoby . Przy częstym stosowaniu odczucia są coraz silniejsze , ale nie należy przesadzać tujon jest podobno niezdrowy .

Troche nieoplacalne chyba lepiej palić sam piołun :-) Mysle ze jakby sie dalo mniej spirytu tez by bylo ok
  • 313 / 5 / 0
Nieprzeczytany post autor: Norberto »
Piołun zmieszany z tytoniem daje świetne efekty. Czytałem, że pół na pół z kocimiętką działa jeszcze mocniej.
Jest niedrogi i dostepny we wszystkich sklepach zielarskich. Dobra alternatywa.
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 77 / 3 / 0
Nieprzeczytany post autor: QQQ »
Palenie czystego piołunu jest zwykłą stratą czasu , co innego z extraktem ten działa na mnie bardzo wyraźnie i pozytywnie . Kupiłem wałaśnie nasionka piołunu , może ktoś wie jak się uprawia tą roślinkę ? Podobno można zwiększyć ilość tujonu odpowiednio ją hodując ?
Uwaga! Użytkownik QQQ nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 313 / 5 / 0
Piołun jest hwastem na polach. Nie wymaga niczego. Ani dobrej gleby ani regularnego podlewania. Jak zasiejesz w doniczce i bedziesz utrzymywał wilgotność to napewno będzie duży i ładny.
Uwaga! Użytkownik Norberto nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 654 / 14 / 0
Nieprzeczytany post autor: Gum@ »
Ej ja kupiłem paczke piołunu (taki w herbatkach do zaparzenia-nie wiem czy taki się nadaje) i paliłem go w lufce z kumplem. Spaliliśmy chyba 5 lufek jedna za drugą i kompletnie nic nie poczułem a dalej palić nie mogłem bo smak tego dymu był bardzo duszący:/ Powiedzcie jaki piołun może na mnie zadziałać??? Są jakieś rodzaje piołunu czy co??
  • 313 / 5 / 0
Ten z herbatki to troche lipa. W herbatkach ekspresowych są zawsze same tak zwane "zmiotki" czyli to co sie skruszylo jak robili te "sypane". Powinieneś kupić sobie w zielarskim torebke piołunu. Kosztuje jakies 8 zł cała torba. Sam to nie działa za specjalnie. Zmieszaj z czymś, tytoniem lub innym zielem.
  • 21 / 2 / 0
Jakie dzialanie ma ekstrakt (2 paczki piolunu zalane acetonem po 2 tygodniach przecedzenie przez sito i odparowanie acetonu zostaje tujonowy hasz :cool: ) ?
  • 21 / 2 / 0
ja ten ekstrakt piolunu zamierzalem palic a tataraka wciagac lub zuc albo tez palic
jezszcze raz jakie dzialanie ma palony piolun ?
  • 108 / 6 / 0
Cytat z książki zielarskiej :
"Zbyt duże dawki lub długotrwałe stosowanie wyciągów z piołunu, ze względu na obecność w olejku tujonu może powodować zawroty głowy, agresywność, przedłużające się krwawienia z dróg rodnych u kobiet, a nawet poronienia"
Radziłbym zbadać bliżej ten tujon, mi się jakis neurotoksyczny wydaje... Więcej zawiera go np. Wrotycz (Tanacetum vulgare) i dlatego nie stosuje się go już wewnętrznie.
Co do chmielu to właśnie niedawno miałem o nim na botanice i postanowiłem że musze spróbować. Poza szyszkami surowcem są też gruczoły (Glandulae lupuli)- takie włoski jak na żeńskich kwiatach konopii, otarte z szyszek(myślę że dobry materiał na hasz :cool: ).
Z innej ksiąki zielarskiej o chmielu:
"Zalecany głównie jako środek uspokajający w stanach wyczerpania nerwowego, nadmiernej pobudliwości nerwowej, bezsenności, ogólnym osłabieniu, nadmiernej pobudliwości płciowej(!!).[...] W wielu przypadkach lupulina jest bardziej skutecznaod waleriany. Jej działanie określane jest często jako hipnotyczne."
Ze Stefana Familiarza o chmielu:
"...ma moc uśmierzającą boleści, które z gorącej przyczyny pochodzą, a tak ma moc ugaszającą ognistego zapalenia, a czyni wolność żywota."
http://breakcore.pl/
  • 108 / 6 / 0
Nieprzeczytany post autor: blymyzystyfy »
O absyncie i tujonie trochę (po angielsku)
http://chemweb.calpoly.edu/chem/bailey/ ... inthe.html
http://breakcore.pl/
ODPOWIEDZ
Newsy
Ulubiona muzyka uruchamia układ opioidowy mózgu

Słuchając ulubionej muzyki odczuwamy przyjemność, niejednokrotnie wiąże się to z przeżywaniem różnych emocji. Teraz, dzięki pracy naukowców z fińskiego Uniwersytetu w Turku dowiadujemy się, w jaki sposób muzyka na nas działa. Uczeni puszczali ochotnikom ich ulubioną muzykę, badając jednocześnie ich mózgi za pomocą pozytonowej tomografii emisyjnej (PET). Okazało się, że ulubione dźwięki aktywują układ opioidowy mózgu.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).