Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 11 / 4 / 0
Wczoraj szczyrk 15 szt w 4 osoby- WTF? Co do sezonow to moj debiut w 2009 piekny...jedna laka tak sypala ze suszu do lata 2010 jeszcze starczylo. Rok temu lipa totalna ale wypraw tylko kilka.. w tym roku wzmozony wysilek mnie i znajomych a suma zbiorow ciagle dwucyfrowa. Wniosek: albo sezon kiepski na slasku albo wciaz za malo wysilku na szukanie nowych "miejscowek".
  • 1392 / 10 / 0
Szczerze mówiąc, u mnie nie jest najgorzej, ale za to specyficznie. Mam 4 miejscówki, na trzech z nich znalazłem w tym sezonie 1-5 sztuk i tyle, od połowy września. Czwarta od tegoż samego terminu daje co ok. 4-5 dni po 30, 40, raz 60 i 80 sztuk. Liczę, że pozostałe odpalą do jakichś deszczach, których na razie próżno wyczekuję. Ja zbieram 3 lata, więc się nie wypowiem co do poprzednich sezonów.

A dziś: 81 zebrałem, kilka naprawdę wielkich, a 50 zostało na łące. Jak na ten sezon, jestem bardzo usatysfakcjonowany dzisiejszym zbiorem. Największy okaz - 20cm, mój rekord .:cheesy:

[ external image ]
  • 4 / / 0
Okolice Warszawy, wczoraj ok. 30 sztuk, dziś prawie 60. Wszystkie w małej zielonej trawce lub w mchu, w wysokiej trawie nic. Dziwie się, że w tym roku praktycznie nic nie rośnie w jeżykach, najwyżej obok. Zostawiłem sporo zapałek, więc jeszcze nie koniec sezonu. Trzeba szukać w miejscówkach, które nie obrodziły w poprzednich sezonach, można się zdziwić :-D
  • 392 / 4 / 0
Ja częstochowskie lasy i łąki objeździłem ale niestety nic. Może jakiś Święty mi pomoże gdzie szukać koło Cze-wy??? Help
  • 319 / 1 / 0
Pod Kołobrzegiem 40szt
  • 91 / 4 / 0
Śląsk-okolice Gliwic,ledwo 60 sztuk w 1,5h,gdzie 2tyg temu było to 280 w takim samym czasie :-(
  • 1384 / 13 / 0
ale kurwa łąkę trafiłem(zach-pom)i to zupełnym przypadkiem-jadąc autem zatrzymałem się-poszedłem sie odlać-patrze-ŁYSICA
No to ide dalej.Zebrałem 40szt w10minut-koleżcy się rzucili-w kolejne15minut najebaliśmy 100.Zjedliśmy i jechaliśmy do mnie-normalnie zajmuje trasa ok15minut-ale był kurwa korek-no i nie dojechaliśmy :-) ,Kiedy mi się zaczęła kierownica"wyślizgiwać"z ręki(normalnie jebana była jak węgorz ;-) )postanowiłem że dojdziemy z buta-potem auta szukałem :-) Tak mnie wykurwiły zibeny.
Piękne miejsce-naprawde cudowne.
Tylko szkoda że tak puzno na nie wpadłem.Mam nadzieje że jeszcze do tego weekendu coś tam wyrośnie.

Własciwie to do kiedy trwa sezon na łysice?bo sporo osób pisze że się już kończą grzyby-to jak to w końcu jest?
No i czy po5dniach od poprzedniego zbierania-jest sens ruszać na to samo miejsce?
  • 319 / 1 / 0
No i czy po5dniach od poprzedniego zbierania-jest sens ruszać na to samo miejsce?
Nawet po 2-3 jest sens. Grzyby szybko rosną
  • 1392 / 10 / 0
Piroman pisze:
Nawet po 2-3 jest sens. Grzyby szybko rosną
Zależy, jakie mają warunki. Jak mało wody, to często się przez 4 dni ruszą koło centymetra, nawet te najmniejsze. W tym sezonie mam tak prawie za każdym razem, niestety.
  • 319 / 1 / 0
Przedwczoraj znalazłem 17 a dziś 40 w tym samym miejscu, jak wracałem to widziałem jak jakiś koleś zbiera grzybki, więc nie tylko ja zryam z tej łączki
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Alkohol a rak: Każdy łyk może zwiększać ryzyko nowotworów

Alkohol jest jednym z najczęstszych czynników ryzyka rozwoju raka, odpowiedzialnym za około 100 tys. przypadków rocznie w USA. Naukowcy odkrywają coraz więcej mechanizmów, przez które alkohol uszkadza komórki i przyczynia się do powstawania guzów. Choć spożycie alkoholu jest powszechne, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z powiązania między alkoholem a rakiem.

Prof. Marcin Wojnar o alkoholach 0%: Piwo bezalkoholowe podtrzymuje mechanizmy uzależnienia

Coraz więcej osób sięga po piwo bezalkoholowe, wierząc, że to zdrowy wybór. Czy na pewno? Prof. Marcin Wojnar tłumaczy, dlaczego „zerówki” mogą być poważnym zagrożeniem – zapraszamy do przeczytania wywiadu.

CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków

Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.