Dnia X złozyłem zamówienie na HPBCD zwiazek z rodziny cyklodekstryn ( nie jest to substancja kontrolowana w zaden sposób ) problem polega na czymś innym . Jak wiecie większość firm wymaga podania nazwę firmy która składa zamówienie , zamówiłem na firmę X ( która niestety w rzeczywistości istnieje lecz niestety nie mam z nią nic wspólnego ) nie chciałem podawać wymyślonej nazwy firmy gdyż czasami sprzedawcy weryfikują prawdziwość podanej firmy . Problem pojawił sie w momencie gdy przesyłka dotarła do Polski . Urząd celny zatrzymał przesyłkę i wysłał mi nastepująco wiadomość .
Niniejszym pragniemy poinformować, że nadeszła dla Państwa przesyłka którą Urząd Celny III w Warszawie zatrzymał do odprawy celnej.
Niniejszym wysyłamy Państwu kopię faktury, na której prosimy nanieść polską nazwę towaru oraz podać w miarę możliwości materiał, z którego został wykonany. W przypadku gdy towar jest elementem maszyny lub urządzenia prosimy o podanie nazwy maszyny lub jej przeznaczenia, ewentualnie taryfikacji wg Taryfy Celnej. Prosimy o pisemne określenie procedury celnej jaką ma być objęty towar, w przypadku braku ww. informacji towar zostanie objęty procedurą dopuszczenia do obrotu.\
Do upoważnienia wraz z załącznikiem nr 1 (sporzadzonego wg przesłanego wzoru ale nie na papierze termicznym należy dołączyć dokumenty firmy tj.:
• kopia zaświadczenia o nadaniu numeru statystycznego REGON,
• kopia zaświadczenia o nadaniu numeru identyfikacji podatkowej NIP,
• kopie KRS lub zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej
• kopia umowy spółki cywilnej lub jej fragment dotyczący sposobu i osób uprawnionych do reprezentowania spółki,
• oryginał potwierdzenia przelewu opłaty skarbowej 17,00 zł wykonanego na konto:
Urząd Dzielnicy Włochy M.St. Warszawy
77 10301508 0000 0005 5003 5049
• inne dokumenty określone w pkt 1-4 (jeżeli są wymagane, np. statut uczelni, instytutu),
1. W przypadku niezgodności adresów na fakturze i na zaświadczeniu REGON, prosimy o dołączenie do upoważnienia pisemnego wyjaśnienia, chyba że oba adresy widnieją w KRS lub wpisie do ewidencji działalności gospodarczej
2. Jeżeli do przesyłki jest wystawiona faktura PRO-FORMA prosimy o sprowadzenie faktury handlowej z numerem,a jesli towar jest bezplatny ma sie na niej znalezc zapis „free of charge”
podst prawna : Art.21 PC,art 218 RR EWG.
Wszystkie dokumenty prosimy niezwlocznie wyslac do nas faxem lub e-mailem ,natomiast w ciagu 6-ciu dni wyslac do nas oryginal upowaznienia wraz z zalacznikiem nr.1. na adres Agencji Celnej ul 17 stycznia 47
Przesyłka powinna być zgłoszona do odprawy celnej w ciągu 20 dni od daty przylotu (pods. prawna art. 49 pkt 1b Rozporz. Rady (EWG) nr 2913/92. Jeżeli nie zostanie nadane towarowi przeznaczenie celne w ww. terminie, dwudziestego dnia (licząc od daty przylotu) przesyłka zostanie zwrócona do nadawcy.
Informujemy, iż opłaty składowe bedą naliczane od każdej paczki w wysokości 5 PLN dziennie po szesciu dniach roboczych liczonych o dnia przylotu przesyłki. !!!!!!
3. Zlecenie dotyczące zmiany adresu doręczenia przesyłki i SAD-u prosimy przesyłać na oddzielnym piśmie (najpóźniej do czasu przesłania tłumaczenia faktury) z czytelnym podpisem dysponenta, zmiana adresu może spowodować wydłużenie czasu doręczenia przesyłki
Po odprawie celnej nasza ksiegowa P. Katarzyna Charcinska poinformuje Panstwa faxem o wysokosci dlugu celnego. Tel 22-6501948 e-mail : katarzyna.charcinska @europe.ups.com; -KOREKTY FAKTUR Dział Fakturowani i Rozliczeń tel. 022 -534-08-03 lub billingpoland@ups.com
Myślicie że da sie to załatwić jakoś polubownie ? Myślałem nad napisaniem listu do firmy UPS iż byłem pracownkiem danej firmy lecz z powodu naruszenia obowiązków pracodawcy byłem zmuszony rozwiązać umowę bez okresu wypowiedzenia ( taką możliwość daję mi kodeks pracy ) . W najgorszym wypadku czy jest możliwość do nich że z z powodu iż juz nie jestem pracownikiem danej firmy czy istnieje możliwość zwrócenia przesylki do nadawcy na koszt odbiorcy czyli mój ( jebać już te pieniądze które pojdą sie jebać bo to nie one są najważniejsze )
Jak myślicie czy istnieje w ogóle jakakolwiek możliwość żęby wybrnąć z tej sytuacji bez szwanku i jeszcze otrzymać zamówioną przesyłkę ? :-(
Ogólnie list mam gotowy do wysłania do nich tylko obawiam się ze będa chcieli jakiś dowód ze pracowałem tam i miałem upoważnienie do reprezentowania firmy.
Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie ! :-D
Zwrócić do nadawcy zawsze możesz, albo siedzieć cicho i lać na ich listy-wtedy też zwrócą do nadawcy, ja tak miałam i żałuje w sumie. Generalnie na dane firmowe się nie zamawia-dużo dziwnych procedur i papierków, lepiej normalnie na osobę prywatną.
@karla - wielu "ciekawych" rzeczy nie zamówisz na osobę prywatną.
Blef przeszedł muszę tylko napisać oświadczenie do Urzędu Celnego co zawiera przesyłka co to jest itd , długo musiałem panu z UPS wyjaśniać że to nie jest żaden lek bo oświadczył mi że będzie problem
cyt
Pani X jezeli to jest lek, to potrzebne bedzie oswiadczenie dla UC ze jest to towar sprowadzony w celu prywatnym i w jakim celu go Pan sprowadza ja to zloze do odprawy ale powiem szczerze ze moze byc ciezko
@karla tak jak już wspomniał chusajn niektórych rzeczy nie da rady zamówić na osobę prywatną niestety ;-)
opak pisze:@karla tak jak już wspomniał chusajn niektórych rzeczy nie da rady zamówić na osobę prywatną niestety ;-)
W Polsce też już idzie dostać ale cena za 4 g to jakieś 400zl + koszty wysyłki i nie ma możwliości kupienia większych ilości niż te katalogowe.
Mogłem również wybrać Azję wybrałem jednak tą firmę gdyż ma już wyrobioną światową renome na rynku farmaceutycznym.
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
CBŚP rozbiło narkotykowy biznes w darknecie. Zabezpieczono tysiące waporyzatorów, ciastek i batonów
Funkcjonariusze CBŚP rozbili zorganizowaną grupę przestępczą, która przez kilka lat produkowała i sprzedawała narkotyki za pośrednictwem sieci darknet. W ofercie grupy znajdowały się m.in. waporyzatory, ciastka i batony nasączone substancjami psychoaktywnymi THC i HHC. W sprawie zatrzymano 10 osób, z których osiem decyzją sądu zostało tymczasowo aresztowanych.
Spotkanie z MSWiA. Nadszedł czas na odpowiedzialność, a nie kolejne tragedie
Wczoraj oficjalnie złożyliśmy [tj. Wolne Konopie] w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji wniosek o pilne spotkanie z Ministrem Marcinem Kierwińskim. Równolegle przekazaliśmy list otwarty dotyczący tragicznej śmierci 19-letniego Aleksandra oraz innych dramatów, które w ostatnich latach wstrząsnęły opinią publiczną.
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony
Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.