N,N-dimetylo-2-(6-metylo-2-p-toliloimidazo[1,2-a]pirydyn-3-ylo)acetamid
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zolpidem
Przedwczoraj dostałem Stilnox od lekarza,
Właśnie wyciągnąłem dwie tabletki (ale one malutkie) i każdą złamałem w połowie (mają podziałkę do łamania), czyli mam cztery kawałki.
Połknąłem pierwszy...
i jeszcze jeden...
teraz trzeci...
no i ostatni...
Więcej nie będę brał bo wiem że z tym lekiem na bezsenność nie ma żartów...
Jak ktoś brał to niech napisze czego się po nim można spodziewać oprócz dziur w pamięci i irracjonalnego zachowania.
Aha, i jeszcze jedno, w ulotce Stilnoxu doszukałem się ciekawego zdania, myślę że niektórych powinno zainteresować: "Jednoczesne stosowanie z narkotycznymi lekami przeciwbólowymi może prowadzić do nasilenia euforii" :-D
Postaram się w wolnych chwilach wpadać i opisywać na żywo jak ten cały Stilnox na mnie działa,
a inni niech też sie podzielą swoim doświadczeniem!
Powód: dodano strukturę, nazwę systematyczną i link do Wikipedii
Pytam o to ponieważ nie chcę nagle zasnąć. (co moze sie zdażyć przy większych ilościach leku)
idę, idę..
BUM
budzę się...
gdzie ja jestem ?
wrracam do domu,
patrzę na zegarek,
6 godzin wyrwane z życia, nie wiem gdzie byłem, nie wiem co robiłem...
nie dla mnie tego typu fazy!
Po drugie tolerancja na zolpidem jak najbardziej występuje i rozwija się szybko. Najszybciej na działanie halucynogenne, nieco wolniej na euforyczne i najwolniej na nasenne.
thc pisze: Dostalem dzis od lekarza Zolpic 10mg na bezsennosc (zostala, mimo, ze niecpam juz fety), jaka mozecie mi polecic dawke rekreacyjna? (zeby poczuc 'cos', ale zeby niebylo dziurawienia pamieci i irracjonalnego zachowania)?
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne
Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176
20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.