Fuzja / 909
a czy ew. da się fałszować testy na opiaty? ile kodeina wychodzi?
słyszałam że niby 2-3 dni... A ja miałam pozytyw 6-ego
PcP pisze:PcP pisze: Spójrz doWięcej mogę później opisać jak nie znajdziesz przy pomocy moich wskazówek drogi ku oświeceniu.
- Pearson SD, Ash KO, Urry FM. Mechanism of false-negative urine cannabinoid
immunoassay screens by VisineTM eyedrops. Clin Chem. 1989 Apr;35(4):636-8. PubMed
PMID: 2467764. (PDF),- Mikkelsen SL, Ash KO. Adulterants causing false negatives in illicit drug testing. Clin Chem. 1988 Nov;34(11):2333-6. PubMed PMID: 3052928. (PDF).
Poprawka co do wyników testów. - PcP
yskierka pisze:czy jest jakiś polski odpowiednik tego goldenseal?
yskierka pisze:i w jakich proporcjach trzeba dosypać soli,przykładowo na 100ml?
Mikkelsen SL, Ash KO. Adulterants causing false negatives in illicit drug testing. Clin Chem. 1988 Nov;34(11):2333-6. PubMed PMID: 3052928. ([url=http://www.clinchem.org/cgi/reprint/34/11/2333.pdf]PDF[/url]) pisze:Opiates: Drano (or bleach) and NaCl interfered with the EIA test for opiates (Figure 5). Urines with opiates up to 2.7 mg/L tested negative in the presence of 125 mL of Drano (or bleach) per liter. NaCl interfered only for drug concentrations <0.78 mg/L.
Dla stężenia opiatów powyżej 2.7 mg/L tylko Drano 125ml/l moczu wywołuje wynik fałszywie negatywny. NaCl(inf.z wykresu,że 50mg/l moczu) ingeruje tylko w stężeniu <0.78mg/l.
Z materiałów(występuje siarczan morfiny) i sposobu przygotowania próbek(rozp.subst.w moczu wolontariuszy nie zażywających narkotyków) możemy dowiedzieć się, że przedstawione sposoby fałszowania dotyczą głównie morfiny, nie koniecznie rzeczywistych metabolitów opiatów.
Z [3][4] możemy dowiedzieć się, że reaktywność krzyżowa(%) dla tego konkretnego testu zastosowanego w badaniu (EMIT - d.a.u.) wynosi dla:
- morfiny - 86 (300)
- 6-O-MAM- 16 (100)
- M-3-G - 45 (618)
- kodeiny - 330 (300).
Głównymi metabolitami heroiny wykrywanymi w moczu przez 20-40godzin po podaniu dożylnym są M-3-G (38,2% dawki) , 6-O-MAM (1,3%) , M (4,2%), DAM(0,1%). Wykrywana u narkomanów jest również kodeina będąca produktem metabolizmu acetylokodeiny, która występuje w próbkach nielegalnie produkowanej heroiny[3].
Przypisy
- Mikkelsen SL, Ash KO. Adulterants causing false negatives in illicit drug testing. Clin Chem. 1988 Nov;34(11):2333-6. PubMed PMID: 3052928. (PDF)
- Metody analizy środków uzależniających,Bogdan Szukalski,Warszawa 1997
- Edwards C, Fyfe MJ, Liu RH, Walia AS. Evaluation of common urine specimen adulteration indicators. J Anal Toxicol. 1993 Jul-Aug;17(4):251-2. PubMed PMID: 8371559.
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Historyczna zmiana w globalnej polityce narkotykowej
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
1 dziennie i ryzyko drastycznie rośnie. Alarm: Polacy nic sobie z tego nie robią
Nawet niewielkie ilości alkoholu mogą istotnie zwiększać ryzyko raka jamy ustnej – wynika z badania opublikowanego w „BMJ Global Health”, które szczególnie alarmujące dane przynosi z Indii.
Podziemie narkotykowe w więzieniu, skorumpowani strażnicy. Prokuratura oskarża
Prokuratura skierowała do sądu akt oskarżenia przeciwko ośmiu osobom w związku ze zorganizowaniem w Zakładzie Karnym w Nowym Wiśniczu (Małopolska) narkotykowego podziemia. W odrębnym postępowaniu zarzuty ma kilkoro strażników więziennych. Śledztwo przeciwko funkcjonariuszom jest w toku.
Szokujące zatrzymania! Ksiądz i lekarz zamieszani w narkobiznes
Ponad 150 tysięcy tabletek i ampułek, fentanyl, morfina, fikcyjne recepty i miliony złotych poza systemem bankowym. Śledczy rozbili zorganizowaną grupę przestępczą działającą w całej Polsce, która przez lata dystrybuowała nielegalne leki i narkotyki z wykorzystaniem darknetu, kurierów i „słupów”. Wśród zatrzymanych są m.in. lekarz oraz duchowny.