quantum86 pisze:W jakich dawkach proponujecie przyjmować ALC ? Czy 1,5-2g będą wystarczające ? Możecie polecić dobre jakościowo alc dostępne na polskim rynku ?
Na temat lecytyny ani choliny się nie wypowiem, bo nie używałem. A żeń-szeń możesz odpuścić moim zdaniem.
Popróbowałabym sama wszystkich połączeń, ale czasu i nie ukrywam, że funduszy - brak. Także za każdą sugestię byłabym niezmiernie wdzięczna.
Puritan's znalazłam na Allegro, ALC i cholinę, więc myślę, że takiego połączenia spróbuję na pierwszy raz.
Może dodam do tego Gotu Kola. W leki jak na razie nie chcę się bawić, tym bardziej, że musiałabym poszukać jakichś konkretnych źródeł, a to trochę zabawy.
Gdyby ktoś jeszcze miał jakieś sugestie, z chęcią poczytam :)
Pozdrawiam
jezli mozna zapytac czego oczekujesz?
po pierwsze, 15g lecytyny dziennie? troche sporo, ogolnie to bez roznycy jakie zrodlo, lecytyna zdaje sie jest tansza i latwiej dostepna.
ogolnie to po kazdym z wymienionych tutaj srodkow nie bedzie odczuwalnej roznicy, w przeciwienstwie do np kofeiny etc.
kofeina odpada, źle wpływa na pracę serca. Nie jestem w stanie dobrze funkcjonować, czuję się rozdrażniona, niespokojna.
Oczekuję polepszenia koncentracji, pamięci. Często podczas nauki pojawia się w mojej głowie mnóstwo innych myśli (potrafię czytać coś, a myśleć o zupełnie innych rzeczach, sprawdzam każdą przeczytaną informację w dodatkowych źródłach, np. wikipedia, nagle przestaje mnie coś interesować i "przeskakuję" do zupełnie innego tematu), mam problem z trzymaniem się jednej konkretnej rzeczy. Wiele pozostawia do życzenia również czas, który potrafię poświęcić na naukę. Zazwyczaj bardzo szybko czuję się zmęczona. Wyciszenie niechcianych myśli, umiejętność skupienia, łatwiejsze przyswajanie informacji i zapamiętywanie ich - czegoś takiego szukam.
Jeśli chodzi o dawkowanie lecytyny, takie informacje znalazłam w internecie (choć pojawiały się też dawki rzędu 5g/dziennie, ale opinie o ich skuteczności skrajne)
Big Left, dziękuję za opinię o Gotu Kola. Na pewno pomoże mi przy ostatecznym wyborze :)
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
7 petycji przeciw reklamom i promocjom alkoholu, które mogą zmienić polskie prawo
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Rekordowe przejęcie kokainy. Narkotyki ukryte w soli
Hiszpańska policja przechwyciła na Atlantyku kontenerowiec z ładunkiem 9994 kilogramów kokainy ukrytej w soli. To rekordowa ilość przejęta na morzach. Operacja zorganizowana przez służby z kilku krajów zaowocowała także aresztowaniem 13 osób.
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne
Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.
Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176
20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.